szynka z golonki

szynka golonka to świetna przekąska, lepsza niż jakakolwiek kiełbasa! Jakość nowoczesnych kiełbas pozostawia wiele do życzenia. Proponuję przygotować domową wersję naturalnej szynki, która pod względem smaku przewyższa analogi przemysłowe i jest przygotowywana z naturalnych surowców.
KomarovaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 18 g
tłuszcze 56 % 24 g
węglowodany 2 % 1 g
287 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty według przepisu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz golonkę, w razie potrzeby lekko zeskrob nożem. Wykonaj nacięcie wzdłużne, Poczuj kość i zaznacz ją ostrym nożem. Odłóż kość na bok, aby przygotować pierwsze dania.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozwiń kawałek mięsa w warstwę. Sól, pieprz, w razie potrzeby dodaj sól azotynową.Zetrzyj mięso.Dodaj paprykę, gałkę muszkatołową, posiekane suszone pomidory. Rozłóż przyprawy na powierzchni. Obierz czosnek, przepuść przez prasę lub zetrzyj na drobnej tarce. Połóż na mięsie.Posyp posiekanym koperkiem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zwinąć golonkę w rolkę i przymocować nitką, starając się nadać zaokrąglony kształt.Przetrzyj Przedmiot Na zewnątrz solą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pozostałe przyprawy zmiażdżyć w moździerzu. Połamać liść laurowy na kawałki. Rozłóż folię spożywczą na desce, wlej przyprawy.Połóż bułkę na przyprawach.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Szczelnie, w kilku warstwach owinąć przyszłą szynkę. Pozostaw go w lodówce na 3 dni, jeśli używasz soli azotynowej. W przypadku zwykłego ambasadora-24 godziny. Umieść obrabiany przedmiot w przestronnym rondlu, zalej wodą i gotuj przez 3 godziny na minimalnym ogniu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przenieś szynkę do durszlaka i polej ją lodowatą wodą. Bez drukowania schłodź golonkę w lodówce przez 3 godziny.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Usuń folię i nić. Pokrój szynkę ostrym nożem.

szynkę można przygotować z solą azotynową (10 gramów). Ten suplement jest bezpiecznym substytutem saletry spożywczej. Nadaje produktom różowy kolor i szynkowy smak. Do gotowania użyj folii spożywczej oznaczonej-120 stopni. Ta folia jest zwykle używana do kuchenek mikrofalowych, a produkty w takiej folii można gotować.
gotowa szynka z golonki ma mięsny smak z aromatem przypraw, czosnku i delikatną strukturą. Szynkę można wykorzystać jako plasterek na świątecznym stole, zabrać ze sobą na przekąskę do pracy lub w podróż. Naturalny produkt doskonale trzyma się w lodówce przez tydzień.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Golonka wieprzowa - 294   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Suszone pomidory - 186   kcal/100g

Podobne przepisy