zupa z fasoli mung po uzbecku

ciekawa i niezwykła gęsta i bogata zupa. Ta obfita i aromatyczna zupa z fasoli mung, ryżem i warzywami nadaje się do długotrwałego nasycenia. Podawaj tę zupę w Uzbeckiej maślance-małych warkoczach-miseczkach z bawełnianym ornamentem, a zupa będzie smaczniejsza o co najmniej 50%.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 4 g
tłuszcze 18 % 2 g
węglowodany 45 % 5 g
56 kcal
IG: 60 / 20 / 20

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Pierwszą rzeczą do zrobienia jest spłukanie fasoli mung pod kranem i zalanie zimną wodą. W ten sposób szybciej się ugotuje. Pozostaw do momentu, w którym trzeba będzie dodać go do zupy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W przypadku mashhurdy użyj wołowiny lub jagnięciny, możesz na kości, jeśli lubisz takie mięso. Opłucz wybrany kawałek mięsa pod bieżącą wodą i pokrój na małe porcje. Smaż mięso na złoty kolor na oleju słonecznikowym. Następnie przeniosłem mięso do osobnej miski i umyłem patelnię.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni podsmaż cebulę, pokrojoną w półpierścienie i marchewkę w paski, aż będzie miękka. Możesz smażyć warzywa bezpośrednio z mięsem. Ale bardziej lubię to robić osobno, ponieważ wołowina w przyszłości będzie mogła gotować dłużej (i odpowiednio stać się bardziej miękka), a później dodamy sos do bulionu, co pozwoli mu pozostać "czytelnym" w zupie, a nie gotowanym nie do poznania.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj czerwoną paprykę pokrojoną w średnią kostkę do smażenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj drobno posiekany czosnek, koncentrat pomidorowy i przyprawy: suszoną kolendrę i paprykę. Mieszaj i podgrzewaj dressing przez kilka minut, po czym zdejmij go z ognia i odstaw na chwilę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej przefiltrowaną wodę do rondla i zagotuj na średnim ogniu. Przenieś smażone mięso do wrzącej wody. Nie solimy jeszcze wody.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie dodaj ziemniaki pokrojone w średnią kostkę. Zmniejsz ogień do minimum i utrzymując gotowanie na wolnym ogniu przez około dwadzieścia minut. Uwielbiam gotować ziemniaki w zupie, więc gotuję je jeszcze dłużej. Nazywam ten stan gotowości ziemniaków "do miękkich krawędzi".

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dopiero wtedy dodajemy sos do zupy, aby kwaśne środowisko nie przeszkadzało ziemniakom w gotowaniu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Mung wrzuć do durszlaka i przenieś na patelnię. Gotuj, aż ziarna fasoli mung zaczną pękać.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Czas gotowania fasoli mung może się znacznie różnić. Zajęło mi to około 25 minut. Wypróbuj ziarno, jeśli jego skorupa jest dla ciebie wystarczająco miękka, przejdź do następnego kroku.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ryż spłukany do czystej wody dodaj do garnka. I gotuj zupę, aż ryż będzie miękki, około 10 minut dłużej. Następnie sól i pieprz zupę do smaku. Mashurda jest gotowa!

podawaj mashhurdę na gorąco z posiekanymi ziołami.

ta zupa wydawała mi się jak gęsta zupa grochowa bez wędzonego mięsa.

smacznego!

Ilość wody podaną w przepisie można zmniejszyć lub zwiększyć według własnego uznania, w zależności od tego, czy chcesz uzyskać gęstszą, czy cieńszą zupę.

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal / 100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina jest tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal / 100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal / 100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal / 100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Mash - 300   kcal / 100g
  • Okrągły ryż - 330   kcal/100g

Podobne przepisy