skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Na wagę podaną w przepisie potrzebowałem jednego średniej wielkości widelca jarmużu. Najważniejsze jest, aby wziąć gęstą kapustę. Z kapusty usuwamy górne liście, które mogą być zwiotczałe i lekko zepsute. Pokrój kapustę wokół głowy, pokrój na duże kawałki.
Krok 2:
Obierz buraki i pokrój w cienkie półokrągłe lub duże paski - jak wolisz. Obierz czosnek i pokrój w plastry o średniej grubości.
Krok 3:
Przygotowujemy marynatę dla naszej kapusty. Aby to zrobić, wlej zimną wodę do rondla, dodaj sól, cukier, dodaj liść laurowy i ziarna pieprzu. Mam posiekany liść laurowy. Pozwól płynowi zagotować się i gotuj zawartość przez 10 minut, aż cukier i sól się rozpuszczą. Wyłącz ogień, wlej 9% octu. Marynata jest gotowa.
Krok 4:
Bierzemy odpowiedni pojemnik, który nie boi się wrzącej wody - mam emaliowaną patelnię. Plastikowe pojemniki nie będą działać: tylko emalia lub szkło. Wkładamy do niego wszystkie przygotowane składniki: kapustę, buraki i czosnek. Wszystko dobrze wymieszaj. Możesz również użyć szklanego słoika, ale wtedy ostrożnie wlej marynatę, aby nie pękła.
Krok 5:
Wlej marynatę, którą właśnie wyłączyliśmy. Powinien całkowicie pokryć warzywa.
Krok 6:
Kładziemy płaskie naczynie na wierzchu i kładziemy na nim prasę-będą służyć jako słoik z wodą lub z jakąś konserwacją (jak w moim przypadku), nie jest to tak ważne. W tej formie wysyłamy kapustę do lodówki na jeden dzień. Jeśli używasz słoika, przykryj go pokrywką.
Krok 7:
Po dniu ciesz się chrupiącą kapustą o bardzo pięknym buraczanym kolorze!
najlepsze dania-zrób to sam w domu. Dotyczy to również tego przepisu, w którym mówimy o marynowanej kapuście instant - jest nie tylko apetyczny i bardzo smaczny, ale także bardzo przydatny. Buraków nie wyrzucamy, a także jemy-smakuje nie gorzej niż kapusta! Zanotuj przepis i przygotuj to danie o każdej porze roku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g