Japońskie kulki ryżowe z serem

Oryginalne, Piękne, chrupiące, wykonane z prostych produktów! Kulki ryżowe to obfita japońska przekąska z gotowanego ryżu z różnymi dodatkami. Ten przepis wykorzystuje ser jako nadzienie. Dodanie bulionu i czosnku sprawia, że nadzienie jest soczyste, o bogatym smaku.
Pirko RitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 9 g
tłuszcze 9 % 5 g
węglowodany 74 % 40 g
228 kcal
IG: 3 / 70 / 28

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić Japońskie kulki ryżowe z serem? Przede wszystkim ugotuj ryż na kulki. Jak gotować ryż? Odmierz wymaganą ilość ryżu, dobrze spłucz pod bieżącą wodą. Następnie napełnij wodą w stosunku 1: 1, dodaj trochę soli. Gotuj ryż na patelni na średnim ogniu bez przykrycia. Czas gotowania po zagotowaniu wody wynosi 10 minut. Woda będzie musiała zostać całkowicie wchłonięta przez ryż. Pozostaw do ostygnięcia. Najlepiej sprawdza się okrągły ryż.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj nadzienie serowe. Jak zrobić nadzienie? Obierz cebulę i drobno posiekaj. Obierz również czosnek i przepuść przez prasę. Umieść przygotowaną cebulę i czosnek na patelni, wlej połowę bulionu z kurczaka i umieść patelnię na małym ogniu. Dusić warzywa, aż płyn całkowicie odparuje. Następnie wlej resztę bulionu i ponownie pozwól mu się wchłonąć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj ser. Każdy zrobi ser, najważniejsze jest to, że jest wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczu mlecznego i dobrze się topi. Gdy bulion na patelni zostanie wchłonięty, wlej tam starty ser. Wymieszaj ser z cebulą, zdejmij nadzienie serowe z ognia i pozostaw do ostygnięcia. Nadzienie jest gotowe.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj panierkę. Aby to zrobić, weź trzy pojemniki. Mogą to być na przykład spodki lub małe miski. Wlej mąkę pszenną do jednego pojemnika, bułkę tartą do drugiego, ubij jajko w trzecim. Lekko wstrząśnij jajkiem widelcem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Mocząc ręce w wodzie, uformuj kulki ryżowe, w których umieść nadzienie z sera, cebuli i czosnku. Wygodnie jest to zrobić w dłoni - najpierw połóż na niej warstwę ryżu, a następnie łyżkę nadzienia. Ściskając dłoń, owinąć nadzienie ryżem. Rzuć piłkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Najpierw zwiń każdą kulkę ryżową w mące, następnie w ubitym jajku, a następnie w bułce tartej. Połóż go na talerzu lub desce do krojenia. W ten sposób użyj całego nadzienia ryżowego i serowego. Umieść przygotowane kulki ryżowe w lodówce na 1,5 godziny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po tym czasie wyjmij kulki z lodówki. Następnie przygotuj kulki na jeden z trzech sposobów. Lub usmaż je na maśle na patelni lub w dużej ilości smażonych warzyw. Następnie połóż smażone kulki na ręcznikach papierowych lub serwetkach, aby pozbyć się nadmiaru oleju. Lub, jak to zrobiłem, piecz kulki w piekarniku na blasze wyłożonej pergaminem w temperaturze 200°C przez 25-30 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pieczone w piekarniku kulki są bardziej dietetyczne. Podawaj kulki ryżowe z serem na gorąco, z sosem pomidorowym lub śmietanowym. Świetnie komponują się również ze świeżymi warzywami.

w rzeczywistości do kulek ryżowych można dodać dowolne inne nadzienie, zgodnie z własnymi upodobaniami. Może to być na przykład warzywo lub po prostu ser (aby skrócić czas gotowania). Ale oczywiście bulion z kurczaka daje ciekawszy smak. Do kulek warzywnych nie nadaje się już pomidor, ale sos sojowy. 

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal / 100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal / 100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal / 100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal / 100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal / 100g

Podobne przepisy