Sałatka ze świeżych ogórków i jajek

apetyczny i lekki, wiosenny, w pośpiechu! Sałatka ze świeżych ogórków i jajek jest jedną z najprostszych i najtańszych, jej przygotowanie zajmie nie więcej niż dziesięć minut. Jest szczególnie dobry wczesną wiosną, kiedy pojawiają się pierwsze warzywa i świeże ogórki!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 4 g
tłuszcze 57 % 8 g
węglowodany 14 % 2 g
85 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę ze świeżych ogórków i jajek? Przygotuj jedzenie. Gotowałem na dwie porcje, odpowiednio na każdą następną weź jeszcze jeden ogórek i jajko. Wybierz małe ogórki, pryszczate, są najsmaczniejsze. Moje jajka są rustykalne, z jasnym żółtkiem, Rozmiar Około C2. Koperek jest nadal odpowiedni z ziół, ale nie miałem go, wziąłem pietruszkę. Ale radzę nie wykluczać zielonej cebuli — nadaje sałatce szczególny smak.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj i ugotuj jajka. Jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dobrze umyj ogórki pod bieżącą wodą, a następnie osusz. Odetnij ich końcówki po obu stronach. Pokrój same ogórki w dowolny sposób. Skóra, jeśli nie jest szorstka, nie jest uszkodzona i gorzka, nie musi być cięta.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pióra szczypiorku dobrze spłucz pod bieżącą wodą i osusz. Radzę dobrze wysuszyć warzywa przed dodaniem do sałatki. Mokre warzywa szybko tracą apetyczny wygląd i stają się bez smaku. Drobno posiekaj cebulę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pietruszkę lub inne warzywa również dobrze umyj i osusz. Oderwij liście od grubych łodyg. (Łodygi można wykorzystać do gotowania bulionu lub dodać do innych potraw). Drobno posiekaj liście.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz schłodzone jajka i pokrój w taki sam sposób, jak pokrojone ogórki. Więc sałatka będzie wyglądać schludniej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zrób tankowanie. Wymieszaj śmietanę i majonez. Możesz użyć tylko śmietany lub jednego majonezu do sałatki, spójrz według własnych upodobań.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż wszystkie składniki sałatki w jednym naczyniu. Dopraw sałatkę tuż przed podaniem — jeśli jest przyprawiona, ogórki wypuszczą sok.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj sól i zmielony czarny pieprz do smaku. Wymieszaj, włóż do salaterki i podawaj. Smacznego!

do takiej sałatki pyszne będzie dodanie młodej rzodkiewki.

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).

gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal / 100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy