galaretka z kurczaka i nóg wieprzowych

właściwy, przezroczysty, bardzo smaczny i świąteczny! Galaretowate mięso jest główną przekąską nie tylko na stole noworocznym, ale często w wiele innych świąt. Przygotowanie zajmuje dużo czasu, ale warto. Ugotujemy go z kurczaka i nóg wieprzowych i podamy z chrzanem lub musztardą.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 53 % 9 g
tłuszcze 47 % 8 g
węglowodany 0 % 0 g
108 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 6 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić galaretkę z kurczaka i nóg wieprzowych? Przygotuj niezbędne składniki. Obierz marchewki. Dobrze opłucz cebulę bezpośrednio w łusce. Obierz cebulę z łuski lub nie, zdecyduj sam. Jeśli dodasz go do łuski, bulion nabierze pięknego złotego koloru.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj nogi wieprzowe, dobrze zeskrob nożem. Szczególnie dokładnie sprawdź, czy nie ma obszarów z włosiem. Jeśli tak, lepiej je spalić lub odciąć. Włóż nogi do pojemnika, napełnij zimną wodą, aby były całkowicie pokryte płynem i pozostaw na noc.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż udka wieprzowe do dużego rondla i wlej 2 litry wody.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umieść garnek na średnim ogniu i zagotuj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotuj, od czasu do czasu usuwając pianę, przez 4 godziny na małym ogniu pod przykryciem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj kurczaka. Jeśli masz całą tuszę, pokrój ją na porcje. Miałem gotowe części - 3 filety i 2 nogi.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj kurczaka do nóg i gotuj wszystko razem przez kolejne 40 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj do garnka całą marchewkę, całą cebulę, liście laurowe, ziarna pieprzu i sól. Gotuj przez kolejne 40 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmij kurczaka i udka wieprzowe z bulionu. W kurczaku oddziel mięso od kości i rozłóż na włókna lub pokrój nożem na małe kawałki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Bulion przecedzić przez sito. Posmakuj bulionu i dodaj do soli, jeśli to konieczne.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W razie potrzeby ugotowane marchewki można pokroić w plastry kwiatów, aby ozdobić galaretkę. Umieść marchewki i małe gałązki pietruszki w porcjach.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozłóż rozdrobnione mięso z kurczaka na wierzchu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Napełnij wszystko bulionem. Poczekaj, aż bulion ostygnie do temperatury pokojowej, a następnie włóż galaretkę do lodówki na 4-6 godzin do zestalenia. Jeśli zamierzasz trzymać galaretkę na balkonie, nie musisz jej wstępnie chłodzić.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Odwróć gotowe galaretki z foremek na talerz, udekoruj ziołami i natychmiast podawaj. Smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Noga wieprzowa - 234   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy