pierogi z kurczaka domowej roboty

Łatwe, apetyczne, z prostych potraw, dla całej rodziny! Domowe pierogi z kurczakiem są delikatne i dietetyczne, ponieważ są przygotowywane z białego mięsa, które praktycznie nie zawiera tłuszczu. Świetnie nadają się do jedzenia dla niemowląt, a także dla osób na diecie niskokalorycznej.
wellaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 12 g
tłuszcze 11 % 4 g
węglowodany 58 % 22 g
170 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić domowe pierogi z kurczakiem? Rozpocznij gotowanie od ciasta. Jak zrobić ciasto na pierogi? Przygotuj jedzenie. Przesiej mąkę do dużej miski, dodaj sól, wymieszaj. Zrób wgłębienie pośrodku, rozbij tam jajko, wlej olej roślinny. Wymieszać. Zacznij stopniowo wlewać wodę podczas wyrabiania ciasta. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto i zwinąć w kulkę. Pozostaw ciasto pod ręcznikiem na około 30 minut — będzie lepiej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Teraz zajmij się farszem. Jak zrobić mięso mielone na pierogi? Weź filet z kurczaka, umyj go, osusz i pokrój w kostkę. Ogólnie rzecz biorąc, możesz zrobić mięso mielone z dowolnej części kurczaka, ale to z filetów uzyskuje się najbardziej dietetyczne pierogi. Możesz także wziąć gotowe mięso mielone z kurczaka, ale tylko wtedy, gdy jesteś pewien producenta — często w zakupionym mięsie mielonym kompozycja obejmuje zarówno Kości, jak i skórę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posiekaj obraną i umytą cebulę. Jeśli chcesz, połóż go trochę więcej lub mniej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ta sama sytuacja dotyczy czosnku. Możesz umieścić go mniej, więcej lub wcale. Uwielbiam czosnek w pierogach, więc średniej wielkości obrałem i pokroiłem goździki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zmiel mięso w dowolny sposób — za pomocą maszynki do mięsa, blendera, kombajnu, możesz po prostu drobno posiekać nożem na desce. Użyłam Niszczarki. Zwiń cebulę i czosnek razem z mięsem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj sól i pieprz, dobrze zagnieść mięso mielone. Mięso mielone jest gotowe!

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podziel gotowe ciasto na wici, a następnie na małe kawałki. Rozwałkuj każdy kawałek w kółko na posypanym mąką stole.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Lub rozwałkuj całe ciasto wałkiem do ciasta na cienką warstwę, a następnie wytnij takie słodkie kółka szklanką.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Uformuj pierogi w tradycyjny sposób, wkładając do środka łyżeczkę mielonego mięsa. Najpierw złóż półfabrykat na pół i ściśnij krawędzie, a następnie zwiń pierogi, łącząc rogi.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zagotuj wodę w rondlu, Posol ją, możesz dodać ziarna pieprzu i liść laurowy do smaku. Wrzuć porcję pierogów, wymieszaj, aby nie przykleiły się do dna. Pierogi gotować na małym ogniu przez około 7 minut po ugotowaniu, powinny unosić się na powierzchni. Nie gotuj wielu kawałków na raz, skleją się i staną się brzydkie. Lepiej gotować pierogi w małych porcjach.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gdy tylko pierogi się pojawią, wyjmij je w wygodny sposób (durszlak, łyżka cedzakowa itp.) Tym razem doprawiłam je zmiękczonym masłem. Możesz również podać do nich śmietanę lub inny sos do smaku.

i więcej porad

farsz. Można do niego dodawać różne produkty, zaczynając od grzybów, kończąc na warzywach, smalcu itp. wszystko to można zmielić razem z mięsem lub bardzo drobno posiekać, a następnie wymieszać. Oprócz produktów podstawowych(sól, mielony pieprz, przyprawy, zioła itp.). Dodać jajko czy nie? Możesz, ale jak pokazało moje doświadczenie, lepiej nie dodawać, wtedy mięso mielone będzie jeszcze bardziej soczyste i delikatne. Możesz dodać trochę wody, jeśli masa jest gruba, ale nie mleko!

ciasto. Spójrz na proces gotowania dla konsystencji masy, a jeśli już, nie wkładaj całej mąki na raz, lepiej wprowadzić ją stopniowo. Aby uzyskać ciasny gingerbread man. 

gotowanie. Opuszczamy tylko we wrzącej wodzie i nie wszystkie - w częściach. Ciągle obracamy pierogi, osoloną wrzącą wodę, aby nie przylegały do dna ani do siebie. Pod koniec gotowania delikatnie spuść do durszlaka. I od razu serwujemy.

szczegóły. Gotuj przez kilka minut. Możesz włożyć liść laurowy lub inne przyprawy lub przyprawy do wody. Oznaką gotowych pierogów jest ich wypłynięcie na powierzchnię. Pierogi można doprawić według uznania-miękkim lub stopionym masłem, nadzieniem dostosowanym do Twojego gustu (na przykład drobno posiekane zioła z czosnkiem, zmielone solą itp.), kwaśną śmietaną, keczupem itp.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy