skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. W sumie potrzebujemy tylko jajka i soli. Solimy gotowe danie, więc nie możesz użyć zwykłej soli kuchennej, ale weźmy również sól aromatyzowaną, na przykład Swan lub Adyghe. Zwróć szczególną uwagę na wybór jaj. Preferowane jest jajko domowe, w skrajnych przypadkach co. Takie jajko różni się nie tylko dużym rozmiarem, ale także ma jaskrawo zabarwione żółtko, które nada potrawie jasności.
Krok 2:
Przygotuj małą miskę. Połóż kawałek folii spożywczej na wierzchu, tak aby jej końce zwisały luźno na krawędzi.
Krok 3:
Za pomocą pędzla do gotowania posmaruj folię kroplą dowolnego oleju roślinnego.
Krok 4:
Dobrze umyj jajko. Zwróć szczególną uwagę na ten proces, ponieważ na powierzchni skorupki jaja znajduje się duża liczba bakterii. Dlatego dokładnie umyj jajka gorącą wodą, najlepiej za pomocą specjalnej szczotki i płynu do mycia żywności. Teraz w sprzedaży są już umyte jajka, więc możesz ich użyć, ale pamiętaj, że ich okres przydatności do spożycia jest zwykle krótszy niż w przypadku zwykłych jaj.
Krok 5:
Delikatnie wbij jajko w folię, upewniając się, że żółtko jest nienaruszone. Podnieś krawędzie folii i zakręć jajkiem, uważając, aby w środku nie było powietrza.
Krok 6:
Zagotuj wodę w rondlu.Delikatnie zanurz jajko w folii we wrzącej wodzie. Gotuj na stałym małym ogniu przez 4-5 minut. Białko powinno się dobrze związać, a żółtko powinno być w połowie ugotowane.
Krok 7:
Wyjmij folię z jajkiem i trochę ostudź.
Krok 8:
Ostrożnie oddziel folię od samego jajka i Posol gotowy produkt. W razie potrzeby dopraw jajko ulubionymi przyprawami: mielona ostra papryka, czosnek w proszku lub papryka, najlepiej wędzona, będą bardzo odpowiednie. A może zdecydujesz się posypać gotowe jajko w koszulce świeżym koperkiem lub zieloną cebulą - wybierz według własnego gustu.
Krok 9:
Podawaj jajko w koszulce ze świeżym chlebem i sezonowymi warzywami. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g