Krem do ciasta cytrynowego

ciasto z kremem cytrynowym to bardzo delikatny i lekki deser. Produkt jest bardzo popularny w Wielkiej Brytanii i Ameryce Północnej, ma wielu fanów w naszym kraju. Krem cytrynowy uzyskuje szczególny charakterystyczny smak i aromat dzięki skórce z cytryny. Przygotowanie kremu cytrynowego na ciasto jest dość proste. Warstwa cytrusów doskonale komponuje się nie tylko z ciastem biszkoptowym, ale także z ciastem piaskowym, kremem lub puffem.
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 3 g
tłuszcze 32 % 15 g
węglowodany 62 % 29 g
260 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zalej cytryny wrzącą wodą i przytrzymaj przez minutę w gorącej wodzie, aby skórka straciła gorycz, a cytryny łatwiej umyć. Osusz i usuń skórkę z 2 cytryn drobną tarką. Wyciśnij sok z 3 cytryn, przecedź przez sito do rondla. Okazuje się, że około 300 ml soku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj 2 łyżki do skrobi. l zimny sok z cytryny z całkowitej objętości, dokładnie zmielić, aby nie było grudek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do reszty soku dodaj całą skórkę i 1/2 cukru, wymieszaj i podgrzej do wrzenia, ale nie gotuj. Jest wystarczająco szybki, Nie odchodź i mieszaj, aby cukier rozpuścił się, ale się nie przypalił.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy sok jest na kuchence, rozbij jajka na rondel z grubym dnem. Lekko ubij, stopniowo wprowadzaj pozostały cukier i rozcieńczoną skrobię, wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie dodaj gorący sok do mieszanki jajecznej. Zrób to ciągle mieszając trzepaczką, powoli wlewaj cienkim strumieniem, aby jajka się nie zwijały. Następnie umieść rondel na średnim ogniu i gotuj, aż krem zgęstnieje, to około 4 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Usuń zagęszczony krem z pieca, dodaj masło, mieszaj, aż będzie gładkie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przetrzyj krem przez sito do szklanej miski.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj folią w kontakcie, pozostaw do ostygnięcia na stole, a następnie włóż do lodówki na co najmniej 30 minut, możesz przez całą noc.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na zimno krem ustabilizuje się, stanie się jeszcze grubszy. Jest bardzo plastyczny, ale nie swobodnie płynący, jak budyń. Smak jest delikatny, słodko-kwaśny, ale wyraźny. Przechowywać nie dłużej niż 5 dni. Gotowanie jest wygodne z wyprzedzeniem, ale jest to również możliwe w dniu pieczenia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Schłodzony krem jest bardzo łatwy do przykrycia i warstwowania ciast i nie tylko.

krem z kremem cytrynowym może być wypełniony tubkami, koszami, ciastami budyniowymi..
używać do bułek, tostów, babeczek lub lodów.
jeśli podczas przygotowywania kremu dodasz do niego o połowę mniej masła niż wymaga tego przepis, krem cytrynowy można jeść jako niezależne danie, zastępując dżem lub dżem.
krem cytrynowy świetnie komponuje się z wanilią, cynamonem, co daje możliwość eksperymentowania, znajdowania własnego smaku i aromatu.
zamiast cytryn możesz użyć innych owoców cytrusowych lub jagód.
ten przepis różni się od klasycznego kremu cytrynowego wprowadzeniem skrobi, można dodać żelatynę, mąkę, śmietanę, mleko, śmietanę, semolinę, barwniki, aromaty... ale będą to już inne przepisy. A teraz proponuję spróbować takiego, bardzo prostego i pysznego kremu !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal / 100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g

Podobne przepisy