skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić spaghetti z serem i pomidorami? Przede wszystkim przygotuj wszystkie produkty potrzebne do przygotowania potrawy. Weź zwykłe pomidory lub wiśnie, użyłem obu. Dostosuj ilość czosnku do swoich upodobań lub całkowicie wyklucz w razie potrzeby. Gałązka świeżej bazylii sprawi, że gotowe spaghetti będzie jaśniejsze i smaczniejsze. Jeśli nie masz świeżych ziół, użyj suszonych lub mrożonych.
Krok 2:
Cebulę i czosnek obrać, opłukać razem z pomidorami pod bieżącą zimną wodą. W razie potrzeby usuń skórki z pomidorów. Aby to zrobić, zalej pomidory wrzącą wodą, pozostaw na 1-2 minuty, a następnie spuść gorącą wodę i usuń skórę. Jeśli masz dużą kulkę mozzarelli, pokrój ją w kostkę lub zetrzyj na grubej tarce. Miałem małe kulki, niektóre zostawiłem w całości, resztę pokroiłem na pół. Posiekaj cebulę, czosnek i pomidory.
Krok 3:
Na patelni z grubym dnem rozgrzej olej roślinny lub oliwę z oliwek. Wyślij cebulę do smażenia. Na dużym ogniu, ciągle mieszając, doprowadź cebulę do pożądanego stopnia wysmażenia. Można go tylko lekko puścić, aż pojawi się charakterystyczny aromat lub smażyć na złoty kolor. Wyślij czosnek i pomidory do cebuli. Lekko zmniejsz ogień i pozostaw na 2-3 minuty.
Krok 4:
Posolić sos pomidorowy do smaku, dodać mieloną paprykę i ulubione przyprawy. Do tego dania używam mieszanki suchych ziół prowansalskich, które świetnie komponują się z serem i pomidorami. Dodaj również świeżą bazylię, niezbyt grubo posiekaną. Wszystko wymieszaj, zmniejsz ogień do średniego. Przykryj patelnię pokrywką i pozostaw sos do ugotowania na 5-10 minut.
Krok 5:
W tym czasie ugotuj spaghetti w lekko osolonej wodzie.
Krok 6:
Dodaj nieco ponad połowę mozzarelli do sosu pomidorowego.
Krok 7:
Ułożyć równą warstwą spaghetti, delikatnie lekko wymieszać.
Krok 8:
Rozłóż pozostały ser równomiernie na wierzchu. Zdejmij patelnię z ognia i odstaw makaron pod przykrytą pokrywką na 1-2 minuty. Udekoruj danie świeżą gałązką bazylii, podawaj!
aby ser był bardziej równomiernie rozłożony w sosie i spaghetti, zetrzyj go na grubej tarce.
bardziej podoba mi się, gdy kawałki delikatnej mozzarelli są całe w gotowym naczyniu, więc ser częściej kroję w małe kostki lub zostawiam małe kulki mozzarelli tak, jak są.
smacznego!
jak gotować makaron? Weź przestronny rondel, wlej wodę na 100 gramów makaronu 1 litr wody. Najważniejsze jest to, że produkty swobodnie pływają w cieczy. Sól do smaku. Doprowadź wodę do wrzenia. Ważne jest, aby włożyć makaron do wrzącej wody, w przeciwnym razie mogą się skleić. Gotuj na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż do całkowitego ugotowania lub AL DENTE (czas gotowania jest zawsze podany na opakowaniu). Włóż gotowy makaron do durszlaka i pozwól płynowi spłynąć. Nie warto spłukiwać gotowego makaronu wodą. Jeśli nie planujesz od razu mieszać makaronu z sosem, aby uniknąć sklejania się gorącego makaronu, możesz wysłać go z durszlaka z powrotem do garnka i dodać łyżeczkę oliwy z oliwek (lub kawałek masła)i delikatnie wymieszać.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Ser "camembert" 50% tłuszczu - 291 kcal/100g
- Ser "moobacher" - 350 kcal/100g
- Ser "Sainte-agure" - 369 kcal/100g
- Ser "Syriusz Camembert" - 294 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Spaghetti - 338 kcal/100g