skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z pomidorów, sera i czosnku, aby była smaczna, sycąca i nietrywialna? Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Weź dowolne pomidory, nie ma to wpływu na smak, wziąłem wiśnie (ponieważ wyglądają piękniej w sałatce). Ser - dowolny miękki. Mam twaróg bez dodatków. Można również użyć sera topionego, sera koziego, fety itp.
Krok 2:
Piecz nasiona sezamu na suchej patelni, aż będą lekko złote.
Krok 3:
Umyj pomidory koktajlowe i pokrój na pół. Jeśli pomidory są zwykłe, pokrój je w kliny.
Krok 4:
Umyj liście sałaty i inne warzywa, osusz. Użyłem gotowej mieszanki Toskanii (rukola, radiccio, Romano, frisse). Ale tutaj pójdzie każda inna mieszanka liści sałaty lub po prostu sałata, kapusta pekińska. Dodałem też kilka posiekanych gałązek kędzierzawej pietruszki i koperku. Możesz dodać własne warzywa do smaku, takie jak bazylia, dziki czosnek, szczypiorek itp.
Krok 5:
Jajko ugotować na miękko (2-3 minuty) lub w torebce (5-6 minut), schłodzić, obrać i pokroić w plasterki. Jajko można ugotować i ugotować na twardo, ale z półpłynnym żółtkiem okazuje się smaczniejsze. Jeśli chcesz, możesz całkowicie usunąć jajko.
Krok 6:
Teraz przygotuj sos. Te składniki można zastąpić lub uzupełnić do smaku. Na przykład dodaj 1 łyżeczkę. ocet winny, balsamiczny lub jabłkowy, miód. Wymień oliwę z oliwek na inną roślinę.
Krok 7:
W misce połącz oliwę z oliwek, sok z cytryny, czosnek, sól i pieprz przepuszczone przez prasę. Ubij wszystko, aż będzie gładkie.
Krok 8:
Na talerzu ułóż warzywa, połówki pomidorów, krążki gotowanego jajka. Na wierzch ułóż małe quenelle z twarogu lub innego miękkiego sera.
Krok 9:
Polej sałatkę dressingiem i posyp sezamem. Podawaj natychmiast. Smacznego!
pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ser twarogowy - 223 kcal/100g
- Liście sałaty - 12 kcal/100g