Sałatka Obżarka klasyczna z kurczakiem i piklami

proste, szybkie i pyszne, wakacje każdego dnia! Sałatka Obżorka z kurczakiem i piklami ma bogaty, ciekawy smak. Do jego przygotowania używa się zwykłych potraw, które zawsze znajdują się w lodówce. Nawet początkujący kucharz może to zrobić, Proces jest prosty i prosty.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 8 g
tłuszcze 39 % 7 g
węglowodany 17 % 3 g
106 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę Obżorca z kurczakiem i piklami? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Wziąłem filet z piersi, ale możesz użyć innej części kurczaka. Weź duże marchewki i cebulę. Używaj bezzapachowego oleju roślinnego. Lepiej jest wziąć ogórki średniej wielkości, nie są zbyt wodniste.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ugotuj filet z kurczaka. Jak gotować filet z kurczaka? Opłucz pod bieżącą wodą, zanurz w rondlu z lekko osoloną zimną wodą, dodaj liść laurowy i pieprz. Doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu przez 20 minut po ugotowaniu. Następnie spuść wodę i całkowicie ostudź filet z kurczaka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cebulę obrać, opłukać i pokroić w małe kostki. Podgrzej patelnię, delikatnie, aby się nie poparzyć, wlej na nią olej roślinny i przenieś posiekaną cebulę. Smażyć na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, około 2 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Marchewki obierz, opłucz i zetrzyj na grubej tarce. Gdy cebula zmięknie i zacznie się złocić, dodaj marchewki. Pamiętaj, aby mieszać, aby warzywa były równomiernie ugotowane, miękkie i nie wyschły.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Piecz przez około 5 minut. Całkowicie ostudzić smażone warzywa.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój ogórki kiszone w małe kostki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Schłodzony filet z kurczaka pokroić w drobną kostkę, podobnie jak ogórki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Usuń twarde łodygi i wiotkie liście z kopru, opłucz, osusz i drobno posiekaj. W wygodnym pojemniku połącz wszystkie przygotowane składniki: mięso z kurczaka, smażone warzywa, kiszone ogórki i koperek. Dopraw sałatkę majonezem i wymieszaj. Majonez najlepiej przygotować samodzielnie. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez. W razie potrzeby dodaj sól i pieprz.

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy