sos ziemniaczany z mięsem

pyszne i satysfakcjonujące danie na lunch lub kolację! Uwielbiam to danie za prostotę jego przygotowania i możliwość obfitego i smacznego nakarmienia całej rodziny. Doskonałe, wszechstronne danie na lunch lub kolację.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 4 g
tłuszcze 30 % 6 g
węglowodany 50 % 10 g
103 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić sos ziemniaczany z ignamami, najpierw obierz i umyj wymaganą ilość ziemniaków.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie w przestronnym rondlu pokrój ziemniaki na duże kawałki. Napełnij wodą do poziomu ziemniaków. Podpal i zagotuj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Osobno pokrój wieprzowinę na małe kawałki i smaż na dużym ogniu, dodając niewielką ilość oleju roślinnego.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz i posiekaj cebulę. Dodaj cebulę do mięsa i smaż wszystko razem przez kolejne 2-3 minuty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W tym czasie obierz, umyj i zetrzyj marchewki na grubej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj startą marchewkę do mięsa. Wymieszaj wszystko i smaż wszystko razem przez 5-7 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie włóż mięso z warzywami do garnka na ziemniaki. Do smaku dodaj trochę soli i przyprawy.Wszystko dobrze wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj trochę więcej wody, aby masa nie była gęsta ani płynna, coś pomiędzy zupą a gulaszem. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez 20 minut, aby mięso dobrze się dusiło. Ułóż gotowe danie w porcjowanych talerzach i podawaj. Podczas serwowania możesz trochę posypać ziołami. Smacznego!

Wiele osób doceni takie danie. Gospodynie domowe za prostotę i wszechstronność, a zjadacze za smak i wartość odżywczą. Ale nawet takie uniwersalne danie można urozmaicić dodatkiem różnych składników i jednocześnie uzyskać nowe smaki. Oznacza to, że nigdy nie może się nudzić.
podczas duszenia do naczynia można dodać dodatkowe warzywa, takie jak pomidory, cukinia, papryka. Dodatek grzybów leśnych doda również dodatkowego smaku.
oczywiście najlepiej gotować w kotle lub żeliwie, ale w domu można sobie poradzić z przestronnym garnkiem. Najlepiej z grubym dnem lub nieprzywierającym. Mięso po prostu usmażyć osobno na patelni. To mięso smażone na złoty kolor nadaje gotowemu daniu tak wyjątkowy smak i aromat.
Gotuj z przyjemnością, Zaskocz swoją rodzinę i przyjaciół, a oni ci za to podziękują!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy