Sałatka z naleśnikami jajecznymi i kurczakiem

niezwykła w smaku i składzie sałatka stanie się ozdobą stołu. Obecnie istnieje ogromna różnorodność wszelkiego rodzaju sałatek. Niektóre stają się tradycyjne, inne gotują rzadziej. Sałatka z naleśnikami jajecznymi i kurczakiem może znaleźć się na liście Twoich ulubionych sałatek: jest zarówno obfita, smaczna, jak i łatwa do przygotowania.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 13 g
tłuszcze 40 % 12 g
węglowodany 17 % 5 g
178 kcal
IG: 17 / 83 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki sałatki. Lepiej jest wziąć większy filet z kurczaka, aby sałatka była bardziej satysfakcjonująca. Jeśli jaja są duże, wystarczy dwa kawałki, jeśli są małe, weź 3 jajka. Jajka i mleko powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego lepiej je wcześniej wyjąć z lodówki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filet z kurczaka umyć, osuszyć i wstępnie ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Pokrój gotowy filet w małe lub średnie kostki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Kukurydzę w puszkach wrzuć do durszlaka i pozwól wodzie spłynąć. Wysusz ziarna.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połącz jajka z mlekiem i ubij widelcem lub specjalną trzepaczką, aż będą gładkie. Ogólnie nie można dodawać mleka ani zastępować go majonezem lub ciężką śmietaną. Z mlekiem lub śmietaną naleśniki są delikatniejsze w smaku i strukturze. Z majonezem naleśniki okażą się nieco słonawe i bardziej elastyczne. Dlatego możesz sam wybrać, który wynik najbardziej Ci odpowiada.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Nasmaruj patelnię olejem roślinnym. Wlej do niego połowę mieszanki jajecznej i smaż naleśnik z obu stron, aż będzie miękki. Z mojego doświadczenia wynika, że takie naleśniki są wygodniejsze do pieczenia na patelni o małej średnicy. Ponieważ w przeciwieństwie do zwykłych naleśników z mąki, naleśniki jajeczne są delikatniejsze, a przy dużej średnicy mogą się rozerwać podczas obracania.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przenieś gotowy naleśnik na talerz. Ponownie posmaruj patelnię olejem roślinnym i usmaż drugi naleśnik. Schłodzić powstałe naleśniki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ułóż naleśniki jajeczne jeden na drugim i pokrój w cienkie paski.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W salaterce połącz filety z kurczaka, słomki jajeczne i kukurydzę w puszkach. Sól, pieprz, dopraw sałatkę majonezem. Wszystko delikatnie wymieszaj. Jeśli chcesz, możesz dodać posiekaną natkę pietruszki lub koperek do sałatki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podawaj sałatkę od razu lub wstaw do lodówki na 1 godzinę. Smacznego!

aby sałatka była bardziej sycąca, możesz dodać do niej pieczarki w puszkach lub lekko smażone.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy