szczawiowa kapuśniak z jajkiem

Łatwa, pyszna i zdrowa zupa szczawiowa! Zupa szczawiowa z jajkiem to nie tylko zdrowa zupa, bogata w witaminy dzięki zawartym w niej zieleniom, ale pyszna, szczególnie przygotowana w kraju na początku lata ze świeżych ziół zebranych tylko z ogrodu. Ale nawet zimą możesz urozmaicić swoje menu kapuśniakiem szczawiowym, używając mrożonych zieleni. Ta zupa jarzynowa jest lekka, a jednocześnie sycąca i pożywna dzięki białku zawartemu w jajach kurzych.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 3 g
tłuszcze 17 % 3 g
węglowodany 67 % 12 g
78 kcal
IG: 92 / 0 / 8

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki do zupy. Oprócz szczawiu możesz użyć innych świeżych lub mrożonych ziół, na przykład pietruszki, kopru i zielonej cebuli. Doskonale uzupełnią smak potrawy i wzbogacą ją witaminami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jaja kurze należy ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    I pokrój w małe kostki. Jedno jajko kurze można pozostawić do podania, krojąc je w kółka i układając w przygotowaną kapuśniak na talerzach.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj ziemniaki, obierz i pokrój w cienkie paski, aby szybciej się ugotowały.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ugotowane ziemniaki myjemy czystą wodą, wkładamy do rondla, napełniamy wodą i podpalamy. Możesz gotować kapuśniak na bulionie mięsnym, okaże się jeszcze smaczniejszy i bardziej pożywny. Gdy bulion się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj ziemniaki przez 15 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj marchewki, obierz i zetrzyj na średniej tarce. Oczyść głowę cebuli z łuski, drobno posiekaj nożem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej go. Połóż ugotowaną marchewkę i cebulę na oleju, dodaj trochę warzyw. Nie trzeba mocno smażyć marchewki i cebuli, aby nie zepsuć smaku zupy i nie uczynić zdrowej zielonej kapuśniaku szkodliwym dla organizmu rozgotowanym olejem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smażenie warzyw wkładamy do garnka z ziemniakami. Gotuj przez kolejne 5 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Szczaw dokładnie umyj pod bieżącą wodą, jeśli liście są świeże i młode, małe, można je włożyć do zupy w całości. Szczaw można pokroić na kawałki lub użyć zamrożonego, po rozmrożeniu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    . Wkładamy go do rondla wraz z posiekanymi gotowanymi jajkami kurzymi, gotujemy przez 5 minut. Dodaj sól do smaku, jeśli komuś wydaje się, że zupa okazała się kwaśna, możesz dodać szczyptę cukru.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Umyj świeżą pietruszkę i koperek, drobno posiekaj i wyślij do garnka z warzywami. Wymieszaj, wyłącz ogień.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przykryj garnek pokrywką, pozwól zupie parzyć przez 15 minut pod pokrywką. Wlać do talerzy, podawać ze śmietaną i świeżym chlebem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal / 100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Szczaw - 19   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy