skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne składniki do przygotowania ciasta na quiche z brokułami.
Krok 2:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać.
Krok 3:
Dodaj miękkie masło do mąki.
Krok 4:
Zetrzyj wszystko, aż uzyskasz okruchy.
Krok 5:
Ubij jajko zimną wodą i solą.
Krok 6:
Wlej jajko do okruchów masła, wymieszaj.
Krok 7:
Szybko zagnieść ciasto, zbierając je w kulkę. Długie ugniatanie ciasta nie jest konieczne, aby masło nie stopiło się z rąk. Ciasto nie powinno być całkowicie jednorodne, może zawierać plamy oleju. Zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
Krok 8:
Przygotuj nadzienie. Brokuły można stosować zarówno świeże, jak i mrożone.
Krok 9:
Gotuj brokuły we wrzącej osolonej wodzie przez 5 minut.
Krok 10:
Wrzuć kapustę na sito, aby szkło woda.
Krok 11:
Schłodzone ciasto rozwałkować na okrągłą warstwę o grubości około 0,5 cm i wielkości większej niż średnica formy.
Krok 12:
Nasmaruj formę olejem. Za pomocą wałka do ciasta przenieś ciasto do formy. Rozłóż ciasto na formie, tworząc boki (moja średnica formy wynosi 22 cm).
Krok 13:
Rozłóż różyczki brokułów równomiernie na cieście.
Krok 14:
Zetrzyj ser na drobnej tarce.
Krok 15:
Ubij jajka z mlekiem i śmietaną, dodaj trochę soli. Dodając sól, należy wziąć pod uwagę smak sera.
Krok 16:
Dodaj starty ser, gałkę muszkatołową, wymieszaj.
Krok 17:
Napełnij ciasto powstałą mieszanką. Jeśli boki są wyższe niż wypełnienie, możesz je nieco obniżyć, naciskając widelcem.
Krok 18:
Piec quiche z brokułami w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 35 minut. Pozostaw do ostygnięcia i wyjmij z formy. Ciasto można podawać zarówno ciepłe, jak i schłodzone. Smacznego!
kruche ciasto na quiche można przygotować z dodatkiem śmietany lub śmietany lub zrobić ciasto twarogowe.
nadzienie może być również dowolne: różne warzywa, produkty mięsne, różne rodzaje sera itp.
dodanie różnych przypraw, przypraw i ziół nada nadzieniu nowy smak.
wypełnienie można wykonać tylko ze śmietaną lub połączyć.
na 1 jajko musisz wziąć co najmniej 100 ml płynu, ale nie więcej niż 150 ml, aby nadzienie było wystarczająco gęste.
ciasto z cienkiego ciasta z delikatnym nadzieniem można podawać na śniadanie. Pyszne i satysfakcjonujące!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal / 100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal / 100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal / 100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal / 100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal / 100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Brokuły - 33 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g