zupa z kaczki z makaronem

dla całej rodziny, o charakterystycznym smaku i aromacie! Zupa z kaczki z makaronem, prosta w przygotowaniu, ale bardzo zdrowa i dietetyczna. Chociaż gotowanie go na czas nie jest zbyt szybkie. Spodoba się wszystkim członkom rodziny, zwłaszcza dzieciom. A rodzice będą zadowoleni ze zdrowego dania w diecie swoich dzieci.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 9 g
tłuszcze 54 % 20 g
węglowodany 22 % 8 g
250 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować zupę z kaczki? Przygotuj wskazane składniki. Do bulionu możesz wziąć dowolne części kaczki, a także gotowy zestaw do zupy. Do zupy mam dwa małe udka z kaczki. Warzywa średniej wielkości. Do tego zestawu warzyw możesz dodać swoje ulubione warzywa. Mój makaron jajeczny jest gotowy, możesz wziąć makaron domowy. Przyprawy do smaku-liść laurowy, czarny i ziele angielskie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź 3-litrowy garnek, włóż do niego kaczkę umytą pod zimną bieżącą wodą i napełnij garnek wodą. Umieść go na dużym ogniu, zagotuj. Następnie spuść wodę, opłucz mięso. Ponownie napełnij kaczkę zimną wodą (2-2, 5 L.), dodaj cebulę, korzeń pietruszki, marchewkę(całą cebulę można dodać do łuski, wtedy kolor bulionu będzie lekko żółtawy, ale cebulę bardzo dokładnie spłucz), sól, liść laurowy, mieszankę papryki i podpal.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zagotuj bulion, Jeśli pojawi się piana, usuń go łyżką z powierzchni bulionu. Następnie zmniejsz ogrzewanie i gotuj bulion przez około półtorej godziny. Czas gotowania bulionu zależy od wybranych części i wieku kaczki. W gotowym bulionie mięso będzie miękkie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Odcedź gotowy bulion, usuwając z niego warzywa i przyprawy. Mięso odstawić do ostygnięcia. Umieść bulion na ogniu. Marchew, cebula, ziemniaki do zupy opłucz i obierz. Pokrój cebulę i marchewkę w małe kostki, ziemniaki w średnie kostki. Gdy bulion znów się zagotuje, dodaj posiekaną cebulę i marchewkę i gotuj na średnim ogniu przez 7-8 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie dodaj pokrojone ziemniaki i wymieszaj. Gotuj przez kolejne 5 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Oddziel Schłodzone mięso kaczki od kości i pokrój na kawałki. Dodaj pokrojone mięso do zupy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po pięciu minutach gotowania ziemniaków dodaj makaron jajeczny, wymieszaj. Dodaj sól do smaku i gotuj zupę, aż ziemniaki i makaron ugotują się na średnim ogniu pod przykryciem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotuj gotową zupę w garnku przez 10-15 minut,a następnie podawaj. Do domowej zupy z kaczką można zaoferować świeży chleb i posiekany świeży koperek, pietruszkę.

Ilość wody podaną w przepisie można zmniejszyć lub zwiększyć według własnego uznania, w zależności od tego, czy chcesz uzyskać gęstszą, czy cieńszą zupę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Kaczka II kategorii - 287   kcal/100g
  • Kaczka pieczona - 401   kcal / 100g
  • Kaczka kategorii i - 405   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Korzeń pietruszki - 49   kcal/100g
  • Makaron jajeczny - 304   kcal/100g

Podobne przepisy