skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klasyczną sałatkę z kraba z ogórkiem? Przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. Otwórz słoik z kukurydzą w puszkach i spuść z niego płyn. Umyj świeży ogórek z zanieczyszczeń. Gotuj jajka z wyprzedzeniem we wrzącej wodzie przez 7-8 minut. Następnie spuść gorącą wodę i ostudź jajka w zimnej wodzie.
Krok 2:
Ryż sałatkowy opłucz kilka razy w zimnej wodzie. Następnie spuść całą wodę. Zanurz umyty ryż we wrzącej wodzie i gotuj do miękkości, zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Gotowy ryż będzie miękki. Gotowanie zajmuje zwykle 20-25 minut. Gotowy ryż wrzuć do durszlaka, spłucz zimną wodą i pozostaw nadmiar wody ze szkła. Schłodzony ryż można wykorzystać do sałatki.
Krok 3:
Umieść ugotowany ryż w misce, w której ugotujesz sałatkę. Dodaj kukurydzę w puszkach do ryżu.
Krok 4:
Uwolnij paluszki krabowe z opakowania. Pokrój paluszki krabowe i świeży ogórek w małe kostki i dodaj do miski do sałatki.
Krok 5:
Schłodzone jajka obierz, posiekaj i dodaj do sałatki. Dopraw składniki majonezem i wymieszaj. Nie trzeba dodawać dużo majonezu.
Krok 6:
Klasyczna sałatka z kraba z ogórkiem jest gotowa! Schłodzić trochę przed podaniem. Gotową sałatkę można włożyć do salaterki lub przygotować jako porcję. Smacznego!
gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
jak kupić paluszki krabowe? Pamiętaj, aby zwrócić uwagę na datę ważności produktu. Mięso surimi (mielona biała ryba) powinno znajdować się na liście kompozycji na pierwszym miejscu. Ważne! Nie kupuj produktu, jeśli ma na nim mróz. To oznaka ponownego zamrożenia. Świeże patyki powinny być wolne od szarych i żółtych plam, sprężyste i lekko wilgotne. Jeśli produkt jest lepki, jest zepsuty.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Paluszki krabowe - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe Vici są soczyste - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Miramar - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Kukurydza cukrowa w puszkach - 79 kcal/100g