Sałatka ananasowa z kurczaka kukurydzianego

niesamowita delikatna sałatka na każdą okazję. Pyszne i satysfakcjonujące! Obfita sałatka z łatwo dostępnych składników. Przepis z kategorii najprostszych i udanych. Danie nadaje się na dni powszednie i święta. Jeśli możesz użyć świeżego ananasa, lepiej go użyć. Ze świeżym ananasem sałatka będzie o wiele smaczniejsza.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 12 g
tłuszcze 39 % 11 g
węglowodany 18 % 5 g
165 kcal
IG: 0 / 100 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę ananasową z kurczaka kukurydzianego? Przygotuj składniki. Będziesz potrzebował świeżego fileta z kurczaka średniej wielkości, ananasa w puszkach lub świeżego, pysznego twardego sera, dwóch dużych wybranych jaj kurzych i majonezu. Włóż kukurydzę z puszki do durszlaka, spuść płyn.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jak gotować pierś z kurczaka? Wlej 1,5 litra wody do rondla. Gdy się zagotuje, sól (około 0,5 łyżki soli) i wyślij tam kurczaka. Do smaku można dodać czarny pieprz (3-4 szt.) i liść laurowy. Gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości (około 20 minut po ugotowaniu). Jeśli filet można łatwo przebić nożem, jest gotowy. Przechowywać w lodówce bez wyjmowania z bulionu, aby mięso nie wyschło. Pokrój w małe kostki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wyjmij krążki ananasa z syropu i pokrój je w drobną kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Twardy ser zetrzyj na średniej lub grubej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jajka na twardo ugotować (8-10 minut po ugotowaniu), schłodzić, zalać zimną wodą. Następnie obierz skorupkę. Podzielić na żółtka i białka pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na średniej lub dużej tarce. Umieść wszystkie pokrojone składniki w osobnych pojemnikach, ponieważ sałatkę układamy warstwami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jak uformować sałatkę? Połóż liście sałaty umyte i wysuszone ręcznikami papierowymi na płaskim talerzu. Na górze Ustaw pierścień do gotowania (o średnicy około 18 cm). Połóż filet pierwszą warstwą, posmaruj majonezem. Drugą warstwą równomiernie rozprowadź plastry ananasa. Znowu majonez. Następnie białka i majonez. Żółtka-majonez. Kukurydza-majonez, a na końcu ser. Majonez można przenieść do torby do gotowania i nałożyć siatkę majonezową na warstwy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż sałatę do lodówki na 1-2 godziny do namoczenia. Następnie ostrożnie, aby nie zniszczyć konstrukcji, zdejmij pierścień do gotowania. Możesz udekorować sałatkę pierścieniami ananasa, układając z góry piękny kwiat, a także liście mięty. Podawaj na stole. Smacznego!

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Możesz zobaczyć opcje przepisów tutaj.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

jak kupić kukurydzę w puszkach? Pamiętaj, aby sprawdzić datę ważności na puszce. Jeśli pojemnik jest szklany, ostrożnie rozważ ziarna. Powinny być tego samego rozmiaru i koloru, solidne i wolne od plam. Kompozycja nie powinna zawierać barwników, konserwantów i wzmacniaczy smaku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser"Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lamber" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Ananasy - 49   kcal/100g
  • Ananasy w puszkach - 57   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy