skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki sałatki. Lepiej jest wziąć większy filet z kurczaka, aby sałatka była bardziej satysfakcjonująca. Jeśli jaja są duże, wystarczy dwa kawałki, jeśli są małe, weź 3 jajka. Jajka i mleko powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego lepiej je wcześniej wyjąć z lodówki.
Krok 2:
Filet z kurczaka umyć, osuszyć i wstępnie ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Pokrój gotowy filet w małe lub średnie kostki.
Krok 3:
Kukurydzę w puszkach wrzuć do durszlaka i pozwól wodzie spłynąć. Wysusz ziarna.
Krok 4:
Połącz jajka z mlekiem i ubij widelcem lub specjalną trzepaczką, aż będą gładkie. Ogólnie nie można dodawać mleka ani zastępować go majonezem lub ciężką śmietaną. Z mlekiem lub śmietaną naleśniki są delikatniejsze w smaku i strukturze. Z majonezem naleśniki okażą się nieco słonawe i bardziej elastyczne. Dlatego możesz sam wybrać, który wynik najbardziej Ci odpowiada.
Krok 5:
Nasmaruj patelnię olejem roślinnym. Wlej do niego połowę mieszanki jajecznej i smaż naleśnik z obu stron, aż będzie miękki. Z mojego doświadczenia wynika, że takie naleśniki są wygodniejsze do pieczenia na patelni o małej średnicy. Ponieważ w przeciwieństwie do zwykłych naleśników z mąki, naleśniki jajeczne są delikatniejsze, a przy dużej średnicy mogą się rozerwać podczas obracania.
Krok 6:
Przenieś gotowy naleśnik na talerz. Ponownie posmaruj patelnię olejem roślinnym i usmaż drugi naleśnik. Schłodzić powstałe naleśniki.
Krok 7:
Ułóż naleśniki jajeczne jeden na drugim i pokrój w cienkie paski.
Krok 8:
W salaterce połącz filety z kurczaka, słomki jajeczne i kukurydzę w puszkach. Sól, pieprz, dopraw sałatkę majonezem. Wszystko delikatnie wymieszaj. Jeśli chcesz, możesz dodać posiekaną natkę pietruszki lub koperek do sałatki.
Krok 9:
Podawaj sałatkę od razu lub wstaw do lodówki na 1 godzinę. Smacznego!
aby sałatka była bardziej sycąca, możesz dodać do niej pieczarki w puszkach lub lekko smażone.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kukurydza cukrowa w puszkach - 79 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g