marmolada z żelatyną w domu

naturalna pyszna marmolada jest łatwa i prosta do zrobienia w domu. Od kilku lat przyjaciele przynoszą nam żurawinę z Vesiegonsk - dużą, słodką w rozsądnej cenie. Kupujemy od razu 10 kg. Teraz mam mniej niż 1 kg z ogromnego pudełka żurawiny i długo zastanawiałem się, gdzie ją przymocować. A ponieważ od dawna chciałem nauczyć się gotować domową marmoladę i pastylkę, użyłem jej na marmoladzie. Okazało się bardzo smaczne. I znacznie smaczniejszy sklep. Taka marmolada może być wykonana z dowolnych jagód, świeżych lub mrożonych.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 95 % 40 g
169 kcal
IG: 8 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Żurawinę umyć, włożyć do rondla, wlać 50 ml wody.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ustaw patelnię na małym ogniu. Doprowadzić do wrzenia i gotować, mieszając, przez 5-7 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Żelatyna wlać 60 ml wody i pozostawić do spęcznienia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zdejmij patelnię z ognia, zmiel żurawinę blenderem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przecier żurawinowy przetrzeć przez sito.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej cukier do soku żurawinowego, wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wróć patelnię do ognia, gotuj, mieszając, przez około 15-20 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zdejmij patelnię z ognia i włóż spuchniętą żelatynę do gorącego soku. Mieszaj, aż całkowicie się rozpuści.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Lekko ostudzić sok żurawinowy i wlać do prostokątnej formy wyłożonej pergaminem lub wlać do małych foremek.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Niech Marmolada ostygnie i wstaw do lodówki na 5-6 godzin, aż całkowicie stwardnieje.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Pokrój gotową marmoladę na porcje i zawiń w drobny cukier.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy