skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę ze świeżych ogórków i jajek? Przygotuj jedzenie. Gotowałem na dwie porcje, odpowiednio na każdą następną weź jeszcze jeden ogórek i jajko. Wybierz małe ogórki, pryszczate, są najsmaczniejsze. Moje jajka są rustykalne, z jasnym żółtkiem, Rozmiar Około C2. Koperek jest nadal odpowiedni z ziół, ale nie miałem go, wziąłem pietruszkę. Ale radzę nie wykluczać zielonej cebuli — nadaje sałatce szczególny smak.
Krok 2:
Dobrze umyj i ugotuj jajka. Jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
Krok 3:
Dobrze umyj ogórki pod bieżącą wodą, a następnie osusz. Odetnij ich końcówki po obu stronach. Pokrój same ogórki w dowolny sposób. Skóra, jeśli nie jest szorstka, nie jest uszkodzona i gorzka, nie musi być cięta.
Krok 4:
Pióra szczypiorku dobrze spłucz pod bieżącą wodą i osusz. Radzę dobrze wysuszyć warzywa przed dodaniem do sałatki. Mokre warzywa szybko tracą apetyczny wygląd i stają się bez smaku. Drobno posiekaj cebulę.
Krok 5:
Pietruszkę lub inne warzywa również dobrze umyj i osusz. Oderwij liście od grubych łodyg. (Łodygi można wykorzystać do gotowania bulionu lub dodać do innych potraw). Drobno posiekaj liście.
Krok 6:
Obierz schłodzone jajka i pokrój w taki sam sposób, jak pokrojone ogórki. Więc sałatka będzie wyglądać schludniej.
Krok 7:
Zrób tankowanie. Wymieszaj śmietanę i majonez. Możesz użyć tylko śmietany lub jednego majonezu do sałatki, spójrz według własnych upodobań.
Krok 8:
Ułóż wszystkie składniki sałatki w jednym naczyniu. Dopraw sałatkę tuż przed podaniem — jeśli jest przyprawiona, ogórki wypuszczą sok.
Krok 9:
Dodaj sól i zmielony czarny pieprz do smaku. Wymieszaj, włóż do salaterki i podawaj. Smacznego!
do takiej sałatki pyszne będzie dodanie młodej rzodkiewki.
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).
gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal / 100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g