Sałatka pomidory ser czosnek jajko

bardzo smaczne, z prostych składników, w pośpiechu! Sałatka z pomidorów, sera, czosnku może rozpocząć nowy dzień. Ma wszystko, czego potrzeba: świeże warzywa, chrupiące warzywa, delikatny ser, gotowane jajko i aromatyczny pikantny dressing na bazie oleju roślinnego. Dobry nastrój zapewniony na cały dzień!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 3 g
tłuszcze 67 % 12 g
węglowodany 17 % 3 g
133 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z pomidorów, sera i czosnku, aby była smaczna, sycąca i nietrywialna? Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Weź dowolne pomidory, nie ma to wpływu na smak, wziąłem wiśnie (ponieważ wyglądają piękniej w sałatce). Ser - dowolny miękki. Mam twaróg bez dodatków. Można również użyć sera topionego, sera koziego, fety itp.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Piecz nasiona sezamu na suchej patelni, aż będą lekko złote.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj pomidory koktajlowe i pokrój na pół. Jeśli pomidory są zwykłe, pokrój je w kliny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj liście sałaty i inne warzywa, osusz. Użyłem gotowej mieszanki Toskanii (rukola, radiccio, Romano, frisse). Ale tutaj pójdzie każda inna mieszanka liści sałaty lub po prostu sałata, kapusta pekińska. Dodałem też kilka posiekanych gałązek kędzierzawej pietruszki i koperku. Możesz dodać własne warzywa do smaku, takie jak bazylia, dziki czosnek, szczypiorek itp.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jajko ugotować na miękko (2-3 minuty) lub w torebce (5-6 minut), schłodzić, obrać i pokroić w plasterki. Jajko można ugotować i ugotować na twardo, ale z półpłynnym żółtkiem okazuje się smaczniejsze. Jeśli chcesz, możesz całkowicie usunąć jajko.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Teraz przygotuj sos. Te składniki można zastąpić lub uzupełnić do smaku. Na przykład dodaj 1 łyżeczkę. ocet winny, balsamiczny lub jabłkowy, miód. Wymień oliwę z oliwek na inną roślinę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W misce połącz oliwę z oliwek, sok z cytryny, czosnek, sól i pieprz przepuszczone przez prasę. Ubij wszystko, aż będzie gładkie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na talerzu ułóż warzywa, połówki pomidorów, krążki gotowanego jajka. Na wierzch ułóż małe quenelle z twarogu lub innego miękkiego sera.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Polej sałatkę dressingiem i posyp sezamem. Podawaj natychmiast. Smacznego!

pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ser twarogowy - 223   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy