jajko w koszulce

łatwy sposób na ugotowanie jajka w koszulce! Istnieje wiele sposobów gotowania jajka w koszulce. Ale ta metoda, moim zdaniem, jest najprostsza i najtańsza. Takie danie zasłużenie ozdobi każdą kanapkę i każdą sałatkę!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 13 g
tłuszcze 44 % 11 g
węglowodany 4 % 1 g
157 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. W sumie potrzebujemy tylko jajka i soli. Solimy gotowe danie, więc nie możesz użyć zwykłej soli kuchennej, ale weźmy również sól aromatyzowaną, na przykład Swan lub Adyghe. Zwróć szczególną uwagę na wybór jaj. Preferowane jest jajko domowe, w skrajnych przypadkach co. Takie jajko różni się nie tylko dużym rozmiarem, ale także ma jaskrawo zabarwione żółtko, które nada potrawie jasności.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj małą miskę. Połóż kawałek folii spożywczej na wierzchu, tak aby jej końce zwisały luźno na krawędzi.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Za pomocą pędzla do gotowania posmaruj folię kroplą dowolnego oleju roślinnego.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dobrze umyj jajko. Zwróć szczególną uwagę na ten proces, ponieważ na powierzchni skorupki jaja znajduje się duża liczba bakterii. Dlatego dokładnie umyj jajka gorącą wodą, najlepiej za pomocą specjalnej szczotki i płynu do mycia żywności. Teraz w sprzedaży są już umyte jajka, więc możesz ich użyć, ale pamiętaj, że ich okres przydatności do spożycia jest zwykle krótszy niż w przypadku zwykłych jaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Delikatnie wbij jajko w folię, upewniając się, że żółtko jest nienaruszone. Podnieś krawędzie folii i zakręć jajkiem, uważając, aby w środku nie było powietrza.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zagotuj wodę w rondlu.Delikatnie zanurz jajko w folii we wrzącej wodzie. Gotuj na stałym małym ogniu przez 4-5 minut. Białko powinno się dobrze związać, a żółtko powinno być w połowie ugotowane.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmij folię z jajkiem i trochę ostudź.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ostrożnie oddziel folię od samego jajka i Posol gotowy produkt. W razie potrzeby dopraw jajko ulubionymi przyprawami: mielona ostra papryka, czosnek w proszku lub papryka, najlepiej wędzona, będą bardzo odpowiednie. A może zdecydujesz się posypać gotowe jajko w koszulce świeżym koperkiem lub zieloną cebulą - wybierz według własnego gustu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podawaj jajko w koszulce ze świeżym chlebem i sezonowymi warzywami. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy