skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Pierwszą rzeczą do zrobienia jest spłukanie fasoli mung pod kranem i zalanie zimną wodą. W ten sposób szybciej się ugotuje. Pozostaw do momentu, w którym trzeba będzie dodać go do zupy.
Krok 2:
W przypadku mashhurdy użyj wołowiny lub jagnięciny, możesz na kości, jeśli lubisz takie mięso. Opłucz wybrany kawałek mięsa pod bieżącą wodą i pokrój na małe porcje. Smaż mięso na złoty kolor na oleju słonecznikowym. Następnie przeniosłem mięso do osobnej miski i umyłem patelnię.
Krok 3:
Na patelni podsmaż cebulę, pokrojoną w półpierścienie i marchewkę w paski, aż będzie miękka. Możesz smażyć warzywa bezpośrednio z mięsem. Ale bardziej lubię to robić osobno, ponieważ wołowina w przyszłości będzie mogła gotować dłużej (i odpowiednio stać się bardziej miękka), a później dodamy sos do bulionu, co pozwoli mu pozostać "czytelnym" w zupie, a nie gotowanym nie do poznania.
Krok 4:
Dodaj czerwoną paprykę pokrojoną w średnią kostkę do smażenia.
Krok 5:
Dodaj drobno posiekany czosnek, koncentrat pomidorowy i przyprawy: suszoną kolendrę i paprykę. Mieszaj i podgrzewaj dressing przez kilka minut, po czym zdejmij go z ognia i odstaw na chwilę.
Krok 6:
Wlej przefiltrowaną wodę do rondla i zagotuj na średnim ogniu. Przenieś smażone mięso do wrzącej wody. Nie solimy jeszcze wody.
Krok 7:
Następnie dodaj ziemniaki pokrojone w średnią kostkę. Zmniejsz ogień do minimum i utrzymując gotowanie na wolnym ogniu przez około dwadzieścia minut. Uwielbiam gotować ziemniaki w zupie, więc gotuję je jeszcze dłużej. Nazywam ten stan gotowości ziemniaków "do miękkich krawędzi".
Krok 8:
Dopiero wtedy dodajemy sos do zupy, aby kwaśne środowisko nie przeszkadzało ziemniakom w gotowaniu.
Krok 9:
Mung wrzuć do durszlaka i przenieś na patelnię. Gotuj, aż ziarna fasoli mung zaczną pękać.
Krok 10:
Czas gotowania fasoli mung może się znacznie różnić. Zajęło mi to około 25 minut. Wypróbuj ziarno, jeśli jego skorupa jest dla ciebie wystarczająco miękka, przejdź do następnego kroku.
Krok 11:
Ryż spłukany do czystej wody dodaj do garnka. I gotuj zupę, aż ryż będzie miękki, około 10 minut dłużej. Następnie sól i pieprz zupę do smaku. Mashurda jest gotowa!
podawaj mashhurdę na gorąco z posiekanymi ziołami.
ta zupa wydawała mi się jak gęsta zupa grochowa bez wędzonego mięsa.
smacznego!
Ilość wody podaną w przepisie można zmniejszyć lub zwiększyć według własnego uznania, w zależności od tego, czy chcesz uzyskać gęstszą, czy cieńszą zupę.
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal / 100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina jest tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal / 100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal / 100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal / 100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Mash - 300 kcal / 100g
- Okrągły ryż - 330 kcal/100g