skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak ugotować zupę grzybową z suszonych borowików z ziemniakami? Przygotuj składniki. Taką zupę można przygotować z dowolnych grzybów, ale z białych okazuje się najbardziej aromatyczna. Mam domowe grzyby, które suszę w piekarniku. Okazują się nieco brązowawe, ale mają bardziej wyraźny grzybowy smak.
Krok 2:
Wlej suszone borowiki do 300 ml zimnej wody i pozostaw w chłodnym miejscu na 12 godzin.
Krok 3:
Umyj i obierz ziemniaki. Pokrój dwa ziemniaki w paski lub dużą kostkę, jak chcesz. Włóż słomki ziemniaczane do miski i przykryj zimną wodą, aby zapobiec brązowieniu ziemniaków.
Krok 4:
Wlej 1.5 litra wody na patelnię i włóż pozostałe ziemniaki (przeciąłem na pół, ponieważ były duże). Umieść rondel na średnim ogniu, zagotuj, dodaj sól i gotuj, aż ziemniaki będą gotowe. Zajmie to od 15 do 25 minut, w zależności od odmiany i wielkości bulwy.
Krok 5:
Podczas gotowania ziemniaków zajmij się grzybami. Wyjmij je z wody (nie wylewaj wody, będziesz jej potrzebować później) i pokrój. Pokroiłem w duże paski, podobnie jak ziemniaki. Jeśli pokroisz ziemniaki w kostkę, zrób to również z grzybami. Dzięki temu warzywa i grzyby będą lepiej w harmonii. Na patelnię wlej połowę oleju i włóż grzyby.
Krok 6:
Smaż je, mieszając, na średnim ogniu przez 5-7 minut. To nada grzybom kolor i lepiej ujawni smak.
Krok 7:
Po usmażeniu grzybów dodaj je do garnka z ziemniakami. Po namoczeniu grzybów wlej tam odcedzoną wodę i dodaj pokrojone ziemniaki. Doprowadź wszystko do wrzenia i kontynuuj gotowanie na małym ogniu.
Krok 8:
Podczas gotowania zupy zrób smażenie. Aby to zrobić, wlej pozostały olej na patelnię, na której smażono grzyby i podgrzej na średnim ogniu. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Umieść cebulę na patelni.
Krok 9:
Obierz i zetrzyj marchewki na drobnej tarce, dodaj do patelni z cebulą. Możesz zetrzeć marchewki na grubej tarce, wszystko zależy od Twojego gustu.
Krok 10:
Wszystko wymieszaj i smaż przez 7 minut, aż warzywa się ugotują.
Krok 11:
Dodaj pieczeń do zupy.
Krok 12:
Z patelni wyjmij ziemniaki, które zostały ugotowane w całości i rozgnieć widelcem. Ponownie wyślij go na patelnię. Dzięki temu zupa będzie gęsta i bogata. Gotuj jeszcze kilka minut, aż ziemniaki, które zostały pokrojone w paski, będą gotowe.
Krok 13:
Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać i włożyć do zupy. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. Zupa grzybowa z suszonych borowików jest gotowa.
Krok 14:
Podaj go do stołu. Smacznego!
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Borowiki suszone - 286 kcal/100g
- Kurki suszone - 261 kcal/100g
- Borowiki suszone - 231 kcal/100g
- Borowiki suszone - 315 kcal/100g
- Shiitake suszone - 331 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g