skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty.
Krok 2:
Zalej cytryny wrzącą wodą i przytrzymaj przez minutę w gorącej wodzie, aby skórka straciła gorycz, a cytryny łatwiej umyć. Osusz i usuń skórkę z 2 cytryn drobną tarką. Wyciśnij sok z 3 cytryn, przecedź przez sito do rondla. Okazuje się, że około 300 ml soku.
Krok 3:
Dodaj 2 łyżki do skrobi. l zimny sok z cytryny z całkowitej objętości, dokładnie zmielić, aby nie było grudek.
Krok 4:
Do reszty soku dodaj całą skórkę i 1/2 cukru, wymieszaj i podgrzej do wrzenia, ale nie gotuj. Jest wystarczająco szybki, Nie odchodź i mieszaj, aby cukier rozpuścił się, ale się nie przypalił.
Krok 5:
Gdy sok jest na kuchence, rozbij jajka na rondel z grubym dnem. Lekko ubij, stopniowo wprowadzaj pozostały cukier i rozcieńczoną skrobię, wymieszaj.
Krok 6:
Następnie dodaj gorący sok do mieszanki jajecznej. Zrób to ciągle mieszając trzepaczką, powoli wlewaj cienkim strumieniem, aby jajka się nie zwijały. Następnie umieść rondel na średnim ogniu i gotuj, aż krem zgęstnieje, to około 4 minut.
Krok 7:
Usuń zagęszczony krem z pieca, dodaj masło, mieszaj, aż będzie gładkie.
Krok 8:
Przetrzyj krem przez sito do szklanej miski.
Krok 9:
Przykryj folią w kontakcie, pozostaw do ostygnięcia na stole, a następnie włóż do lodówki na co najmniej 30 minut, możesz przez całą noc.
Krok 10:
Na zimno krem ustabilizuje się, stanie się jeszcze grubszy. Jest bardzo plastyczny, ale nie swobodnie płynący, jak budyń. Smak jest delikatny, słodko-kwaśny, ale wyraźny. Przechowywać nie dłużej niż 5 dni. Gotowanie jest wygodne z wyprzedzeniem, ale jest to również możliwe w dniu pieczenia.
Krok 11:
Schłodzony krem jest bardzo łatwy do przykrycia i warstwowania ciast i nie tylko.
krem z kremem cytrynowym może być wypełniony tubkami, koszami, ciastami budyniowymi..
używać do bułek, tostów, babeczek lub lodów.
jeśli podczas przygotowywania kremu dodasz do niego o połowę mniej masła niż wymaga tego przepis, krem cytrynowy można jeść jako niezależne danie, zastępując dżem lub dżem.
krem cytrynowy świetnie komponuje się z wanilią, cynamonem, co daje możliwość eksperymentowania, znajdowania własnego smaku i aromatu.
zamiast cytryn możesz użyć innych owoców cytrusowych lub jagód.
ten przepis różni się od klasycznego kremu cytrynowego wprowadzeniem skrobi, można dodać żelatynę, mąkę, śmietanę, mleko, śmietanę, semolinę, barwniki, aromaty... ale będą to już inne przepisy. A teraz proponuję spróbować takiego, bardzo prostego i pysznego kremu !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal / 100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g