skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Gotowanie gulaszu ryżowego z dynią zacznij od przygotowania niezbędnych składników. Który ryż będzie najlepszy? Weź biały ryż długoziarnisty. Jeśli używasz ryżu gotowanego na parze, pamiętaj, że czas gotowania i ilość wody ulegną zmianie (ile i jak gotować, przeczytaj na opakowaniu).
Krok 2:
Umyj dynię, pokrój. Obierz nasiona i skórki. Pokrój na małe kawałki. Która dynia będzie najlepsza? Wybierz owoc o cienkiej skórce, jasnopomarańczowym jędrnym i słodkim miąższu.
Krok 3:
Obierz czosnek. Zmiel ząbki nożem.
Krok 4:
Na patelnię wlej olej roślinny o wysokiej temperaturze dymienia. Rozgrzać. Jak sprawdzić, czy olej jest wystarczająco rozgrzany? Opuść drewnianą szpatułkę, jeśli wokół gromadzą się bąbelki, możesz już smażyć czosnek. Wyślij go na patelnię, smaż przez około 2 minuty, ciągle mieszając.
Krok 5:
Dodaj posiekaną dynię do czosnku. Smaż razem około 5 minut, aż plastry dyni się zarumienią.
Krok 6:
Przenieś dynię czosnkową do garnka z grubym dnem. Opłucz kilka razy kaszę ryżową w zimnej wodzie, aż woda będzie czysta. Teraz włóż do rondla, spłaszcz powierzchnię łyżką. Sól, dodaj kurkumę. Wlej gorącą wodę 2 palce nad poziomem ryżu.
Krok 7:
Gotuj ryż z dynią pod przykryciem na umiarkowanym ogniu ,aż będzie miękki (około 20 do 25 minut) i całkowicie odparuje wodę. Pamiętaj, aby od czasu do czasu mieszać zawartość. Jeśli woda została wchłonięta, a ryż jest nadal twardy, wlej trochę wody (około 1/3 szklanki) i kontynuuj duszenie na małym ogniu, aż ryż i dynia będą miękkie.
Krok 8:
Podawaj gotowy ryż z dynią do stołu na gorąco. Posyp posiekanymi ziołami (koperek, natka pietruszki, kolendra). Smacznego!
danie przypomina pilaw warzywny. Kruchy ryż, soczysta i aromatyczna dynia to świetne połączenie! Możesz podawać jako niezależne danie lub jako dodatek do mięsa.
jeśli chcesz, najpierw usmaż drobno posiekaną cebulę, dodaj grubo startą marchewkę na patelnię. Gdy będzie miękka, dodaj plasterki papryki. Następnie dusić warzywa z dynią i ryżem, postępując zgodnie z opisanym przepisem. W razie potrzeby na patelni do ryżu można dodać garść rodzynek gotowanych na parze w gorącej wodzie.
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g