prosta sałatka z ryb w puszkach z jajkiem

pyszne, na co dzień i na święta, ze zwykłych potraw! Ta prosta sałatka z ryb w puszkach z jajkiem jest uważana za podstawową. Zmieniając skład żywności, otrzymasz nową sałatkę. Zrobiłam to łuszczące się, ale składniki można mieszać, będzie też pyszne. Miły dodatek do rodzinnego obiadu lub kolacji!
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 8 g
tłuszcze 57 % 16 g
węglowodany 14 % 4 g
176 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z konserw rybnych z jajkiem? Przygotuj wszystkie składniki. Weź wysokiej jakości konserwy, kompozycja nie powinna zawierać nic oprócz soli, oleju i przypraw. Ugotuj ziemniaki w mundurze-zalej umyte bulwy wodą i gotuj przez 20 minut po ugotowaniu na średnim ogniu. Umyj jajka i ugotuj je na stromo-zalej zimną wodą i gotuj przez 18 minut po ugotowaniu na średnim ogniu. Aby dobrze je wyczyścić, napełnij je zimną wodą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ponieważ sałatka jest warstwowa, można ją układać warstwami w dużej salaterce lub partiami. Rozłożyłem sałatkę za pomocą pierścienia do gotowania, ale możesz również ostrożnie ułożyć składniki szkiełkiem. Posmaruj dno cienką warstwą majonezu. Jest to konieczne, aby przymocować dolną warstwę i nie rozpadła się, gdy zostanie zjedzona. Zetrzyj ziemniaki na drobnej tarce i ułóż na majonezie. Ubij trochę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Otwórz konserwę rybną, ostrożnie spuść płyn do osobnego pojemnika. Przenieś kawałki ryby do miski i posiekaj widelcem, usuwając duże kości. Lekko posmaruj ziemniaki majonezem i ułóż następną warstwę konserw i lekko posmaruj majonezem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj ogórek i odetnij ogon. Skóra, jeśli nie jest szorstka, nie jest uszkodzona i gorzka, nie trzeba jej ciąć. Osusz i pokrój ogórek w drobną kostkę. Ułóż następną warstwę i posmaruj majonezem. Jeśli ogórki są zbyt wodniste, po zmieleniu można je lekko wycisnąć. Zostawiłem ogórki do dekoracji górnej części sałatki, więc włożyłem je mniej do środka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jajka obrać i oddzielić białka od żółtek. Pokrój je bardzo drobno. Ułóż żółtka w następnej warstwie. Delikatnie posmaruj majonezem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zakończ sałatkę z konserw rybnych warstwą posiekanych białek. Wyrównaj powierzchnię, aby sałatka wyglądała schludnie. Wstaw do lodówki na co najmniej 20 minut. Usuń wiotkie liście z zielonej cebuli, opłucz je,osusz i posiekaj nożem. Można go użyć do dekoracji sałatki lub zrobić z niej kolejną warstwę.

ostrożnie zdejmij pierścień do formowania przed podaniem i udekoruj wierzch sałatki według własnego uznania.

pomimo prostych składników sałatka jest bardzo smaczna. Ogórek dodaje świeżości, cebula dodaje pikanterii, a jajka i ryby sprawiają, że sałatka jest sycąca. Świeże ogórki można również zastąpić marynowanymi lub dodać na przykład marchewkę, ryż, oliwki lub kukurydzę.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Saura blanszowana w oleju - 283   kcal/100g
  • Sardynka Atlantycka z dodatkiem masła - 238   kcal/100g
  • Sardynka w oleju - 221   kcal/100g
  • Sardynka w sosie pomidorowym - 162   kcal/100g
  • Makrela w oleju - 278   kcal/100g
  • Szprot w sosie pomidorowym - 154   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy