skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty. Wskazówka - przed obieraniem ziemniaków umieść czajnik) lepiej zawsze zalać ziemniaki wrzącą wodą.
Krok 2:
Obrane i dobrze umyte ziemniaki zalać wrzącą wodą, aby woda pokryła bulwy i podpalić.
Krok 3:
Kiedy ziemniaki się zagotują, musisz je posolić. Sól wyłącznie według własnych upodobań.
Krok 4:
Ziemniaki gotuje się średnio przez 20-25 minut. Gotowość do wypróbowania noża-jeśli ostrze łatwo wchodzi - ziemniaki są gotowe.
Krok 5:
Podczas gotowania ziemniaków zetrzyj twardy ser na drobnej tarce.
Krok 6:
Podgrzej mleko, aż będzie bardzo gorące, prawie do wrzenia.
Krok 7:
Odcedź gotowe ziemniaki i bardzo dobrze zetrzyj je tłuczkiem.
Krok 8:
W puree dodaj masło i starty ser.
Krok 9:
Wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 10:
Następnie dodaj gorące mleko i dobrze zagniataj łyżką lub tłuczkiem. Kontroluj ilość mleka - w zależności od konsystencji, jaką chcesz uzyskać puree.
Krok 11:
Gotowe tłuczone ziemniaki są bardzo aromatyczne i przewiewne.
Krok 12:
Podawaj zmiażdżone ziemniaki na gorąco.
Krok 13:
Z mlekiem takie puree jest bardzo smaczne)) Smacznego!
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
takie tłuczone ziemniaki są doskonałym dodatkiem do każdego mięsa lub ryby, dodatkiem do gulaszu warzywnego, jak w życiu codziennym. i na świąteczny stół.
pokruszone ziemniaki można również zrobić bez dodawania startego sera, ale ser nadaje potrawie pikantny smak. Spróbuj!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal / 100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal / 100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal / 100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal / 100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal / 100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g