skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć mrożoną zieloną fasolkę na patelni? Przygotuj jedzenie. Fasola może być używana zarówno zakupiona, jak i ze swojej witryny. Kupując fasolę w sklepie, musisz sprawdzić datę ważności, strąki fasoli powinny być łatwo oddzielone od siebie, nie sklejać się w jedną bryłę.
Krok 2:
Rozmrozić fasolę. Jak rozmrozić zieloną fasolkę? Można to zrobić na dwa sposoby. Włóż do miski i włóż do lodówki, aby rozmrażanie następowało stopniowo. Ta opcja jest odpowiednia, jeśli fasola ma być przygotowana na śniadanie. Do pilnego gotowania zalej mrożoną fasolę wrzącą wodą, wygodniej jest to zrobić, wkładając fasolę do durszlaka. W żadnym wypadku nie należy go trzymać w ciepłej wodzie, w przeciwnym razie większość witamin umrze.
Krok 3:
Z reguły fasola ze sklepu w torebkach jest zamrożona już umyta i pokrojona na kawałki. Jeśli strąki fasoli są długie, pokrój je na małe kawałki, które będą wygodne do gotowania i jedzenia. Wlej wodę do rondla, dodaj szczyptę soli, zagotuj. Ostrożnie zanurz fasolę we wrzącej wodzie.
Krok 4:
Zmniejsz ogień do średniego i gotuj fasolę przez około 5 minut, aż al dente będzie w połowie ugotowane. Ogólnie rzecz biorąc, fasola nie toleruje długotrwałej obróbki cieplnej, jej smak pogorszy się, a przydatne składniki znikną. Spuść wodę z patelni, wrzucając fasolę do durszlaka.
Krok 5:
Ząbki czosnku obierz. Pokrój część czosnku na plasterki, a drugą drobno posiekaj nożem lub przepuść przez prasę.
Krok 6:
Na patelnię wlej kilka łyżek oliwy z oliwek, dobrze podgrzej na średnim ogniu. Włóż plastry czosnku do oleju, pozwól mu się zrumienić, aby czosnek nadał olejowi cały aromat i smak. Następnie usuń kawałki czosnku z patelni. W oleju czosnkowym włóż gotowaną fasolę. Smaż fasolę na umiarkowanym ogniu przez 2-3 minuty, mieszając szpatułką bez przykrywania patelni pokrywką.
Krok 7:
Następnie dodaj pozostały czosnek, wymieszaj i kontynuuj smażenie fasoli przez kilka minut. Danie jest gotowe. Podawaj fasolę na stole jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa, kurczaka lub ryb. Smacznego!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Fasolka szparagowa - 24 kcal/100g