makaron z krewetkami w sosie czosnkowym

bardzo smaczne danie, które jest zawsze aktualne! Ugotuj ten makaron z krewetkami w kremowym sosie czosnkowym i wpuść mały kawałek słonecznych Włoch do swojego domu! Danie jest zaskakująco proste w przygotowaniu, nawet początkujący może sobie z tym poradzić.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 11 g
tłuszcze 23 % 11 g
węglowodany 53 % 25 g
272 kcal
IG: 8 / 92 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować makaron z krewetkami? Odmierz składniki. Możesz wziąć dowolny makaron, krem - również o dowolnej zawartości tłuszczu. Wyjmij je wcześniej z lodówki, aby przyjęły temperaturę pokojową. W razie potrzeby rozmrozić krewetki, a następnie obrać.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umieść garnek z wodą na kuchence, zagotuj, Posol. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zajmij się przygotowaniem sosu. Na patelni z grubym dnem roztop masło. Przełóż czosnek przez prasę, włóż na patelnię i smaż przez pół minuty, mieszając.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj krewetki na patelnię i smaż je na małym ogniu przez około 2 minuty, aż lekko się zrumienią.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej śmietanę na patelnię.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zagotuj sos śmietanowy, gotuj na wolnym ogniu przez 1 minutę i zdejmij z ognia. Dodaj sól, pieprz, zioła prowansalskie. Wymieszać.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowy ugotowany makaron wrzuć do durszlaka, pozwól wodzie spłynąć.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przenieś makaron na patelnię z sosem. Wymieszać. Gotowy makaron z krewetkami posyp startym parmezanem i posiekanymi ziołami.

po podróży do Włoch bardzo polubiłem makaron Carbonara. Teraz często robię to i zamawiam w różnych kawiarniach. Kolejny makaron, który bardzo mi się podobał - z krewetkami. Próbowałem różnych wersji tego makaronu - w sosie pomidorowym, bez sosu, z czosnkiem i bez, ale najsmaczniejszy - z sosem czosnkowym na bazie śmietany.

jak prawidłowo ugotować makaron? Weź przestronny rondel, wlej wodę na 100 gramów makaronu 1 litr wody. Najważniejsze jest to, że produkty swobodnie pływają w cieczy. Sól do smaku. Doprowadź wodę do wrzenia. Ważne jest, aby włożyć makaron do wrzącej wody, w przeciwnym razie mogą się skleić. Gotuj na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż do całkowitego ugotowania lub AL DENTE (czas gotowania jest zawsze podany na opakowaniu). Włóż gotowy makaron do durszlaka i pozwól płynowi spłynąć. Nie warto spłukiwać gotowego makaronu wodą. Jeśli nie planujesz od razu mieszać makaronu z sosem, aby uniknąć sklejania się gorącego makaronu, możesz wysłać go z durszlaka z powrotem do garnka i dodać łyżeczkę oliwy z oliwek (lub kawałek masła)i delikatnie wymieszać.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g
  • Spaghetti - 338   kcal/100g

Podobne przepisy