Sałatka z kurczaka z orzechami włoskimi i serem

jasne, ze zwykłych potraw, pyszne, lekkie i proste! Sałatkę z kurczakiem, orzechami włoskimi i serem można dostosować do własnych preferencji. Nawet jeśli weźmiesz inny rodzaj sera, jego smak się zmieni. Można go układać warstwami lub mieszać w salaterce, podawać na świątecznym stole lub po prostu na obiad.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 16 g
tłuszcze 54 % 22 g
węglowodany 7 % 3 g
272 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić prostą sałatkę z kurczaka z orzechami włoskimi i serem? Przygotuj niezbędne składniki. Oprócz filetów z kurczaka możesz użyć mięsa z udek z kurczaka lub udek - sałatka okaże się tylko bardziej soczysta.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filet z kurczaka gotować do miękkości w osolonej wodzie. Kurczaka schłodzić i pokroić w drobną kostkę. ! Jeśli gotujesz kurczaka z wyprzedzeniem, na przykład wieczorem, aby nie zamarł i nie stracił soczystości, zostaw go w bulionie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj ser na grubej lub średniej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Drobno posiekaj orzechy włoskie nożem lub posiekaj w blenderze. Dodatkowo odłóż kilka całych połówek, aby udekorować sałatkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz i wydrążaj Jabłko. Miąższ szybko zetrzyj na grubej tarce. Jabłko należy przygotować jako ostatnie po wszystkich innych składnikach. Aby nie ciemniał tak szybko, możesz posypać startą miazgę sokiem z cytryny. Weź słodko-kwaśne, soczyste jabłko. Odpowiednie są odmiany Granny Smith i Simerinka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Możesz uformować tę sałatkę w przezroczystej salaterce lub na talerzu w pierścieniu do gotowania,aby wszystkie warstwy były wyraźnie widoczne. Połóż filet z kurczaka pierwszą warstwą i spłaszcz. Mój filet był trochę większy niż to konieczne, więc aby sałatka nie była sucha z powodu grubej warstwy kurczaka, podzieliłem filet na dwie warstwy. Na wierzch polej majonezem. Przeniosłem majonez do worka do szprycowania i odciąłem końcówkę, aby wygodniej było nakładać sos na warstwy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połóż starte jabłko na filecie równą warstwą, a także polej je majonezem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie rozprowadziłem pozostały filet z kurczaka i polałem go również majonezem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następna warstwa to tarty ser i majonez.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ostatnią warstwą są posiekane orzechy włoskie. Lekko dociśnij sałatkę rękami lub specjalną okrągłą dyszą do ubijania. Włóż sałatę do lodówki na 1-2 godziny do namoczenia. Jeśli zostawisz dłużej, dokręć formę folią spożywczą.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przed podaniem zdejmij pierścień do gotowania, udekoruj sałatkę według uznania. Udekorowałem połówkami orzechów włoskich, pomidorkami koktajlowymi i gałązkami rozmarynu. Smacznego!

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy