skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić prostą sałatkę z kurczaka z orzechami włoskimi i serem? Przygotuj niezbędne składniki. Oprócz filetów z kurczaka możesz użyć mięsa z udek z kurczaka lub udek - sałatka okaże się tylko bardziej soczysta.
Krok 2:
Filet z kurczaka gotować do miękkości w osolonej wodzie. Kurczaka schłodzić i pokroić w drobną kostkę. ! Jeśli gotujesz kurczaka z wyprzedzeniem, na przykład wieczorem, aby nie zamarł i nie stracił soczystości, zostaw go w bulionie.
Krok 3:
Zetrzyj ser na grubej lub średniej tarce.
Krok 4:
Drobno posiekaj orzechy włoskie nożem lub posiekaj w blenderze. Dodatkowo odłóż kilka całych połówek, aby udekorować sałatkę.
Krok 5:
Obierz i wydrążaj Jabłko. Miąższ szybko zetrzyj na grubej tarce. Jabłko należy przygotować jako ostatnie po wszystkich innych składnikach. Aby nie ciemniał tak szybko, możesz posypać startą miazgę sokiem z cytryny. Weź słodko-kwaśne, soczyste jabłko. Odpowiednie są odmiany Granny Smith i Simerinka.
Krok 6:
Możesz uformować tę sałatkę w przezroczystej salaterce lub na talerzu w pierścieniu do gotowania,aby wszystkie warstwy były wyraźnie widoczne. Połóż filet z kurczaka pierwszą warstwą i spłaszcz. Mój filet był trochę większy niż to konieczne, więc aby sałatka nie była sucha z powodu grubej warstwy kurczaka, podzieliłem filet na dwie warstwy. Na wierzch polej majonezem. Przeniosłem majonez do worka do szprycowania i odciąłem końcówkę, aby wygodniej było nakładać sos na warstwy.
Krok 7:
Połóż starte jabłko na filecie równą warstwą, a także polej je majonezem.
Krok 8:
Następnie rozprowadziłem pozostały filet z kurczaka i polałem go również majonezem.
Krok 9:
Następna warstwa to tarty ser i majonez.
Krok 10:
Ostatnią warstwą są posiekane orzechy włoskie. Lekko dociśnij sałatkę rękami lub specjalną okrągłą dyszą do ubijania. Włóż sałatę do lodówki na 1-2 godziny do namoczenia. Jeśli zostawisz dłużej, dokręć formę folią spożywczą.
Krok 11:
Przed podaniem zdejmij pierścień do gotowania, udekoruj sałatkę według uznania. Udekorowałem połówkami orzechów włoskich, pomidorkami koktajlowymi i gałązkami rozmarynu. Smacznego!
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g