kompot truskawkowy, cytrynowy i miętowy na zimę

doskonałe orzeźwiające i witaminizujące Mojito z truskawkami! Wspaniały przepis na przygotowanie i konserwację kompotu o subtelnym aromacie truskawek i przyjemnym świeżym smaku cytryny, który w mroźną zimę wprawi w letni nastrój, z pewnością wszystkim się spodoba i mile zaskoczy swoim wspaniałym smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 10 g
40 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kompot z truskawek cytrynowo-miętowych na zimę? Aby przygotować pyszny kompot truskawkowy na zimę, przygotowujemy niezbędne produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej trzysta gramów cukru do rondla z wymaganą ilością wrzącej wody.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dobrze mieszając ponownie zagotuj wodę w rondlu i pozwól, aby cukier całkowicie się w nim rozpuścił.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż pięćset gramów dobrze umytych i obranych truskawek do trzylitrowego słoika i dodaj do niego dwa plasterki cytryny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj jedną gałązkę mięty do wspólnego słoika.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Napełnij słoik truskawek syropem gotowanym na patelni aż do góry.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dobrze spłucz i zalej pokrywki słoików wrzącą wodą.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrywamy słoik dokładnie umytą i namoczoną pokrywką we wrzącej wodzie, po czym odstawiamy na trzydzieści minut i pozostawiamy do ostygnięcia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po trzydziestu minutach wlej syrop ze słoika do rondla.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Kładziemy rondel z syropem na kuchence, po czym doprowadzamy syrop do wrzenia i gotujemy go dokładnie przez minutę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej gorący syrop z patelni do słoika z jagodami i napełnij go syropem do samej góry.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Pokrywamy słoik pokrywką umytą we wrzącej wodzie i szczelnie zamykamy go za pomocą maszyny do zwijania.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gotowany kompot w słoikach sprawdzamy szczelność, odwracając słoik do góry nogami. Jeśli pęcherzyki powietrza wyciekają spod pokrywy, oznacza to, że pokrywa nie nadaje się do użytku i należy ją wymienić.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przykryj słoiki kocem lub ciepłym kocem i pozwól im całkowicie ostygnąć, po czym umieść słoiki z gotowanym i schłodzonym kompotem w ciemnym i chłodnym miejscu.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

Truskawkowe mojito na zimę cóż, bardzo prosty przepis na przygotowanie i konserwację kompotu truskawkowego z cytryną! Doskonałe odświeża, szybko tonizuje i witaminizuje-pyszne Truskawkowe Mojito! Ten napój jest prawdziwym liderem, ma delikatny aromat, przyjemny świeży smak, a truskawki natychmiast łagodzą skutki upału. Jeśli ugotujesz kompot truskawkowy na zimę, możesz nawet w mroźną zimę dać sobie letni nastrój. Kompot truskawkowy według mojego przepisu jest idealny do zrobienia jasnego, pięknego i bardzo smacznego Mojito! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy