Szybkie ciasto Napoleona

ciasto z tym przepisem jest naprawdę bardzo szybkie! Aktywna faza przygotowania tego ciasta zajęła tylko 2,5 godziny: 15 minut - wyrabianie ciasta, 30 minut chłodzenia. Podczas gdy ciasto ostygło, udało mi się przygotować krem i schłodzić. Podczas gotowania ciast-40 minut (rozwałkowałem i upiekłem po dwa na raz) - krem ostygł. Montaż i posypanie okruchami zajęło 10-15 minut. To wszystko. Nie ma gdzie szybko. W rezultacie majówkę spędziliśmy w towarzystwie ulubionego ciasta w naszej rodzinie.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 4 g
tłuszcze 26 % 12 g
węglowodany 65 % 30 g
243 kcal
IG: 7 / 7 / 87

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ciasto.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę. Zetrzyj zimne masło i dodaj do mąki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zmielić na okruchy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlać lodowatą wodę i zagnieść elastyczne ciasto.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozwałkuj ciasto w kulkę i wstaw do lodówki na 30 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Schłodzone ciasto podzielone na 8-10 równych części. Zrobiłem ciasta o średnicy 18 cm, więc podzieliłem ciasto na 10 części.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozwałkuj każdą część cienko i przenieś na pergamin.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Natychmiast zaznacz kontury przyszłego ciasta. Zrobiłem to za pomocą pierścienia do gotowania.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Piecz ciasta przez 3-4 minuty w 200°C, aż będą lekko złote.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Upiecz wszystkie inne ciasta w ten sam sposób.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Odłam nierówne krawędzie ciast i posiekaj na okruchy.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Krem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wlej połowę mleka do rondla i podgrzej.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ubij jajka z cukrem i cukrem waniliowym, aż będą gładkie.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wlej pozostałe mleko i dodaj mąkę. Ubij jeszcze raz.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wlej mieszankę mleczno-jajeczną cienkim strumieniem do gorącego mleka.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Gotuj, ciągle mieszając, na średnim ogniu przez około 10 minut, aż krem zgęstnieje.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Gotowy krem wlać do innego pojemnika, przykryć folią spożywczą "w kontakcie" i schłodzić.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Złóż ciasto, układając na sobie schłodzone ciasta i smarując je kremem.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Posyp wierzch i boki ciasta okruchami ze skrawków ciasta i wstaw do lodówki na noc. Ponieważ mój krem nie był zbyt gęsty, zbierałem ciasto w pierścieniu do gotowania i posypywałem boki okruchami następnego dnia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal / 100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal / 100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy