marynowana kapusta z burakami instant

przekąska warzywna w domu-łatwa i prosta! Taka marynowana kapusta może być podawana do drugich dań, a także będzie służyć jako doskonała przekąska do wszelkiego rodzaju napojów alkoholowych, które zwykle spożywamy na święta. W ciągu jednego dnia możesz spróbować pysznej kapusty!
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 88 % 7 g
37 kcal
IG: 57 / 0 / 43

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 D 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Na wagę podaną w przepisie potrzebowałem jednego średniej wielkości widelca jarmużu. Najważniejsze jest, aby wziąć gęstą kapustę. Z kapusty usuwamy górne liście, które mogą być zwiotczałe i lekko zepsute. Pokrój kapustę wokół głowy, pokrój na duże kawałki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz buraki i pokrój w cienkie półokrągłe lub duże paski - jak wolisz. Obierz czosnek i pokrój w plastry o średniej grubości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotowujemy marynatę dla naszej kapusty. Aby to zrobić, wlej zimną wodę do rondla, dodaj sól, cukier, dodaj liść laurowy i ziarna pieprzu. Mam posiekany liść laurowy. Pozwól płynowi zagotować się i gotuj zawartość przez 10 minut, aż cukier i sól się rozpuszczą. Wyłącz ogień, wlej 9% octu. Marynata jest gotowa.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Bierzemy odpowiedni pojemnik, który nie boi się wrzącej wody - mam emaliowaną patelnię. Plastikowe pojemniki nie będą działać: tylko emalia lub szkło. Wkładamy do niego wszystkie przygotowane składniki: kapustę, buraki i czosnek. Wszystko dobrze wymieszaj. Możesz również użyć szklanego słoika, ale wtedy ostrożnie wlej marynatę, aby nie pękła.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej marynatę, którą właśnie wyłączyliśmy. Powinien całkowicie pokryć warzywa.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Kładziemy płaskie naczynie na wierzchu i kładziemy na nim prasę-będą służyć jako słoik z wodą lub z jakąś konserwacją (jak w moim przypadku), nie jest to tak ważne. W tej formie wysyłamy kapustę do lodówki na jeden dzień. Jeśli używasz słoika, przykryj go pokrywką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po dniu ciesz się chrupiącą kapustą o bardzo pięknym buraczanym kolorze!

najlepsze dania-zrób to sam w domu. Dotyczy to również tego przepisu, w którym mówimy o marynowanej kapuście instant - jest nie tylko apetyczny i bardzo smaczny, ale także bardzo przydatny. Buraków nie wyrzucamy, a także jemy-smakuje nie gorzej niż kapusta! Zanotuj przepis i przygotuj to danie o każdej porze roku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy