skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z konserw rybnych z jajkiem? Przygotuj wszystkie składniki. Weź wysokiej jakości konserwy, kompozycja nie powinna zawierać nic oprócz soli, oleju i przypraw. Ugotuj ziemniaki w mundurze-zalej umyte bulwy wodą i gotuj przez 20 minut po ugotowaniu na średnim ogniu. Umyj jajka i ugotuj je na stromo-zalej zimną wodą i gotuj przez 18 minut po ugotowaniu na średnim ogniu. Aby dobrze je wyczyścić, napełnij je zimną wodą.
Krok 2:
Ponieważ sałatka jest warstwowa, można ją układać warstwami w dużej salaterce lub partiami. Rozłożyłem sałatkę za pomocą pierścienia do gotowania, ale możesz również ostrożnie ułożyć składniki szkiełkiem. Posmaruj dno cienką warstwą majonezu. Jest to konieczne, aby przymocować dolną warstwę i nie rozpadła się, gdy zostanie zjedzona. Zetrzyj ziemniaki na drobnej tarce i ułóż na majonezie. Ubij trochę.
Krok 3:
Otwórz konserwę rybną, ostrożnie spuść płyn do osobnego pojemnika. Przenieś kawałki ryby do miski i posiekaj widelcem, usuwając duże kości. Lekko posmaruj ziemniaki majonezem i ułóż następną warstwę konserw i lekko posmaruj majonezem.
Krok 4:
Umyj ogórek i odetnij ogon. Skóra, jeśli nie jest szorstka, nie jest uszkodzona i gorzka, nie trzeba jej ciąć. Osusz i pokrój ogórek w drobną kostkę. Ułóż następną warstwę i posmaruj majonezem. Jeśli ogórki są zbyt wodniste, po zmieleniu można je lekko wycisnąć. Zostawiłem ogórki do dekoracji górnej części sałatki, więc włożyłem je mniej do środka.
Krok 5:
Jajka obrać i oddzielić białka od żółtek. Pokrój je bardzo drobno. Ułóż żółtka w następnej warstwie. Delikatnie posmaruj majonezem.
Krok 6:
Zakończ sałatkę z konserw rybnych warstwą posiekanych białek. Wyrównaj powierzchnię, aby sałatka wyglądała schludnie. Wstaw do lodówki na co najmniej 20 minut. Usuń wiotkie liście z zielonej cebuli, opłucz je,osusz i posiekaj nożem. Można go użyć do dekoracji sałatki lub zrobić z niej kolejną warstwę.
ostrożnie zdejmij pierścień do formowania przed podaniem i udekoruj wierzch sałatki według własnego uznania.
pomimo prostych składników sałatka jest bardzo smaczna. Ogórek dodaje świeżości, cebula dodaje pikanterii, a jajka i ryby sprawiają, że sałatka jest sycąca. Świeże ogórki można również zastąpić marynowanymi lub dodać na przykład marchewkę, ryż, oliwki lub kukurydzę.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Saura blanszowana w oleju - 283 kcal/100g
- Sardynka Atlantycka z dodatkiem masła - 238 kcal/100g
- Sardynka w oleju - 221 kcal/100g
- Sardynka w sosie pomidorowym - 162 kcal/100g
- Makrela w oleju - 278 kcal/100g
- Szprot w sosie pomidorowym - 154 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g