skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z rzodkiewki z ogórkiem jajecznym i zieloną cebulą? Aby przygotować sałatkę, przede wszystkim musisz ugotować jajka. Aby to zrobić, włóż jajka do małej chochli i napełnij zimną wodą. Podpal je i zagotuj. Gotuj je we wrzącej wodzie przez 5-7 minut. Następnie spuść wodę i napełnij je zimną wodą, aby szybciej ostygły. Schłodzone jajka obrać ze skorupek, pokroić i włożyć do miski na sałatkę.
Krok 2:
Rzodkiewki i ogórek dobrze spłucz pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń. Zetrzyj z nich nadmiar wilgoci. Odetnij ogony warzyw.
Krok 3:
Pokrój ogórek na 4 części, a następnie posiekaj. Dodaj pokrojony ogórek do miski do jajek.
Krok 4:
Pokrój rzodkiewki w te same cienkie ćwiartki. Dodaj go również do sałatki.
Krok 5:
Opłucz cebulę i koperek. Posiekaj warzywa i wyślij do sałatki.
Krok 6:
Dopraw sałatkę odrobiną kwaśnej śmietany i posyp odrobiną soli do smaku. Wymieszaj sałatkę i włóż do salaterki. Przed podaniem schłodzić gotową sałatkę w lodówce. Podawaj jako dodatek do każdego dania mięsnego, na lunch lub kolację. Smacznego!
taką sałatką możesz nie tylko udekorować świąteczny stół, ale także przygotować go do urozmaicenia codziennego menu.
pyszna, świeża sałatka nie pozostawi nikogo obojętnym. Warzywa takie jak ogórek i rzodkiewka są przyjemnie chrupiące w sałatce i sprawiają, że jest świeża i lekka, a dodane jajka nadają sałatce sytość.
możesz urozmaicić taką sałatkę świeżymi pomidorami, kapustą pekińską lub kukurydzą w puszkach.
jako opatrunek możesz użyć oliwy z oliwek z niewielkim dodatkiem soku z cytryny lub majonezu.
taka sałatka przywołuje myśli o nadchodzącej wiośnie. Dlatego naprawdę chcę, aby dom pachniał świeżością i zielenią. A tego rodzaju sałatki tylko w tym pomagają.
taką sałatkę można przygotować, a także jako przekąskę na wycieczkę do natury, do gotowania kebabów.
śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym bez dodatków.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Świeże ogórki - 15 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Rzodkiewka - 20 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g