skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Przygotuj ogórki. Ogórki najlepiej weź swoje, świeżo zebrane. Zwykle zbieram ogórki małe, o długości około 3-5 cm - świetnie nadają się na przystawkę. Chociaż zawsze zamykam kilka słoików z dużymi ogórkami 9-12 cm-używam ich później do marynaty, a także do sałatek i winegretów. Jeśli masz zakupione ogórki i nie znasz czasu ich zbierania, włóż je na kilka godzin do lodowatej wody.
Krok 2:

Przygotuj solankę. Na 1 litr wody bierzemy 2 łyżki soli, odpowiednio na 2 litry 4. Zobacz, ile masz ogórków i na tej podstawie przygotuj ilość solanki. Zagotuj solankę i całkowicie ostudź do temperatury pokojowej. Polecam sól kamienną, grubo zmieloną - świetnie nadaje się do marynat.
Krok 3:

Słoiki nie mogą być sterylizowane, ale muszą być dobrze umyte. Do każdego słoika wkładamy czosnek-Ilość według własnego gustu. Czosnku nie można obrać, ale po prostu przeciąć główkę czosnku w poprzek.
Krok 4:

Następnie umyj wszystkie warzywa i dodaj do słoików po kolei. Najpierw parasole koperkowe. Doda smaku ogórkom.
Krok 5:

Liść dębu. Nie zaleca się więcej niż jednego liścia dębu na słoik. Dzięki garbnikom ogórki są chrupiące.
Krok 6:

Liść wiśni dodaje również cierpkości i smaku.
Krok 7:

I liść chrzanu-bez niego nigdzie. Chrzan nadaje również ogórkom chrupnięcie. Możesz dodać liść laurowy, ziele angielskie lub paprykę chili.
Krok 8:

Moje ogórki. Możesz odciąć końcówki, ale ja tego nie robię. Mocno włóż ogórki do słoików.
Krok 9:

Napełnij solanką o temperaturze pokojowej.
Krok 10:

Przykryj pokrywkami i pozostaw do solenia na 2-3 dni.
Krok 11:

Jeśli masz 22-24 stopnie w swoim pokoju, wystarczy 48 godzin. Na powierzchni ogórków utworzy się piana-należy ją usunąć. A solanka powinna stać się mętna.
Krok 12:

Następnie wlej solankę do osobnego pojemnika i zagotuj. Aby uniknąć braku solanki, dodaj szklankę wody i 1 łyżeczkę do rondla.sól.
Krok 13:

W bankach zostawiamy wszystko tak, jak było. Wlać wrzącą solankę. Zamykamy gotowanymi pokrywkami lub zwijamy. Możesz również zamknąć nylonową pokrywę. Sterylizacja nie jest wymagana. Takie ogórki są doskonale przechowywane w warunkach pokojowych.
Krok 14:

Smacznego!
aby dżem nie był kwaśny, a słoik z ogórkami nie eksplodował, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Świeże ogórki - 15 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Chrzanów - 49 kcal/100g
- Chrzan tarty z cytryną - 117 kcal/100g
- Chrzan tarty z czosnkiem - 72 kcal/100g
- Chrzan tarty stołowy - 117 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Liście wiśni - 0 kcal/100g
- Liście dębu - 0 kcal/100g
- Liście porzeczki - 0 kcal/100g






