ciasto Spartakus czekoladowe

boski smak, ciasto tak delikatne, że rozpływa się w ustach! Idealne połączenie ciast czekoladowo-miodowych, kremu i polewy czekoladowej. To ciasto jest czymś pomiędzy miodem a Napoleonem.
hallen-bunnyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 27 % 17 g
węglowodany 63 % 39 g
340 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 12 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do przygotowania ciast potrzebujemy: mąka, kakao w proszku, cukier, zmiękczone masło, jajka, napoje gazowane, proszek do pieczenia i miód.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W dużej misce przesiej 400 g mąki, dodaj 4 łyżki proszku kakaowego i jedną łyżeczkę proszku do pieczenia. Mieszać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W małym rondlu wymieszaj 4 łyżki miodu (to około 100 gramów), 150 g cukru i 100 g masła.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podgrzewamy większy garnek wodą do kąpieli parowej. Zainstaluj patelnię z mieszanką miodu na łaźni parowej i przy ciągłym mieszaniu doprowadzaj do jednorodności.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozbij 2 jajka i ubij je trochę trzepaczką. Wlej jajka do mieszanki cienkim strumieniem, ciągle mieszając. Dodaj sodę. Masa natychmiast wzrośnie i pojawi się piana. Gotuj przez 10 minut, nie przestając mieszać. Zdejmij z ognia i pozwól mu lekko ostygnąć, wystarczy 2-3 minuty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj mieszankę miodu budyniowego do miski z mąką i kakao, dobrze zagniataj łyżką. Ciasto może początkowo wydawać się płynne, ale nie trzeba dodawać mąki. Po schłodzeniu ciasto gęstnieje, staje się elastyczne i nie przykleja się do rąk.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zwijamy kiełbasę i kroimy na osiem równych części.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Kładziemy je na talerzu, przykrywamy folią spożywczą lub plastikową torbą i pozostawiamy na 15 minut w temperaturze pokojowej. Następnie włóż do lodówki na kolejne 15 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmij ciasto z lodówki i natychmiast rozwałkuj pierwszą porcję ciasta o grubości do 2 milimetrów na papierze do pieczenia (pergaminie), aby później go nie przesuwać. Nie dodawaj mąki. Ciasto układamy razem z papierem na blasze do pieczenia, nakłuwamy powierzchnię widelcem w kilku miejscach i wkładamy do piekarnika. Piec nie dłużej niż 6-8 minut w 180 ° C. Podczas pieczenia ciasta przygotowujemy następną porcję.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyjmujemy ciasto z piekarnika i natychmiast przycinamy do kształtu. Aby to zrobić, użyj pokrywki z patelni, talerza, DNA z Formy do pieczenia lub kawałka tektury. Przycinamy osobno — z nich zrobimy okruchy do dekoracji ciasta. Gotowych ciast nie należy układać jeden na drugim, aby się nie sklejały.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zajmijmy się przygotowaniem kremu. Do tego potrzebujemy: mleka, jajek, cukru, cukru waniliowego lub waniliny, mąki, masła. Masło powinno mieć temperaturę pokojową.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wlej 500 ml mleka do rondla, stopniowo dodawaj dwa lekko ubite jajka, 150 g cukru, 2 łyżeczki.cukier waniliowy i 100 g mąki. Mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.Włóż do łaźni wodnej i gotuj, aż zgęstnieje. Ciągle mieszaj krem, aby się nie przypalił.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Krem będzie gotowy, gdy na powierzchni będzie można narysować linię. Zdejmij z ognia i pozwól masie ostygnąć. Okresowo mieszaj, aby powierzchnia nie była pokryta folią. Aby stale Nie przeszkadzać, możesz przykryć krem folią spożywczą w kontakcie.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Mikserem ubij 200 g zmiękczonego masła na puszystość. Kontynuując ubijanie, dodaj schłodzoną śmietanę do masła łyżką stołową.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Stopniowo mieszaj w ten sposób całą część kremu. Rezultatem powinna być przewiewna i dość gęsta masa.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Składamy ciasto na podłożu.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Smarujemy wszystkie schłodzone ciasta i boki ciasta zimnym kremem. Pozostaw tylko ostatnie górne ciasto bez kremu.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Ścinki z ciast zmiel w blenderze lub ugniataj wałkiem do ciasta w torbie.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Posyp boki ciasta.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Lukier czekoladowy można ugotować samodzielnie z proszku kakaowego lub użyć gotowej tabliczki czekolady, aby zaoszczędzić czas. W przypadku glazury rozpuść jedną tabliczkę czekolady i 50-60 g. masło w kuchence mikrofalowej w krótkich impulsach przez 10-15 sekund, za każdym razem mieszając glazurę.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Ostrożnie wypełnij wierzch ciasta lukrem, wyrównaj silikonową szpatułką lub szerokim nożem. Wysyłamy ciasto Spartak do lodówki na 8-10 godzin, a najlepiej na noc, aby ciasta były równomiernie namoczone.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy