skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić galaretkę z kurczaka i nóg wieprzowych? Przygotuj niezbędne składniki. Obierz marchewki. Dobrze opłucz cebulę bezpośrednio w łusce. Obierz cebulę z łuski lub nie, zdecyduj sam. Jeśli dodasz go do łuski, bulion nabierze pięknego złotego koloru.
Krok 2:
Umyj nogi wieprzowe, dobrze zeskrob nożem. Szczególnie dokładnie sprawdź, czy nie ma obszarów z włosiem. Jeśli tak, lepiej je spalić lub odciąć. Włóż nogi do pojemnika, napełnij zimną wodą, aby były całkowicie pokryte płynem i pozostaw na noc.
Krok 3:
Włóż udka wieprzowe do dużego rondla i wlej 2 litry wody.
Krok 4:
Umieść garnek na średnim ogniu i zagotuj.
Krok 5:
Gotuj, od czasu do czasu usuwając pianę, przez 4 godziny na małym ogniu pod przykryciem.
Krok 6:
Umyj kurczaka. Jeśli masz całą tuszę, pokrój ją na porcje. Miałem gotowe części - 3 filety i 2 nogi.
Krok 7:
Dodaj kurczaka do nóg i gotuj wszystko razem przez kolejne 40 minut.
Krok 8:
Dodaj do garnka całą marchewkę, całą cebulę, liście laurowe, ziarna pieprzu i sól. Gotuj przez kolejne 40 minut.
Krok 9:
Wyjmij kurczaka i udka wieprzowe z bulionu. W kurczaku oddziel mięso od kości i rozłóż na włókna lub pokrój nożem na małe kawałki.
Krok 10:
Bulion przecedzić przez sito. Posmakuj bulionu i dodaj do soli, jeśli to konieczne.
Krok 11:
W razie potrzeby ugotowane marchewki można pokroić w plastry kwiatów, aby ozdobić galaretkę. Umieść marchewki i małe gałązki pietruszki w porcjach.
Krok 12:
Rozłóż rozdrobnione mięso z kurczaka na wierzchu.
Krok 13:
Napełnij wszystko bulionem. Poczekaj, aż bulion ostygnie do temperatury pokojowej, a następnie włóż galaretkę do lodówki na 4-6 godzin do zestalenia. Jeśli zamierzasz trzymać galaretkę na balkonie, nie musisz jej wstępnie chłodzić.
Krok 14:
Odwróć gotowe galaretki z foremek na talerz, udekoruj ziołami i natychmiast podawaj. Smacznego!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Noga wieprzowa - 234 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g