Sałatka Mimoza z puszkami i ryżem

Piękny, apetyczny, na wakacje, ze zwykłych potraw! Sałatka Mimoza według tego przepisu różni się od klasycznej tym, że zawiera ryż i ser. Ryż sprawia, że sałatka jest bardziej sycąca, a ser nadaje jej smakowi ciekawą pikantną nutę.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 10 g
tłuszcze 51 % 20 g
węglowodany 23 % 9 g
253 kcal
IG: 30 / 70 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę Mimoza z konserwami i ryżem? Przygotuj jedzenie. Każda ryba jest odpowiednia-saura, śledź, makrela, różowy łosoś. Wybieraj tylko te w puszkach we własnym soku. Wstępnie ugotuj marchewki i jajka i ostudź. Lepiej jest wziąć okrągły ryż, nie okaże się tak kruchy, jest to ważne dla sałatki. Należy go również wcześniej ugotować. Wybierz ser wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych, taki, który łatwo zetrze.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ugotuj ryż. Jak gotować ryż? Postaw rondel na ogniu, zagotuj w nim wodę. Dodaj wcześniej umyty ryż, dodaj trochę soli. Gotuj ryż na małym ogniu do miękkości-około 10-15 minut, w zależności od odmiany. Powinien stać się miękki, ale nie gotować się na owsiankę. Gotowy ryż odłożyć na sito, spuścić wodę i całkowicie ostudzić. Zrobiłam sałatkę w ringu. Ułóż pierwszą warstwę ryżu, równomiernie rozprowadź, a następnie posmaruj warstwę ryżu majonezem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Otwórz słoik z puszkami i wyjmij z niego rybę na osobny talerz. Zetrzyj kawałki widelcem. Połóż rybę drugą warstwą. Posmaruj go majonezem. Na każdą warstwę potrzebowałem łyżki majonezu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj i osusz cebulę i zieloną cebulę. Obierz i pokrój cebulę na mniejsze kawałki, takie cięcie jest smaczniejsze w sałatkach. Pokrój również zieleń. Połóż cebulę cienką warstwą na rybie i ostrożnie rozłóż posiekaną zieleń na brzegach — dzięki temu sałatka będzie miała piękną zieloną warstwę. Nie musisz smarować cebuli majonezem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ugotuj i ostudź jajka. Jak gotować jajka? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur. Obrane jajka podzielić na białka i żółtka. Zetrzyj białka na grubej tarce, połóż równą warstwę na cebuli. Posmaruj warstwę białka majonezem. Żółtka trafią do dekoracji.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ugotuj i ostudź marchewki. Jak gotować marchewki? Umyj go i włóż do rondla z zimną wodą. Gotuj marchewki po ugotowaniu na małym ogniu przez 20-25 minut, w zależności od wielkości. Sprawdź gotowość ostrym nożem - powinien go łatwo przebić. Obierz schłodzone marchewki i zetrzyj na grubej tarce. Połóż warstwę marchewki na jajku, posmaruj majonezem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zetrzyj ser na grubej tarce, ułóż ostatnią warstwę. Posmaruj go również majonezem. Włóż sałatkę do lodówki na godzinę, aby ustabilizować i zaimpregnować.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie ostrożnie zdejmij pierścień.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Bezpośrednio na wierzch sałaty zetrzyj żółtka na drobnej tarce.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Udekoruj sałatkę według własnych upodobań. Użyłam małej gotowanej marchewki i pietruszki. Podawaj sałatkę na stole. Smacznego!

w tej wersji sałatka Mimoza jest również bardzo smaczna i bardziej satysfakcjonująca. Aby był jeszcze bardziej delikatny, radzę zetrzeć wszystkie produkty na średniej tarce. Sałatkę można zrobić nie tylko w pierścieniu, ale także w głębokiej przezroczystej salaterce.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

wstrząśnij puszką przed zakupem. Im więcej płynu, tym mniej ryb.

gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Saura blanszowana w oleju - 283   kcal/100g
  • Sardynka Atlantycka z dodatkiem masła - 238   kcal/100g
  • Sardynka w oleju - 221   kcal/100g
  • Sardynka w sosie pomidorowym - 162   kcal/100g
  • Makrela w oleju - 278   kcal/100g
  • Szprot w sosie pomidorowym - 154   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy