Zupa serowa z pieczarkami

przygotowuje się bardzo szybko i łatwo! Spodoba się dzieciom i dorosłym! Zupy z roztopionym serem mają przyjemny kremowy smak. Doskonałe połączenie grzybów z resztą składników nie pozostawi obojętnym. Dzięki ryżowi zupa jest obfita i bogata!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 2 g
tłuszcze 29 % 4 g
węglowodany 57 % 8 g
68 kcal
IG: 50 / 50 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne produkty do zupy serowej z pieczarkami. Radzę skórki ziemniaków i marchwi przed obieraniem spłukać szczotką pod bieżącą zimną wodą. W ten sposób z pewnością unikniesz przedostawania się resztek ziemi i piasku do zupy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz ziemniaki, marchewkę i cebulę. Dokładnie umyj obrane warzywa, pieczarki i zioła (zioła i pieczarki można najpierw spłukać w dużej misce z wodą, kilkakrotnie spłukując i zmieniając wodę, aby cząsteczki gleby zniknęły, a następnie spłukać pod bieżącą wodą).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej ryż (możesz użyć dowolnego rodzaju ryżu według własnego gustu) do małego pojemnika, na przykład do szklanki lub filiżanki. Opłucz go kilka razy, ciągle zmieniając wodę, aż woda będzie czysta. Możesz zastąpić ryż według własnego uznania, na przykład płatkami owsianymi lub innymi zbożami, a także makaronem, ale w tym przypadku weź pod uwagę czas i sposób ich przygotowania. Smak potrawy również będzie inny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój ziemniaki w te same małe kostki lub kostki, jak zwykle. Wyślij ziemniaki i czysty ryż do garnka. Napełnij wszystko wodą, umieść na dużym ogniu i poczekaj, aż się zagotuje, sól do smaku. Jeśli utworzy się piana, usuń ją łyżką cedzakową. Po zmniejszeniu ciepła do średniego pozostaw patelnię na kuchence pod zamkniętą pokrywką, aż ziemniaki będą gotowe. Zajmie to około 15-20 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podczas gotowania ziemniaków i ryżu przygotuj resztę składników. Zetrzyj marchewki na średniej tarce lub pokrój według własnych upodobań, co najważniejsze drobno. Posiekaj cebulę również średniej wielkości. Jest to konieczne, aby warzywa były smażone szybko i jednocześnie. Na patelni rozgrzej olej roślinny i usmaż w nim marchewkę i cebulę. Na jakim oleju najlepiej smażyć? Lepiej wybrać olej o najwyższej temperaturze dymienia (tj. nagrzewa się i nie pali przez długi czas)

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pieczarki (w przepisie użyłem brązowych, ale możesz wziąć białe) pokrój na talerze 3-4 mm.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy ziemniaki są gotowe (możesz sprawdzić gotowość, przekłuwając kawałek nożem, ziemniaki powinny być absolutnie miękkie), podgrzej do maksimum. Natychmiast wyślij pieczarki do rondla.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po ugotowaniu dodaj smażoną cebulę i marchewkę do zupy. W razie potrzeby możesz również dodać liść laurowy. Gotuj wszystko przez około jedną do dwóch minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj topiony ser, wszystko dobrze wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyślij drobno posiekane warzywa do zupy. Bardzo dobrze sprawdzają się szczypiorek i koperek. Ale możesz użyć dowolnej innej zieleni według własnych upodobań. Po ponownym zagotowaniu wyłącz piec, przykryj zupę pokrywką i pozwól mu parzyć przez co najmniej 10-15 minut.

Ilość wody do tej zupy można nieco zwiększyć lub zmniejszyć, zgodnie z własnymi upodobaniami. W przepisie z określoną liczbą składników uzyskuje się gęstą zupę. Na gęstość zupy może również wpływać patelnia, którą weźmiesz i używana kuchenka. U niektórych gospodyń domowych na średnim ogniu woda gotuje się bardzo aktywnie, a na innym piecu i w innym rondlu - bardzo powoli. Proszę wziąć pod uwagę cechy swojej kuchenki i naczyń kuchennych, a także swoje preferencje.

aby zupa była bardziej aromatyczna i bogata, w kroku 4 możesz użyć kurczaka lub dowolnego bulionu zamiast wody.

pod koniec gotowania koniecznie spróbuj zupy "na sól", jeśli to konieczne, dodaj sól do smaku. Również przed podaniem zupę z roztopionym serem i pieczarkami można posypać ziele angielskie lub innymi przyprawami, które lubisz.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294   kcal/100g
  • Ser "megle" - 590   kcal/100g
  • Ser"Tatar" - 348   kcal/100g
  • Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173   kcal/100g
  • Ser "Wiola" - 307   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy