skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić Oliviera z kurczakiem i ogórkiem? Przygotuj jedzenie. Przenieś filety z kurczaka na patelnię. Napełnij wodą, zagotuj i gotuj przez 20 minut, lekko soląc. Następnie wyjmij gotowe mięso z bulionu i pokrój na kilka kawałków, aby szybciej ostygło.
Krok 2:
Równolegle gotuj jajka, ziemniaki i marchewkę. Dobrze spłucz ziemniaki i marchewki z zanieczyszczeń. Nie trzeba go czyścić. Wystarczy zalać wodą i gotować do miękkości, 20-30 minut po ugotowaniu. Sprawdź gotowość nożem. Gotuj jajka we wrzącej wodzie przez 5-7 minut. Następnie ostudź wszystko.
Krok 3:
Przygotuj miskę do mieszania sałatek. Pokrój filet z kurczaka w kostkę. Jajka na twardo obrać, pokroić i dodać do pokrojonego mięsa.
Krok 4:
Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę. Dodaj pokrojone ziemniaki do miski.
Krok 5:
Pokrój ogórki kiszone w ten sam sposób w kostkę. Ogórki powinny być chrupiące i niezbyt słone.
Krok 6:
Dodaj pokrojone ogórki i zielony groszek z puszki do miski do sałatki. Dodaj gotowaną marchewkę. Najpierw obrać i, jak wszystkie poprzednie produkty, pokroić w kostkę.
Krok 7:
Dopraw wszystkie pokrojone składniki majonezem i dobrze wymieszaj. Sałatka gotowa! Przed ucztą włóż do lodówki. Przed podaniem włóż do salaterki lub do porcji. Gotową sałatkę można lekko posypać posiekanym koperkiem. Smacznego!
każda gospodyni ma swoje sekrety przygotowywania różnych świątecznych sałatek. Nawet popularna sałatka, taka jak Olivier, może być przygotowywana na różne sposoby. Do sałatki używam gotowanego mięsa z kurczaka. Ale jako eksperyment możesz spróbować go usmażyć lub wziąć wędzone. W każdym razie będzie bardzo smaczny i satysfakcjonujący.
nawiasem mówiąc, jeśli obawiasz się wysokiej zawartości kalorii w naczyniu, możesz zastąpić część majonezu śmietaną.
zamiast kiszonego ogórka możesz użyć świeżego. To doda smaku świeżości.
Sałatka Oliviera od dawna jest ulubieńcem naszego świątecznego stołu. Jest kochany przez wielu. Ale on też może się nudzić. Dlatego proponuję spróbować go urozmaicić i przygotować sałatkę z piersią kurczaka. Można go gotować lub smażyć. To zależy od ciebie!
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 16 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g