skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kompot z truskawek cytrynowo-miętowych na zimę? Aby przygotować pyszny kompot truskawkowy na zimę, przygotowujemy niezbędne produkty.
Krok 2:
Wlej trzysta gramów cukru do rondla z wymaganą ilością wrzącej wody.
Krok 3:
Dobrze mieszając ponownie zagotuj wodę w rondlu i pozwól, aby cukier całkowicie się w nim rozpuścił.
Krok 4:
Włóż pięćset gramów dobrze umytych i obranych truskawek do trzylitrowego słoika i dodaj do niego dwa plasterki cytryny.
Krok 5:
Dodaj jedną gałązkę mięty do wspólnego słoika.
Krok 6:
Napełnij słoik truskawek syropem gotowanym na patelni aż do góry.
Krok 7:
Dobrze spłucz i zalej pokrywki słoików wrzącą wodą.
Krok 8:
Pokrywamy słoik dokładnie umytą i namoczoną pokrywką we wrzącej wodzie, po czym odstawiamy na trzydzieści minut i pozostawiamy do ostygnięcia.
Krok 9:
Po trzydziestu minutach wlej syrop ze słoika do rondla.
Krok 10:
Kładziemy rondel z syropem na kuchence, po czym doprowadzamy syrop do wrzenia i gotujemy go dokładnie przez minutę.
Krok 11:
Wlej gorący syrop z patelni do słoika z jagodami i napełnij go syropem do samej góry.
Krok 12:
Pokrywamy słoik pokrywką umytą we wrzącej wodzie i szczelnie zamykamy go za pomocą maszyny do zwijania.
Krok 13:
Gotowany kompot w słoikach sprawdzamy szczelność, odwracając słoik do góry nogami. Jeśli pęcherzyki powietrza wyciekają spod pokrywy, oznacza to, że pokrywa nie nadaje się do użytku i należy ją wymienić.
Krok 14:
Przykryj słoiki kocem lub ciepłym kocem i pozwól im całkowicie ostygnąć, po czym umieść słoiki z gotowanym i schłodzonym kompotem w ciemnym i chłodnym miejscu.
Krok 15:
Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!
Truskawkowe mojito na zimę cóż, bardzo prosty przepis na przygotowanie i konserwację kompotu truskawkowego z cytryną! Doskonałe odświeża, szybko tonizuje i witaminizuje-pyszne Truskawkowe Mojito! Ten napój jest prawdziwym liderem, ma delikatny aromat, przyjemny świeży smak, a truskawki natychmiast łagodzą skutki upału. Jeśli ugotujesz kompot truskawkowy na zimę, możesz nawet w mroźną zimę dać sobie letni nastrój. Kompot truskawkowy według mojego przepisu jest idealny do zrobienia jasnego, pięknego i bardzo smacznego Mojito! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g