skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować zupę z kaczki? Przygotuj wskazane składniki. Do bulionu możesz wziąć dowolne części kaczki, a także gotowy zestaw do zupy. Do zupy mam dwa małe udka z kaczki. Warzywa średniej wielkości. Do tego zestawu warzyw możesz dodać swoje ulubione warzywa. Mój makaron jajeczny jest gotowy, możesz wziąć makaron domowy. Przyprawy do smaku-liść laurowy, czarny i ziele angielskie.
Krok 2:
Weź 3-litrowy garnek, włóż do niego kaczkę umytą pod zimną bieżącą wodą i napełnij garnek wodą. Umieść go na dużym ogniu, zagotuj. Następnie spuść wodę, opłucz mięso. Ponownie napełnij kaczkę zimną wodą (2-2, 5 L.), dodaj cebulę, korzeń pietruszki, marchewkę(całą cebulę można dodać do łuski, wtedy kolor bulionu będzie lekko żółtawy, ale cebulę bardzo dokładnie spłucz), sól, liść laurowy, mieszankę papryki i podpal.
Krok 3:
Zagotuj bulion, Jeśli pojawi się piana, usuń go łyżką z powierzchni bulionu. Następnie zmniejsz ogrzewanie i gotuj bulion przez około półtorej godziny. Czas gotowania bulionu zależy od wybranych części i wieku kaczki. W gotowym bulionie mięso będzie miękkie.
Krok 4:
Odcedź gotowy bulion, usuwając z niego warzywa i przyprawy. Mięso odstawić do ostygnięcia. Umieść bulion na ogniu. Marchew, cebula, ziemniaki do zupy opłucz i obierz. Pokrój cebulę i marchewkę w małe kostki, ziemniaki w średnie kostki. Gdy bulion znów się zagotuje, dodaj posiekaną cebulę i marchewkę i gotuj na średnim ogniu przez 7-8 minut.
Krok 5:
Następnie dodaj pokrojone ziemniaki i wymieszaj. Gotuj przez kolejne 5 minut.
Krok 6:
Oddziel Schłodzone mięso kaczki od kości i pokrój na kawałki. Dodaj pokrojone mięso do zupy.
Krok 7:
Po pięciu minutach gotowania ziemniaków dodaj makaron jajeczny, wymieszaj. Dodaj sól do smaku i gotuj zupę, aż ziemniaki i makaron ugotują się na średnim ogniu pod przykryciem.
Krok 8:
Gotuj gotową zupę w garnku przez 10-15 minut,a następnie podawaj. Do domowej zupy z kaczką można zaoferować świeży chleb i posiekany świeży koperek, pietruszkę.
Ilość wody podaną w przepisie można zmniejszyć lub zwiększyć według własnego uznania, w zależności od tego, czy chcesz uzyskać gęstszą, czy cieńszą zupę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kaczka II kategorii - 287 kcal/100g
- Kaczka pieczona - 401 kcal / 100g
- Kaczka kategorii i - 405 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Korzeń pietruszki - 49 kcal/100g
- Makaron jajeczny - 304 kcal/100g