Kremowa zupa brokułowa ze śmietaną

pyszne, witaminowe, jasne, dla miłośników zdrowego odżywiania! Kremowa zupa brokułowa ze śmietaną trafi do twojego obowiązkowego menu, gdy tylko ją spróbujesz. To proste pierwsze danie doda energii, lekkości i dobrego nastroju po pysznym obiedzie!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 2 g
tłuszcze 30 % 3 g
węglowodany 50 % 5 g
57 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak ugotować pyszną zupę puree z brokułów ze śmietaną? Bardzo prosty przepis, z którym poradzi sobie nawet początkujący kucharz. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Możesz wziąć brokuły świeże lub mrożone. Potrzebujesz dużych ziemniaków, jeśli ziemniaki są średniej wielkości, lepiej wziąć 3-4 sztuki. Im więcej ziemniaków, tym grubsza będzie zupa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W kapuście odetnij łodygę. Waga pozostałej części z kwiatostanami powinna wynosić 500 g, więc weź kapustę z marginesem. Rozłóż resztę na różyczki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umieść różyczki w misce z zimną osoloną wodą i pozostaw na 10 minut. Jeśli w kapuście są robaki, wypłyną na powierzchnię.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie spuść wodę i pokrój kapustę na małe kawałki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ziemniaki obrać i pokroić w średnią kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posiekaj czosnek nożem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W rondlu zagotuj 1 litr wody, włóż ziemniaki i brokuły. Wszystko posolić i wymieszać. Doprowadź wodę do wrzenia i gotuj zupę na średnim ogniu przez około 10 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W międzyczasie na patelni roztop masło i podsmaż na nim cebulę i czosnek, aż będzie jasno pachnący, około 2 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przenieś cebulę do garnka z zupą. Gotuj wszystko razem przez 5-7 minut na małym ogniu lub trochę dłużej, aż warzywa będą gotowe.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zupa jest dobrze zmielona za pomocą blendera zanurzeniowego, aż będzie gładka i gładka.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wlej śmietanę, wymieszaj. Możesz dodać więcej lub mniej śmietany i więcej tłuszczu. Weź również pod uwagę swoje preferencje dotyczące konsystencji zupy. Włóż garnek do ognia, zagotuj, ale nie gotuj.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Sól, pieprz do smaku. A gdy tylko pojawią się pierwsze bąbelki, zdejmij patelnię z ognia.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    W razie potrzeby możesz zrobić grzanki z bagietki pszennej. Aby to zrobić, pokrój połowę bagietki na niezbyt grube plastry. Na patelni rozgrzej masło i usmaż grzanki z obu stron na złoty kolor. Smażone grzanki natrzeć czosnkiem i lekko posolić.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wlej zupę do misek, ułóż grzanki na wierzchu. Posyp zupę czarnym pieprzem i podawaj. Smacznego!

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

śmietana do tego przepisu może mieć dowolną zawartość tłuszczu, ale pamiętaj, że im wyższy procent zawartości tłuszczu w produktach, których używasz, tym wyższa będzie zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Brokuły - 33   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy