skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak dusić kalmary w sosie śmietanowym? Przygotuj składniki. Rozmrozić kalmary, przenosząc je z zamrażarki na dolną półkę lodówki. Obierz je, usuwając górną skórkę, a następnie usuń wnętrzności wraz z płytką chitynową. Dobrze opłucz tusze pod bieżącą wodą.
Krok 2:
Ugotuj kalmary. Jak gotować kalmary? Wlej wodę do głębokiego rondla i podgrzej na dużym ogniu. Gdy woda się zagotuje, dodaj sól do garnka.
Krok 3:
Ostrożnie zanurz tusze kalmarów w garnku z wrzącą wodą. Gotuj je dosłownie przez jedną do dwóch minut. Jeśli gotujesz dłużej, mięso kałamarnicy stanie się twarde i gumowate.
Krok 4:
Łyżką cedzakową lub szczypcami do gotowania wyłowić gotowe kalmary z patelni. Odstaw je do ostygnięcia.
Krok 5:
Obierz dużą cebulę i pokrój w cienkie półpierścienie.
Krok 6:
Rozgrzej patelnię na dużym ogniu. Wlej olej słonecznikowy, podgrzej go, zmniejsz ogień i włóż półpierścienie cebuli na patelnię. Smaż cebulę, od czasu do czasu mieszając, na małym ogniu przez 5 minut.
Krok 7:
Podczas smażenia cebuli pokrój kalmary w pierścienie o szerokości około jednego centymetra.
Krok 8:
Gdy cebula lekko się zrumieni, dodaj pierścienie kalmarów na patelnię. Dusić je pod zamkniętą pokrywką na średnim ogniu przez 4-5 minut.
Krok 9:
Dodaj śmietanę i drobno posiekany świeży koperek. Sól i pieprz do smaku. Wymieszać. Podgrzej danie jeszcze przez kilka minut i podawaj! Gotowany ryż z masłem nadaje się jako dodatek do kalmarów, a oprócz tego sałatka ze świeżych warzyw. Smacznego!
używanie już w pełni obranych kalmarów bez głowy i bez skóry znacznie skraca czas przygotowania tego dania.
oprócz soli, pieprzu i odrobiny koperku, moim zdaniem do tego dania nie należy dodawać żadnych innych przypraw i ziół. Piękno kałamarnicy polega na jej prostocie.
aby zmniejszyć zawartość kalorii w gotowym naczyniu, możesz użyć mniej tłustej śmietany. Na przykład wziąłem tylko dziesięć procent, ale SOS nadal okazał się bardzo przyzwoity, a kalmary są delikatne i miękkie.
w tym samym celu można usmażyć cebulę na suchej nieprzywierającej patelni zamiast na oleju.
sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?"
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Kałamarnica tusza - 96 kcal/100g