skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Ciasto.
Krok 2:

Przesiej mąkę. Zetrzyj zimne masło i dodaj do mąki.
Krok 3:

Zmielić na okruchy.
Krok 4:

Wlać lodowatą wodę i zagnieść elastyczne ciasto.
Krok 5:

Rozwałkuj ciasto w kulkę i wstaw do lodówki na 30 minut.
Krok 6:

Schłodzone ciasto podzielone na 8-10 równych części. Zrobiłem ciasta o średnicy 18 cm, więc podzieliłem ciasto na 10 części.
Krok 7:

Rozwałkuj każdą część cienko i przenieś na pergamin.
Krok 8:

Natychmiast zaznacz kontury przyszłego ciasta. Zrobiłem to za pomocą pierścienia do gotowania.
Krok 9:

Piecz ciasta przez 3-4 minuty w 200°C, aż będą lekko złote.
Krok 10:

Upiecz wszystkie inne ciasta w ten sam sposób.
Krok 11:

Odłam nierówne krawędzie ciast i posiekaj na okruchy.
Krok 12:

Krem.
Krok 13:

Wlej połowę mleka do rondla i podgrzej.
Krok 14:

Ubij jajka z cukrem i cukrem waniliowym, aż będą gładkie.
Krok 15:

Wlej pozostałe mleko i dodaj mąkę. Ubij jeszcze raz.
Krok 16:

Wlej mieszankę mleczno-jajeczną cienkim strumieniem do gorącego mleka.
Krok 17:

Gotuj, ciągle mieszając, na średnim ogniu przez około 10 minut, aż krem zgęstnieje.
Krok 18:

Gotowy krem wlać do innego pojemnika, przykryć folią spożywczą "w kontakcie" i schłodzić.
Krok 19:

Złóż ciasto, układając na sobie schłodzone ciasta i smarując je kremem.
Krok 20:

Posyp wierzch i boki ciasta okruchami ze skrawków ciasta i wstaw do lodówki na noc. Ponieważ mój krem nie był zbyt gęsty, zbierałem ciasto w pierścieniu do gotowania i posypywałem boki okruchami następnego dnia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal / 100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal / 100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g


