pieczarki marynowane po koreańsku

Urocza, aromatyczna przekąska z marynowanych grzybów. Przygotowanie aromatycznych pysznych pieczarek po koreańsku zajmie trochę czasu. Ale warto! Taką przekąskę można bezpiecznie umieścić na środku świątecznego stołu. Grzyby są soczyste, lekko wyspiarskie i bardzo smaczne. Próbując gotować raz, ten przepis będzie jednym z ulubionych przez długi czas.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 5 g
tłuszcze 59 % 17 g
węglowodany 24 % 7 g
174 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 9 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wymaganą ilość grzybów i wszystkie przyprawy do przygotowania pieczarek po koreańsku. Biorę taki zestaw przypraw, ale możesz użyć zestawu suchych przypraw w stylu koreańskim lub dodać przyprawy według własnego gustu. Sezam biorę biały, pietruszka średnia pęczek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dla tego przepisu lepiej jest wziąć małe pieczarki. Jeśli nie ma takich, grzyby można przeciąć na pół. Ale całe grzyby nadal będą wyglądać lepiej. Pieczarki powinny być świeże, białe, bez plam, uszkodzeń i innych wad. Sortuj pieczarki, spłucz pod bieżącą wodą z gruzu i resztek ziemi.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż czyste pieczarki do rondla, zalej zimną wodą i gotuj przez 10-15 minut od momentu wrzenia. Gotowe pieczarki wrzucić do durszlaka i ostudzić. Bulion z gotowania grzybów można wykorzystać do zupy lub sosu grzybowego.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Biały sezam smażyć na suchej patelni na złoty kolor. Prażony sezam jest bardziej aromatyczny i lepiej wchłaniany przez organizm.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Opłucz świeżą pietruszkę pod bieżącą wodą, osusz i drobno posiekaj. Obierz ząbek czosnku i przepuść przez prasę. W misce wymieszaj olej roślinny, sos sojowy, ocet, suche przyprawy, sól, cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W głębokiej misce, w której marynowane będą grzyby, wymieszaj posiekaną natkę pietruszki, posiekany ząbek czosnku i wcześniej przygotowane składniki marynaty. Dodaj prażony sezam i wszystko wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż gotowane schłodzone pieczarki do marynaty, dodaj liść laurowy i wszystko wymieszaj. Zamknij grzyby w marynacie pokrywką i wstaw do lodówki na 8-10 godzin. Im większe pieczarki, tym więcej czasu zajmie marynowanie. W tym czasie grzyby należy jeszcze kilka razy wymieszać.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po określonym czasie Koreańskie pieczarki będą gotowe. To samodzielne danie to zimna przekąska, ale można je wykorzystać jako główny składnik innych sałatek i przystawek.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Łuskane nasiona sezamu - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy