płynna kasza manna na mleku

na śniadanie, dla całej rodziny, szybko, łatwo, niedrogo! Kasza manna na mleku to danie znane wszystkim od dzieciństwa. Ale ile było rozczarowań, gdy w ogrodzie lub szkole podawano semolinę z grudkami. Zgodnie z tym przepisem owsianka jest idealna, bez wad. Istnieje kilka sekretów robienia najlepszej kaszy manny!
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 3 g
tłuszcze 24 % 6 g
węglowodany 64 % 16 g
131 kcal
IG: 25 / 31 / 44

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować płynną kaszę mannę w mleku? Weź patelnię o odpowiednim rozmiarze. Dobrze spłucz zimną wodą. Wlej do niego mleko-powinno być świeże, aby nie zsiadło podczas gotowania. Możesz gotować semolinę nie tylko w mleku, ale także w wodzie, jeśli ktoś jest zainteresowany chudszą opcją. Weź mleko o dowolnej zawartości tłuszczu, nie jest to ważne i jest wybierane według smaku lub obecności.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej semolinę na patelnię i pozostaw na 10 minut do spęcznienia. To ten mały sekret pozwoli ci ugotować semolinę bez grudek. Nie musisz mieszać semoliny. Na 1 litr płynu zwykle pobiera się 6 łyżek kaszy manny. Gotowałem odpowiednio na 0,5 litra płynu, wziąłem 3 łyżki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Po 10 minutach umieść garnek na zapalonym piecu na małym ogniu i zagotuj z ciągłym mieszaniem. Dodaj cukier i sól. Gotuj semolinę przez 3-4 minuty, również przy ciągłym mieszaniu. To drugi sekret jednorodnej owsianki. Możesz mieszać łyżką lub trzepaczką. Jeśli lubisz słodszą semolinę, dodaj cukier do swoich upodobań.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie wyłącz ogień i dodaj masło do garnka. Możesz umieścić masło nie od razu na patelni, ale dla każdego członka rodziny na talerzu, najważniejsze jest to, że semolina jest gorąca, a masło się rozpuści. Kasza manna w takich proporcjach okazuje się niezbyt płynna i niezbyt gęsta-tylko z umiarem. Po schłodzeniu owsianka nieco zgęstnieje. Smacznego!

możesz podawać semolinę ze świeżymi jagodami lub dżemem: truskawkowym, malinowym, wiśniowym, morelowym, brzoskwiniowym itp. Semolinę można pić gorącą herbatą, kompotem lub galaretką. Możesz dodać szczyptę cynamonu lub waniliny do kaszy manny dla smaku.

jak wybrać semolinę, ugotować z niej idealną owsiankę i więcej, przeczytaj artykuł o manku i semolinie .

zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy