skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do przygotowania ciast potrzebujemy: mąka, kakao w proszku, cukier, zmiękczone masło, jajka, napoje gazowane, proszek do pieczenia i miód.
Krok 2:
W dużej misce przesiej 400 g mąki, dodaj 4 łyżki proszku kakaowego i jedną łyżeczkę proszku do pieczenia. Mieszać.
Krok 3:
W małym rondlu wymieszaj 4 łyżki miodu (to około 100 gramów), 150 g cukru i 100 g masła.
Krok 4:
Podgrzewamy większy garnek wodą do kąpieli parowej. Zainstaluj patelnię z mieszanką miodu na łaźni parowej i przy ciągłym mieszaniu doprowadzaj do jednorodności.
Krok 5:
Rozbij 2 jajka i ubij je trochę trzepaczką. Wlej jajka do mieszanki cienkim strumieniem, ciągle mieszając. Dodaj sodę. Masa natychmiast wzrośnie i pojawi się piana. Gotuj przez 10 minut, nie przestając mieszać. Zdejmij z ognia i pozwól mu lekko ostygnąć, wystarczy 2-3 minuty.
Krok 6:
Dodaj mieszankę miodu budyniowego do miski z mąką i kakao, dobrze zagniataj łyżką. Ciasto może początkowo wydawać się płynne, ale nie trzeba dodawać mąki. Po schłodzeniu ciasto gęstnieje, staje się elastyczne i nie przykleja się do rąk.
Krok 7:
Zwijamy kiełbasę i kroimy na osiem równych części.
Krok 8:
Kładziemy je na talerzu, przykrywamy folią spożywczą lub plastikową torbą i pozostawiamy na 15 minut w temperaturze pokojowej. Następnie włóż do lodówki na kolejne 15 minut.
Krok 9:
Wyjmij ciasto z lodówki i natychmiast rozwałkuj pierwszą porcję ciasta o grubości do 2 milimetrów na papierze do pieczenia (pergaminie), aby później go nie przesuwać. Nie dodawaj mąki. Ciasto układamy razem z papierem na blasze do pieczenia, nakłuwamy powierzchnię widelcem w kilku miejscach i wkładamy do piekarnika. Piec nie dłużej niż 6-8 minut w 180 ° C. Podczas pieczenia ciasta przygotowujemy następną porcję.
Krok 10:
Wyjmujemy ciasto z piekarnika i natychmiast przycinamy do kształtu. Aby to zrobić, użyj pokrywki z patelni, talerza, DNA z Formy do pieczenia lub kawałka tektury. Przycinamy osobno — z nich zrobimy okruchy do dekoracji ciasta. Gotowych ciast nie należy układać jeden na drugim, aby się nie sklejały.
Krok 11:
Zajmijmy się przygotowaniem kremu. Do tego potrzebujemy: mleka, jajek, cukru, cukru waniliowego lub waniliny, mąki, masła. Masło powinno mieć temperaturę pokojową.
Krok 12:
Wlej 500 ml mleka do rondla, stopniowo dodawaj dwa lekko ubite jajka, 150 g cukru, 2 łyżeczki.cukier waniliowy i 100 g mąki. Mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.Włóż do łaźni wodnej i gotuj, aż zgęstnieje. Ciągle mieszaj krem, aby się nie przypalił.
Krok 13:
Krem będzie gotowy, gdy na powierzchni będzie można narysować linię. Zdejmij z ognia i pozwól masie ostygnąć. Okresowo mieszaj, aby powierzchnia nie była pokryta folią. Aby stale Nie przeszkadzać, możesz przykryć krem folią spożywczą w kontakcie.
Krok 14:
Mikserem ubij 200 g zmiękczonego masła na puszystość. Kontynuując ubijanie, dodaj schłodzoną śmietanę do masła łyżką stołową.
Krok 15:
Stopniowo mieszaj w ten sposób całą część kremu. Rezultatem powinna być przewiewna i dość gęsta masa.
Krok 16:
Składamy ciasto na podłożu.
Krok 17:
Smarujemy wszystkie schłodzone ciasta i boki ciasta zimnym kremem. Pozostaw tylko ostatnie górne ciasto bez kremu.
Krok 18:
Ścinki z ciast zmiel w blenderze lub ugniataj wałkiem do ciasta w torbie.
Krok 19:
Posyp boki ciasta.
Krok 20:
Lukier czekoladowy można ugotować samodzielnie z proszku kakaowego lub użyć gotowej tabliczki czekolady, aby zaoszczędzić czas. W przypadku glazury rozpuść jedną tabliczkę czekolady i 50-60 g. masło w kuchence mikrofalowej w krótkich impulsach przez 10-15 sekund, za każdym razem mieszając glazurę.
Krok 21:
Ostrożnie wypełnij wierzch ciasta lukrem, wyrównaj silikonową szpatułką lub szerokim nożem. Wysyłamy ciasto Spartak do lodówki na 8-10 godzin, a najlepiej na noc, aby ciasta były równomiernie namoczone.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g