skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki do zupy. Oprócz szczawiu możesz użyć innych świeżych lub mrożonych ziół, na przykład pietruszki, kopru i zielonej cebuli. Doskonale uzupełnią smak potrawy i wzbogacą ją witaminami.
Krok 2:
Jaja kurze należy ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupy.
Krok 3:
I pokrój w małe kostki. Jedno jajko kurze można pozostawić do podania, krojąc je w kółka i układając w przygotowaną kapuśniak na talerzach.
Krok 4:
Umyj ziemniaki, obierz i pokrój w cienkie paski, aby szybciej się ugotowały.
Krok 5:
Ugotowane ziemniaki myjemy czystą wodą, wkładamy do rondla, napełniamy wodą i podpalamy. Możesz gotować kapuśniak na bulionie mięsnym, okaże się jeszcze smaczniejszy i bardziej pożywny. Gdy bulion się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj ziemniaki przez 15 minut.
Krok 6:
Umyj marchewki, obierz i zetrzyj na średniej tarce. Oczyść głowę cebuli z łuski, drobno posiekaj nożem.
Krok 7:
Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej go. Połóż ugotowaną marchewkę i cebulę na oleju, dodaj trochę warzyw. Nie trzeba mocno smażyć marchewki i cebuli, aby nie zepsuć smaku zupy i nie uczynić zdrowej zielonej kapuśniaku szkodliwym dla organizmu rozgotowanym olejem.
Krok 8:
Smażenie warzyw wkładamy do garnka z ziemniakami. Gotuj przez kolejne 5 minut.
Krok 9:
Szczaw dokładnie umyj pod bieżącą wodą, jeśli liście są świeże i młode, małe, można je włożyć do zupy w całości. Szczaw można pokroić na kawałki lub użyć zamrożonego, po rozmrożeniu.
Krok 10:
. Wkładamy go do rondla wraz z posiekanymi gotowanymi jajkami kurzymi, gotujemy przez 5 minut. Dodaj sól do smaku, jeśli komuś wydaje się, że zupa okazała się kwaśna, możesz dodać szczyptę cukru.
Krok 11:
Umyj świeżą pietruszkę i koperek, drobno posiekaj i wyślij do garnka z warzywami. Wymieszaj, wyłącz ogień.
Krok 12:
Przykryj garnek pokrywką, pozwól zupie parzyć przez 15 minut pod pokrywką. Wlać do talerzy, podawać ze śmietaną i świeżym chlebem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal / 100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Szczaw - 19 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g