quiche z brokułami

delikatne ciasto z kremowym nadzieniem warzywnym. Na quiche możesz zrobić dowolne ciasto kruche, a także każde nadzienie. Ale składniki do nalewania pozostają niezmienione. To jajka, śmietana, mleko. Brokuły dobrze komponują się ze śmietaną i tworzą bardzo delikatne i smaczne ciasto.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 8 g
tłuszcze 39 % 13 g
węglowodany 36 % 12 g
199 kcal
IG: 25 / 0 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki do przygotowania ciasta na quiche z brokułami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj miękkie masło do mąki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj wszystko, aż uzyskasz okruchy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ubij jajko zimną wodą i solą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej jajko do okruchów masła, wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Szybko zagnieść ciasto, zbierając je w kulkę. Długie ugniatanie ciasta nie jest konieczne, aby masło nie stopiło się z rąk. Ciasto nie powinno być całkowicie jednorodne, może zawierać plamy oleju. Zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przygotuj nadzienie. Brokuły można stosować zarówno świeże, jak i mrożone.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotuj brokuły we wrzącej osolonej wodzie przez 5 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wrzuć kapustę na sito, aby szkło woda.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Schłodzone ciasto rozwałkować na okrągłą warstwę o grubości około 0,5 cm i wielkości większej niż średnica formy.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Nasmaruj formę olejem. Za pomocą wałka do ciasta przenieś ciasto do formy. Rozłóż ciasto na formie, tworząc boki (moja średnica formy wynosi 22 cm).

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozłóż różyczki brokułów równomiernie na cieście.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zetrzyj ser na drobnej tarce.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ubij jajka z mlekiem i śmietaną, dodaj trochę soli. Dodając sól, należy wziąć pod uwagę smak sera.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Dodaj starty ser, gałkę muszkatołową, wymieszaj.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Napełnij ciasto powstałą mieszanką. Jeśli boki są wyższe niż wypełnienie, możesz je nieco obniżyć, naciskając widelcem.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Piec quiche z brokułami w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 35 minut. Pozostaw do ostygnięcia i wyjmij z formy. Ciasto można podawać zarówno ciepłe, jak i schłodzone. Smacznego!

kruche ciasto na quiche można przygotować z dodatkiem śmietany lub śmietany lub zrobić ciasto twarogowe.
nadzienie może być również dowolne: różne warzywa, produkty mięsne, różne rodzaje sera itp.
dodanie różnych przypraw, przypraw i ziół nada nadzieniu nowy smak.

wypełnienie można wykonać tylko ze śmietaną lub połączyć.
na 1 jajko musisz wziąć co najmniej 100 ml płynu, ale nie więcej niż 150 ml, aby nadzienie było wystarczająco gęste.

ciasto z cienkiego ciasta z delikatnym nadzieniem można podawać na śniadanie. Pyszne i satysfakcjonujące!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal / 100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal / 100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal / 100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal / 100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal / 100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Brokuły - 33   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy