Tarator Bułgarska zimna zupa

letni, lekki, orzeźwiający, w pośpiechu! Tarator to tradycyjna Bułgarska zimna zupa. Jest to szczególnie ważne w letnim upale, kiedy nie chcesz stać przy piecu. Sfermentowana baza mleczna jest bardzo korzystna dla trawienia. To danie doskonale łączy proste i niedrogie potrawy.
NataliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 2 g
tłuszcze 55 % 6 g
węglowodany 27 % 3 g
71 kcal
IG: 67 / 33 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić bułgarską zimną zupę tarator? Przygotuj niezbędne składniki. Podstawą zupy są sfermentowane produkty mleczne. Klasyczny tarator jest przygotowywany na bułgarskim niesłodzonym jogurcie. Ale zamiast jogurtu możesz wziąć kefir lub jogurt o dowolnej gęstości. Weź wodę mineralną bez gazu lub oczyszczoną butelkowaną.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przede wszystkim umyj ogórek, osusz go ręcznikiem papierowym. Jeśli skóra ogórka jest gruba i szorstka, odetnij ją. Odciąłem tylko część skórki, aby ogórki w zupie wyglądały jaśniej. Duże nasiona lepiej usunąć. Zetrzyj ogórek na grubej tarce. W razie potrzeby możesz pokroić go w cienkie kostki. Sól i pozostaw na 5-7 minut, aby sok się wyróżniał.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Opłucz gałązki kopru pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Usuń grube łodygi i drobno posiekaj delikatne warzywa. Możesz także wziąć dowolną zieleń, którą lubisz. Pikantny smak zupy doda pietruszka, kolendra lub seler.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Opłucz jądra orzechów włoskich i kalcynuj na suchej patelni. Dzięki temu ich aromat stanie się jaśniejszy, a smak poprawi się.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj ząbki czosnku na drobnej tarce, pokrój ręcznie lub użyj specjalnej prasy. Jeśli chcesz, aby zupa była ostrzejsza, zwiększ ilość czosnku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posiekaj orzechy w wygodny sposób. Można to zrobić za pomocą blendera, wałka do ciasta, moździerza lub po prostu posiekać nożem. Posiekałem orzechy wałkiem do ciasta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W głębokiej misce lub małym rondlu połącz startego ogórka z wydzielonym sokiem, czosnkiem, orzechami i koperkiem. Wymieszać. Zostaw trochę kopru i orzechów do dekoracji.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej jogurt lub kefir i olej roślinny do miski. Możesz wziąć dowolny olej roślinny według własnego gustu. Idealne: musztarda, słonecznik, dynia lub len. Nierafinowany olej jest bardziej aromatyczny.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pozostaje rozcieńczyć zupę wodą. Dodaj wodę w małych porcjach, uzyskując pożądaną konsystencję. Dokładnie wymieszaj zupę, aż wszystkie składniki się połączą. Posmakuj i dodaj sól i pieprz do swoich upodobań. Możesz także dodać swoje ulubione przyprawy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Bułgarska zimna zupa tarator jest gotowa! Wlej go do głębokich talerzy lub misek. Na wierzch posyp koperkiem i orzechami włoskimi. Smacznego!

jak napisałem powyżej, klasyczna zimna zupa tarator w Bułgarii jest przygotowywana na słynnym bułgarskim jogurcie. Ale jeśli nie ma jogurtu, zwłaszcza bułgarskiego, możesz zrobić tarator na kefirze o dowolnej zawartości tłuszczu. Lub użyj dowolnego sfermentowanego napoju mlecznego do wyboru.

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

Skórka z ogórków, jeśli nie jest szorstka, nie jest uszkodzona ani gorzka, nie trzeba jej ciąć.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny "Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal / 100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Beztłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal / 100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy