kwaśne pikle na zimę w słoikach bez octu

chrupiące, pikantne pikle z lekką kwaskowatością! Chrupiące, pikantne pikle gotują się w puszkach! Pachnące pikle, z lekką kwaskowatością, przygotowane według klasycznej wiejskiej receptury. Przygotowanie jest proste-spodoba się wszystkim!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 67 % 2 g
14 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj ogórki. Ogórki najlepiej weź swoje, świeżo zebrane. Zwykle zbieram ogórki małe, o długości około 3-5 cm - świetnie nadają się na przystawkę. Chociaż zawsze zamykam kilka słoików z dużymi ogórkami 9-12 cm-używam ich później do marynaty, a także do sałatek i winegretów. Jeśli masz zakupione ogórki i nie znasz czasu ich zbierania, włóż je na kilka godzin do lodowatej wody.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj solankę. Na 1 litr wody bierzemy 2 łyżki soli, odpowiednio na 2 litry 4. Zobacz, ile masz ogórków i na tej podstawie przygotuj ilość solanki. Zagotuj solankę i całkowicie ostudź do temperatury pokojowej. Polecam sól kamienną, grubo zmieloną - świetnie nadaje się do marynat.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Słoiki nie mogą być sterylizowane, ale muszą być dobrze umyte. Do każdego słoika wkładamy czosnek-Ilość według własnego gustu. Czosnku nie można obrać, ale po prostu przeciąć główkę czosnku w poprzek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie umyj wszystkie warzywa i dodaj do słoików po kolei. Najpierw parasole koperkowe. Doda smaku ogórkom.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Liść dębu. Nie zaleca się więcej niż jednego liścia dębu na słoik. Dzięki garbnikom ogórki są chrupiące.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Liść wiśni dodaje również cierpkości i smaku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    I liść chrzanu-bez niego nigdzie. Chrzan nadaje również ogórkom chrupnięcie. Możesz dodać liść laurowy, ziele angielskie lub paprykę chili.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Moje ogórki. Możesz odciąć końcówki, ale ja tego nie robię. Mocno włóż ogórki do słoików.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Napełnij solanką o temperaturze pokojowej.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przykryj pokrywkami i pozostaw do solenia na 2-3 dni.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Jeśli masz 22-24 stopnie w swoim pokoju, wystarczy 48 godzin. Na powierzchni ogórków utworzy się piana-należy ją usunąć. A solanka powinna stać się mętna.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następnie wlej solankę do osobnego pojemnika i zagotuj. Aby uniknąć braku solanki, dodaj szklankę wody i 1 łyżeczkę do rondla.sól.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    W bankach zostawiamy wszystko tak, jak było. Wlać wrzącą solankę. Zamykamy gotowanymi pokrywkami lub zwijamy. Możesz również zamknąć nylonową pokrywę. Sterylizacja nie jest wymagana. Takie ogórki są doskonale przechowywane w warunkach pokojowych.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Smacznego!

aby dżem nie był kwaśny, a słoik z ogórkami nie eksplodował, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Świeże ogórki - 15   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Chrzanów - 49   kcal/100g
  • Chrzan tarty z cytryną - 117   kcal/100g
  • Chrzan tarty z czosnkiem - 72   kcal/100g
  • Chrzan tarty stołowy - 117   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Liście wiśni - 0   kcal/100g
  • Liście dębu - 0   kcal/100g
  • Liście porzeczki - 0   kcal/100g

Podobne przepisy