skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Odmierz potrzebne składniki.
Krok 2:
Wlej żelatynę Instant do szklanki. Napełnij go zimną wodą (100 ml). Pozostaw na 20 minut na pęcznienie. Jeśli używasz żelatyny nie instant, przed użyciem przeczytaj instrukcję.
Krok 3:
Umyj wiśnie, osusz ręcznikami papierowymi. Usuń nasiona z części jagód.
Krok 4:
Przenieś jagody z pestkami do rondla, wlej pozostałe 600 ml wody, dodaj cukier i wymieszaj. Zamiast cukru możesz wziąć substytut cukru, który nie boi się obróbki cieplnej.
Krok 5:
Mieszając od czasu do czasu, zagotuj wodę. Dusić kompot na małym ogniu przez 5 minut. Następnie odstaw na 10 minut.
Krok 6:
Kompot przecedzić przez sito, wycisnąć jagody, aby uzyskać więcej soku.
Krok 7:
Dodaj żelatynę do gorącego kompotu. Mieszaj, aż całkowicie się rozpuści.
Krok 8:
Połóż wiśnie bez pestek na dnie umytych i wytartych wcześniej śmietanek.
Krok 9:
Na wierzch napełnij je galaretką.
Krok 10:
Włóż galaretkę do lodówki, aż całkowicie się zestali. Przed podaniem udekoruj świeżymi liśćmi mięty.
aby uzyskać danie z użyciem żelatyny, należy najpierw namoczyć żelatynę w zimnej przegotowanej wodzie. Im zimniejsza woda, tym lepiej. Żelatynę w arkuszach można po prostu włożyć do miski z wodą. Przed namoczeniem sproszkowanej żelatyny najpierw spłucz naczynia zimną wodą, aby kryształy nie przykleiły się do dna. Ważne jest, aby wlać żelatynę w proszku wodą i nie wlewać jej do wody. W przeciwnym razie nie można uniknąć grudek. Następnie pozwól żelatynie pęcznieć (dokładny czas jest podany na opakowaniu).
spuchnięta żelatyna jest podgrzewana do 70-80 stopni. W żadnym wypadku nie należy go doprowadzać do wrzenia!. W temperaturze 100 °C masa staje się włóknista i lepka, białko kolagenowe jest niszczone, a żelatyna traci swoje właściwości żelujące.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g