galaretka wiśniowa

galaretkę można przygotować z dowolnych jagód i owoców. Deser jest lekki, niskokaloryczny, latem aromatyczny. Obecność świeżych jagód nadaje temu galaretce szczególny smak. Możesz zrobić galaretkę bez dodawania jagód, tylko na kompocie wiśniowym. W takim przypadku wystarczy 300 g wiśni. Minimum wysiłku, maksimum zabawy!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 2 g
tłuszcze 3 % 1 g
węglowodany 91 % 30 g
53 kcal
IG: 83 / 0 / 17

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Odmierz potrzebne składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej żelatynę Instant do szklanki. Napełnij go zimną wodą (100 ml). Pozostaw na 20 minut na pęcznienie. Jeśli używasz żelatyny nie instant, przed użyciem przeczytaj instrukcję.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj wiśnie, osusz ręcznikami papierowymi. Usuń nasiona z części jagód.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przenieś jagody z pestkami do rondla, wlej pozostałe 600 ml wody, dodaj cukier i wymieszaj. Zamiast cukru możesz wziąć substytut cukru, który nie boi się obróbki cieplnej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Mieszając od czasu do czasu, zagotuj wodę. Dusić kompot na małym ogniu przez 5 minut. Następnie odstaw na 10 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Kompot przecedzić przez sito, wycisnąć jagody, aby uzyskać więcej soku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj żelatynę do gorącego kompotu. Mieszaj, aż całkowicie się rozpuści.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż wiśnie bez pestek na dnie umytych i wytartych wcześniej śmietanek.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na wierzch napełnij je galaretką.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Włóż galaretkę do lodówki, aż całkowicie się zestali. Przed podaniem udekoruj świeżymi liśćmi mięty.

aby uzyskać danie z użyciem żelatyny, należy najpierw namoczyć żelatynę w zimnej przegotowanej wodzie. Im zimniejsza woda, tym lepiej. Żelatynę w arkuszach można po prostu włożyć do miski z wodą. Przed namoczeniem sproszkowanej żelatyny najpierw spłucz naczynia zimną wodą, aby kryształy nie przykleiły się do dna. Ważne jest, aby wlać żelatynę w proszku wodą i nie wlewać jej do wody. W przeciwnym razie nie można uniknąć grudek. Następnie pozwól żelatynie pęcznieć (dokładny czas jest podany na opakowaniu).
spuchnięta żelatyna jest podgrzewana do 70-80 stopni. W żadnym wypadku nie należy go doprowadzać do wrzenia!. W temperaturze 100 °C masa staje się włóknista i lepka, białko kolagenowe jest niszczone, a żelatyna traci swoje właściwości żelujące.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy