skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować makaron z krewetkami? Odmierz składniki. Możesz wziąć dowolny makaron, krem - również o dowolnej zawartości tłuszczu. Wyjmij je wcześniej z lodówki, aby przyjęły temperaturę pokojową. W razie potrzeby rozmrozić krewetki, a następnie obrać.
Krok 2:
Umieść garnek z wodą na kuchence, zagotuj, Posol. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Krok 3:
Zajmij się przygotowaniem sosu. Na patelni z grubym dnem roztop masło. Przełóż czosnek przez prasę, włóż na patelnię i smaż przez pół minuty, mieszając.
Krok 4:
Dodaj krewetki na patelnię i smaż je na małym ogniu przez około 2 minuty, aż lekko się zrumienią.
Krok 5:
Wlej śmietanę na patelnię.
Krok 6:
Zagotuj sos śmietanowy, gotuj na wolnym ogniu przez 1 minutę i zdejmij z ognia. Dodaj sól, pieprz, zioła prowansalskie. Wymieszać.
Krok 7:
Gotowy ugotowany makaron wrzuć do durszlaka, pozwól wodzie spłynąć.
Krok 8:
Przenieś makaron na patelnię z sosem. Wymieszać. Gotowy makaron z krewetkami posyp startym parmezanem i posiekanymi ziołami.
po podróży do Włoch bardzo polubiłem makaron Carbonara. Teraz często robię to i zamawiam w różnych kawiarniach. Kolejny makaron, który bardzo mi się podobał - z krewetkami. Próbowałem różnych wersji tego makaronu - w sosie pomidorowym, bez sosu, z czosnkiem i bez, ale najsmaczniejszy - z sosem czosnkowym na bazie śmietany.
jak prawidłowo ugotować makaron? Weź przestronny rondel, wlej wodę na 100 gramów makaronu 1 litr wody. Najważniejsze jest to, że produkty swobodnie pływają w cieczy. Sól do smaku. Doprowadź wodę do wrzenia. Ważne jest, aby włożyć makaron do wrzącej wody, w przeciwnym razie mogą się skleić. Gotuj na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż do całkowitego ugotowania lub AL DENTE (czas gotowania jest zawsze podany na opakowaniu). Włóż gotowy makaron do durszlaka i pozwól płynowi spłynąć. Nie warto spłukiwać gotowego makaronu wodą. Jeśli nie planujesz od razu mieszać makaronu z sosem, aby uniknąć sklejania się gorącego makaronu, możesz wysłać go z durszlaka z powrotem do garnka i dodać łyżeczkę oliwy z oliwek (lub kawałek masła)i delikatnie wymieszać.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g
- Spaghetti - 338 kcal/100g