kalmary w sosie śmietanowym

Szybki, pożywny i zdrowy obiad dla całej rodziny! Kalmary w sosie śmietanowym to danie, które można przygotować dosłownie w 20 minut. Kalmary okażą się miękkie, delikatne, o cudownym kremowym smaku. Przepis zachwyci miłośników owoców morza, a reszta pomoże je pokochać.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 61 % 14 g
tłuszcze 30 % 7 g
węglowodany 9 % 2 g
133 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak dusić kalmary w sosie śmietanowym? Przygotuj składniki. Rozmrozić kalmary, przenosząc je z zamrażarki na dolną półkę lodówki. Obierz je, usuwając górną skórkę, a następnie usuń wnętrzności wraz z płytką chitynową. Dobrze opłucz tusze pod bieżącą wodą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ugotuj kalmary. Jak gotować kalmary? Wlej wodę do głębokiego rondla i podgrzej na dużym ogniu. Gdy woda się zagotuje, dodaj sól do garnka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ostrożnie zanurz tusze kalmarów w garnku z wrzącą wodą. Gotuj je dosłownie przez jedną do dwóch minut. Jeśli gotujesz dłużej, mięso kałamarnicy stanie się twarde i gumowate.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Łyżką cedzakową lub szczypcami do gotowania wyłowić gotowe kalmary z patelni. Odstaw je do ostygnięcia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz dużą cebulę i pokrój w cienkie półpierścienie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozgrzej patelnię na dużym ogniu. Wlej olej słonecznikowy, podgrzej go, zmniejsz ogień i włóż półpierścienie cebuli na patelnię. Smaż cebulę, od czasu do czasu mieszając, na małym ogniu przez 5 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podczas smażenia cebuli pokrój kalmary w pierścienie o szerokości około jednego centymetra.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy cebula lekko się zrumieni, dodaj pierścienie kalmarów na patelnię. Dusić je pod zamkniętą pokrywką na średnim ogniu przez 4-5 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj śmietanę i drobno posiekany świeży koperek. Sól i pieprz do smaku. Wymieszać. Podgrzej danie jeszcze przez kilka minut i podawaj! Gotowany ryż z masłem nadaje się jako dodatek do kalmarów, a oprócz tego sałatka ze świeżych warzyw. Smacznego!

używanie już w pełni obranych kalmarów bez głowy i bez skóry znacznie skraca czas przygotowania tego dania.
oprócz soli, pieprzu i odrobiny koperku, moim zdaniem do tego dania nie należy dodawać żadnych innych przypraw i ziół. Piękno kałamarnicy polega na jej prostocie.
aby zmniejszyć zawartość kalorii w gotowym naczyniu, możesz użyć mniej tłustej śmietany. Na przykład wziąłem tylko dziesięć procent, ale SOS nadal okazał się bardzo przyzwoity, a kalmary są delikatne i miękkie.
w tym samym celu można usmażyć cebulę na suchej nieprzywierającej patelni zamiast na oleju.

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?" 

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Kałamarnica tusza - 96   kcal/100g

Podobne przepisy