skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z kurczakiem, ananasem, orzechami włoskimi i serem? Przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. Jako mięso z kurczaka możesz użyć mięsa z dowolnej części kurczaka. Wziąłem filet z piersi kurczaka. Włóż mięso do wrzącej wody i gotuj przez 30 minut. Następnie wyjmij kurczaka z bulionu i całkowicie ostudź. Ananasy mogą być używane w puszkach. Otwórz słoik i odcedź sok z ananasów.
Krok 2:
Posiekaj trochę orzechów włoskich nożem i usmaż na suchej patelni. Ciągle mieszaj orzechy, aby się nie paliły. Smaż orzechy przez 3-4 minuty, aż pojawi się charakterystyczny zapach. Po usmażeniu natychmiast wlej orzechy na talerz. Jeśli zostaną pozostawione na patelni, mogą się spalić. Ostudzić prażone orzechy.
Krok 3:
Pokrój Schłodzone mięso z kurczaka na kawałki.
Krok 4:
Aby złożyć sałatkę, weź specjalny pierścień lub dzieloną formę do pieczenia. Umieść formę na talerzu, w którym planujesz podawać sałatkę na stole. Połóż pokrojone mięso z kurczaka na dnie formy i lekko dociśnij je rękami, aby było gęstsze. Posmaruj tę warstwę i wszystkie kolejne odrobiną majonezu.
Krok 5:
Ananasy w puszkach pokrój w małe kostki i ułóż je drugą warstwą sałatki, bezpośrednio na mięsie z kurczaka.
Krok 6:
W następnej warstwie ułóż schłodzone orzechy włoskie. Prażone orzechy nabierają tak przyjemnego smaku i aromatu, który przyjemnie uzupełni gotową sałatkę.
Krok 7:
Ostatnią warstwą sałatki będzie ser. Zetrzyj go na drobnej tarce i obficie posyp wierzch sałaty. Zdejmij pierścień z sałatki. Włóż gotową sałatkę do lodówki, aby trochę się ochłodziła i zaparzyła.
Krok 8:
Przed podaniem udekoruj sałatkę według własnego gustu. Smacznego!
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal / 100g
- Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal / 100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Ananasy - 49 kcal/100g
- Ananasy w puszkach - 57 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal / 100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g