zupa dyniowa puree klasyczna dynia ze śmietaną

proste i pyszne! Klasyczna zupa puree z dynią i śmietaną. Zupy puree, zwłaszcza zupy na śmietanie, są bardzo smaczne. Nawet ci, którzy nie są fanami dyni, pokochają kremowy, bogaty smak zupy dyniowej. A chrupiące grzanki w towarzystwie zupy będą bardzo przydatne. Bardzo polecam taką zupę dzieciom.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 2 g
tłuszcze 57 % 12 g
węglowodany 33 % 7 g
160 kcal
IG: 43 / 0 / 57

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić zupę dyniową puree Classic? Przygotuj określone składniki. Moja połowa dyni właśnie wyszła 500 gr. Czosnek jest duży, więc wziąłem dwa ząbki. Śmietana o zawartości tłuszczu 20%.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz marchewki, czosnek i cebulę. Posiekaj cebulę i czosnek, zetrzyj marchewki. W rondlu z grubym dnem smażyć warzywa w oleju roślinnym.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Tyku obrać i pokroić w kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj pokrojoną dynię i masło do smażonych warzyw. Smaż wszystko razem na średnim ogniu przez pięć minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj gorącą wodę, aby lekko przykryła warzywa. Dodaj sól i pieprz do smaku. Gotuj na małym ogniu, aż warzywa się ugotują (około piętnastu minut).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotową zupę puree. W razie potrzeby możesz zostawić kilka kawałków całej dyni.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej śmietanę, wymieszaj, zagotuj zupę i wyłącz ogrzewanie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotową zupę puree podawać na gorąco. Porcje oferują grzanki, pestki dyni, świeże zioła do zupy.

Ilość wody podaną w przepisie można zmniejszyć lub zwiększyć według własnego uznania, w zależności od tego, czy chcesz uzyskać gęstszą, czy cieńszą zupę.

śmietana do tego przepisu może mieć dowolną zawartość tłuszczu, ale pamiętaj, że im wyższy procent zawartości tłuszczu w produktach, których używasz, tym wyższa będzie zawartość kalorii w naczyniu.

śmietanę można zastąpić kwaśną śmietaną, mlekiem lub jogurtem naturalnym bez dodatków.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

jak zrobić zupę puree, jeśli nie ma blendera? Czy mogę się bez niego jakoś obejść?
Tak, możesz zmielić na sicie. Tak robiły nasze babcie. Kup blender-to najlepsza rada!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal / 100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy