skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować dżem wiśniowy? Przygotuj potrawy do przygotowania dżemu. Wiśnie mogą być używane zarówno świeże, jak i mrożone. Jeśli wziąłeś mrożoną jagodę, rozmroź ją i wrzuć do durszlaka, aby ułożyć nadmiar soku. Ale nie wylewaj soku - dodaj go przed gotowaniem, jeśli po zasypaniu cukru uwolni się mało płynu. Jeśli boisz się gotować żelatynę, zamień ją na agar-agar.
Krok 2:
Dobrze umyj wiśnie pod bieżącą wodą, wrzuć do durszlaka, aby uzyskać nadmiar płynu. Usuń pestki z wiśni. Możesz użyć specjalnych gadżetów, które teraz pojawiły się w sprzedaży. I możesz to zrobić za pomocą szpilki do włosów - jego okrągła część doskonale radzi sobie z zadaniem.
Krok 3:
Obrane wiśnie posyp cukrem i odstaw na pół godziny, aby sok się wyróżniał.
Krok 4:
Następnie zmiksuj jagodę za pomocą blendera zanurzeniowego. Nie jest konieczne mielenie go do pełnej jednorodności-kawałki wiśni w dżemie będą bardzo przydatne. Ostrożnie, sok wiśniowy mocno się rozpryskuje.
Krok 5:
Wlej żelatynę do puree wiśniowego.
Krok 6:
Wymieszaj i odstaw na 10 minut.
Krok 7:
Przenieś puree do garnka z grubym dnem.
Krok 8:
Postaw ją na małym ogniu.
Krok 9:
Przy ciągłym mieszaniu zagotuj dżem. Gotuj przez około 15-20 minut, ciągle mieszając, aby dżem się nie przypalił. Czas gotowania jest wskazany w przybliżeniu, może być konieczne ugotowanie go trochę więcej lub trochę mniej. Skoncentruj się na gotowości dżemu.
Krok 10:
Określ gotowość, upuszczając dżem na spodek-po ostygnięciu kropla nie powinna się rozprzestrzeniać.
Krok 11:
Przenieś gorący dżem do czystych, suchych słoików.
Krok 12:
Zwiń słoiki pokrywkami lub przekręć je żelaznymi. Ponieważ dżem zawiera masło cukrowe, najlepiej przechowywać go w zimnym miejscu.
długo wątpiłem, czy dżem się uda - zwykle zaleca się, aby nie gotować żelatyny, aby nie straciła swoich właściwości żelujących. Ale udało mi się. Gotowałem małą porcję, wszystko było idealnie zamrożone. Dżem w puszce nie płynie i jest całkowicie stabilny. Nadal będę gotować!
pamiętaj, że przyprawy takie jak sól, cukier, a także ocet i jego substytuty są używane w przepisach na preparaty na zimę nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim jako konserwanty. Dlatego w żadnym wypadku nie należy zmniejszać stężenia soli i cukru, a także zastępować octu (esencji) słabszym stężeniem niż wskazano w przepisie, w przeciwnym razie ocet (sól/cukier) nie pokaże swoich właściwości konserwujących, a przedmiot zostanie zepsuty.
dlaczego żelatyna nie twardnieje dobrze, jak uniknąć nieprzyjemnych żelatynowych grudek w naczyniu, a także Przeczytaj wszystkie sekrety i subtelności gotowania w artykule o żelatynie .
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g