skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować płynną kaszę mannę w mleku? Weź patelnię o odpowiednim rozmiarze. Dobrze spłucz zimną wodą. Wlej do niego mleko-powinno być świeże, aby nie zsiadło podczas gotowania. Możesz gotować semolinę nie tylko w mleku, ale także w wodzie, jeśli ktoś jest zainteresowany chudszą opcją. Weź mleko o dowolnej zawartości tłuszczu, nie jest to ważne i jest wybierane według smaku lub obecności.
Krok 2:
Wlej semolinę na patelnię i pozostaw na 10 minut do spęcznienia. To ten mały sekret pozwoli ci ugotować semolinę bez grudek. Nie musisz mieszać semoliny. Na 1 litr płynu zwykle pobiera się 6 łyżek kaszy manny. Gotowałem odpowiednio na 0,5 litra płynu, wziąłem 3 łyżki.
Krok 3:
Po 10 minutach umieść garnek na zapalonym piecu na małym ogniu i zagotuj z ciągłym mieszaniem. Dodaj cukier i sól. Gotuj semolinę przez 3-4 minuty, również przy ciągłym mieszaniu. To drugi sekret jednorodnej owsianki. Możesz mieszać łyżką lub trzepaczką. Jeśli lubisz słodszą semolinę, dodaj cukier do swoich upodobań.
Krok 4:
Następnie wyłącz ogień i dodaj masło do garnka. Możesz umieścić masło nie od razu na patelni, ale dla każdego członka rodziny na talerzu, najważniejsze jest to, że semolina jest gorąca, a masło się rozpuści. Kasza manna w takich proporcjach okazuje się niezbyt płynna i niezbyt gęsta-tylko z umiarem. Po schłodzeniu owsianka nieco zgęstnieje. Smacznego!
możesz podawać semolinę ze świeżymi jagodami lub dżemem: truskawkowym, malinowym, wiśniowym, morelowym, brzoskwiniowym itp. Semolinę można pić gorącą herbatą, kompotem lub galaretką. Możesz dodać szczyptę cynamonu lub waniliny do kaszy manny dla smaku.
jak wybrać semolinę, ugotować z niej idealną owsiankę i więcej, przeczytaj artykuł o manku i semolinie .
zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g