ciasto Napoleon z ciasteczkami uszy z kremem

najsmaczniejsze i najprostsze-nawet dziecko gotuje! Ciasto Napoleon z ciasteczkami uszy z kremem jest jednym z najłatwiejszych do zrobienia. Wystarczy ugotować krem, szybko złożyć ciasto i udekorować je w świąteczny sposób-a wszystko to bez pieczenia! Niewiele osób zgadnie, z czego jest zrobiony!
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 29 % 17 g
węglowodany 63 % 37 g
328 kcal
IG: 5 / 76 / 19

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto Napoleon z ciasteczkami uszy z kremem? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Weź mąkę najwyższej jakości, mleko-o zawartości tłuszczu co najmniej 3%. Jajka będą działać C1 lub co. Jeśli planujesz użyć cukru waniliowego zamiast waniliny, weź go 10 razy więcej niż podana ilość. Umieszczenie zbyt dużej ilości waniliny może zepsuć smak gotowego produktu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby zrobić krem w misce lub patelni z zaokrąglonym dnem, ubij jajka z cukrem i wanilią, aż cukier całkowicie się rozpuści. Wcześniej nie zapomnij umyć jajek specjalnym mydłem i szczotką do żywności. Nie jest konieczne ubijanie do bujnej piany.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj przesianą mąkę, ubij do uzyskania gładkości. Przesiewanie usunie drobne zanieczyszczenia, jeśli są obecne, i sprawi, że krem będzie bardziej jednolity i przewiewny. Następnie wlej mleko i wymieszaj. Ubij wszystko, aż będzie gładkie trzepaczką lub mikserem. Najważniejsze jest to, że nie ma grudek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umieść na średnim ogniu, podgrzej, aż będzie ciepły, ale jeszcze nie gorący. Ciągle ubijaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy krem zgęstnieje (zajmuje to około 5 minut w zależności od kuchenki), zdejmij z ognia i dobrze wymieszaj. Jeśli krem wydaje ci się cieknący, nie martw się, po ostygnięciu będzie grubszy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Aby krem nie pokrył się skórką, musisz przykryć go folią spożywczą na wierzchu, aby ściśle przylegał do kremu. Schłodzić śmietanę do temperatury pokojowej. Wyjmij masło z lodówki, powinno być bardziej miękkie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ubij masło - powinno trochę wybielić i stać się bardziej przewiewne.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj trochę schłodzonego kremu do masła i ubij.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Kontynuuj ubijanie, aż uzyskasz gładką, przewiewną śmietanę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zwykle ciasto Napoleon jest prostokątne lub okrągłe. Ale można to zrobić w dowolnym kształcie. Wziąłem okrągłą dzieloną formę do pieczenia bez dna o średnicy 19 cm, aby ułatwić jej montaż i było schludniej. Posmaruj spód kremem, aby pierwsza warstwa ciasteczek była dobrze nasycona i sklejona.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie ułóż pierwszą warstwę uszami. Puste przestrzenie można wypełnić kawałkami lub okruchami ciasteczek.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następnie obficie posmaruj ciasteczka kremem, równomiernie rozprowadź.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zbieraj ciasto, aż skończy się ciasteczko. Tylko pamiętaj, aby zostawić około 10 uszu i trochę kremu do dekoracji. Wstaw ciasto do lodówki na 30 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ostrożnie wyjmij formę z ciasta i udekoruj. Najpierw przykleiłem uszy po bokach ciasta. Aby to zrobić, posmarowałem je z jednej strony kremem i przymocowałem tą stroną do ciasta. Następnie wierzch i boki posypano okruchami ciastek. I położyła ciasteczka na wierzchu. W tej formie ciasto już wygląda interesująco-możesz je zostawić w ten sposób. Możesz również dodać siatkę z polewy czekoladowej na wierzchu. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Chciałem jasnych kolorów i położyłem wierzch ciasta jagodami i miętą. Najlepiej zrobić to przed podaniem, aby jagody i warzywa nie straciły świeżości.

Uwaga! To ciasto można zaimpregnować nie tylko kremem zaproponowanym w tym przepisie! Możesz wybrać dowolny według własnego gustu z kategorii " Krem do ciasta Napoleon ". Nadaje się tutaj kwaśna śmietana, twarożek, śmietana, czekolada i tak dalej. W zależności od użytego kremu ciasto można dekorować na wiele sposobów. Najłatwiejszą opcją jest zmielenie jednego lub dwóch ciasteczek i posypanie okruchów na wierzchu i bokach. Ciasto będzie wyglądać jak Napoleon. Dalej są: świeże jagody, owoce, orzechy, Starta czekolada, kremowe dekoracje, lukier, małe cukierki, kandyzowane owoce.

ciasto będzie gotowe za 4 godziny, ale będzie smaczniejsze, oczywiście, gdy będzie dobrze namoczone. Najlepiej zostawić ciasto na noc.

osobiście ciasto wydawało mi się zbyt słodkie, dodałbym mniej cukru do kremu. Ale moje ciasteczka były posypane cukrem, może dlatego tak słodko wyszło.

ze względu na łatwość przygotowania to ciasto jest również nazywane leniwym. Smakuje bardzo delikatnie, przyjemnie i domowej roboty. Ten przepis przypadnie do gustu osobom, które nie mają możliwości korzystania z piekarnika lub tym, którzy cenią każdą minutę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Ciasteczka kawowe - 589   kcal/100g
  • Ciasteczka waflowe - 540   kcal/100g
  • Ciasteczka Kurabye - 489   kcal/100g
  • Kremowe ciasteczka - 510   kcal/100g
  • Ciasteczka czekoladowe - 406   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy