kasza gryczana z pieczarkami

cudowne pożywne danie na każdy dzień! Kasza gryczana z pieczarkami przyciąga tym, że można ją bardzo szybko ugotować. W ciągu zaledwie pół godziny, przy niewielkim wysiłku, przygotujemy pełne drugie danie lub dobry dodatek. Alternatywnie możesz na przykład uzupełnić wczorajszą lub poranną kaszę gryczaną smażonym grzybem i przygotować zupełnie nowe ciekawe danie.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 4 g
tłuszcze 14 % 3 g
węglowodany 67 % 14 g
93 kcal
IG: 7 / 93 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby ugotować kaszę gryczaną z pieczarkami, potrzebujesz następujących produktów: kasza gryczana, pieczarki, marchewka, trochę oleju roślinnego, trochę świeżych ziół, sól i przyprawy do smaku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Natychmiast ugotuj kaszę gryczaną, w tym celu dokładnie spłucz, włóż do rondla, zalej wodą, dodaj trochę soli. Aby poprawić smak potrawy, możesz również dodać małą szczyptę cukru i 1 łyżkę.l roztopione masło. Doprowadź zawartość garnka do wrzenia, zmniejsz ogień do niskiego poziomu i gotuj owsiankę przez 15-20 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas gotowania kaszy gryczanej poświęć wolny czas na przygotowanie lekkiego smażenia z marchwi i pieczarek. Aby to zrobić, dokładnie opłucz grzyby, Usuń nożem i po prostu odetnij wszystkie wątpliwe miejsca, brudne i ciemne. Przygotowane w ten sposób pieczarki pokroić w plasterki o dowolnym kształcie: talerze lub kostki. Umyj marchewki i pokrój w drobną kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny, włóż i podgrzej przyprawy w oleju. Dodaj posiekane pieczarki i marchewki, smaż te produkty razem, aż lekko się zrumienią, od czasu do czasu mieszając smażenie. Pod koniec gotowania dodaj czyste i drobno posiekane warzywa.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż całość lub część gotowej kaszy gryczanej do gotowego smażenia grzybów. W tym przypadku dodałem tylko połowę owsianki, aby w gotowym naczyniu było więcej pieczarek.

przyprawy takie jak czarny mielony pieprz, curry, kurkuma, liść laurowy, asafetida są bardzo dobre dla tego dania i zdecydowanie spróbuj umieścić włoskie (lub prowansalskie) zioła.
kaszę gryczaną z pieczarkami można urozmaicić, dodając słodką paprykę, cebulę, trochę sera Adyghe na etapie smażenia grzybów.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Kasza gryczana (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Ciemna mąka gryczana - 333   kcal/100g
  • Jasna mąka gryczana - 347   kcal/100g
  • Kasza gryczana gotowana - 163   kcal/100g
  • Gryka - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy