skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Przygotuj składniki.
Krok 2:

Żurawinę umyć, włożyć do rondla, wlać 50 ml wody.
Krok 3:

Ustaw patelnię na małym ogniu. Doprowadzić do wrzenia i gotować, mieszając, przez 5-7 minut.
Krok 4:

Żelatyna wlać 60 ml wody i pozostawić do spęcznienia.
Krok 5:

Zdejmij patelnię z ognia, zmiel żurawinę blenderem.
Krok 6:

Przecier żurawinowy przetrzeć przez sito.
Krok 7:

Wlej cukier do soku żurawinowego, wymieszaj.
Krok 8:

Wróć patelnię do ognia, gotuj, mieszając, przez około 15-20 minut.
Krok 9:

Zdejmij patelnię z ognia i włóż spuchniętą żelatynę do gorącego soku. Mieszaj, aż całkowicie się rozpuści.
Krok 10:

Lekko ostudzić sok żurawinowy i wlać do prostokątnej formy wyłożonej pergaminem lub wlać do małych foremek.
Krok 11:

Niech Marmolada ostygnie i wstaw do lodówki na 5-6 godzin, aż całkowicie stwardnieje.
Krok 12:

Pokrój gotową marmoladę na porcje i zawiń w drobny cukier.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g



