tłuczone ziemniaki z mlekiem

delikatne, przewiewne, aromatyczne tłuczone ziemniaki! Kto nie lubi tłuczonych ziemniaków? Wszyscy kochają-od małych do dużych! Bez pokruszonych ziemniaków żadna uczta nie jest kompletna. Na stole są ziemniaki-jest jedzenie! Przygotujmy bardzo przewiewne i pyszne puree.
AngelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 2 g
tłuszcze 24 % 4 g
węglowodany 65 % 11 g
83 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty. Wskazówka - przed obieraniem ziemniaków umieść czajnik) lepiej zawsze zalać ziemniaki wrzącą wodą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obrane i dobrze umyte ziemniaki zalać wrzącą wodą, aby woda pokryła bulwy i podpalić.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Kiedy ziemniaki się zagotują, musisz je posolić. Sól wyłącznie według własnych upodobań.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ziemniaki gotuje się średnio przez 20-25 minut. Gotowość do wypróbowania noża-jeśli ostrze łatwo wchodzi - ziemniaki są gotowe.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podczas gotowania ziemniaków zetrzyj twardy ser na drobnej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podgrzej mleko, aż będzie bardzo gorące, prawie do wrzenia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Odcedź gotowe ziemniaki i bardzo dobrze zetrzyj je tłuczkiem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W puree dodaj masło i starty ser.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wszystko dobrze wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie dodaj gorące mleko i dobrze zagniataj łyżką lub tłuczkiem. Kontroluj ilość mleka - w zależności od konsystencji, jaką chcesz uzyskać puree.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gotowe tłuczone ziemniaki są bardzo aromatyczne i przewiewne.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podawaj zmiażdżone ziemniaki na gorąco.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Z mlekiem takie puree jest bardzo smaczne)) Smacznego!

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

takie tłuczone ziemniaki są doskonałym dodatkiem do każdego mięsa lub ryby, dodatkiem do gulaszu warzywnego, jak w życiu codziennym. i na świąteczny stół. 

pokruszone ziemniaki można również zrobić bez dodawania startego sera, ale ser nadaje potrawie pikantny smak. Spróbuj!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal / 100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal / 100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal / 100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal / 100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal / 100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy