Gołąbki w liściach winogron

najsmaczniejsze, Oryginalne, po drugie dla całej rodziny! Gołąbki w liściach winogron spodoba się prawie każdemu za pierwszym razem. Możesz podawać go z dodatkami, sosami, sałatkami i samodzielnie. To cudownie smaczne danie, które świetnie nadaje się do podania na świątecznym stole.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 8 g
tłuszcze 40 % 8 g
węglowodany 20 % 4 g
125 kcal
IG: 0 / 100 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić gołąbki w liściach winogron? Na początek przygotuj składniki do nadzienia. Możesz wziąć dowolne mięso mielone: wieprzowinę, wołowinę, mieszane. Mam wołowinę. W razie potrzeby rozmroź go wcześniej. Weź dowolny ryż według własnego gustu: długi, okrągły, gotowany na parze, o ile nie został zmiażdżony.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ryż opłucz pod bieżącą wodą, aż woda będzie czysta, a następnie gotuj w wodzie do połowy (al dente). Stosunek ryżu do wody powinien wynosić 1:3 - 1: 4. Ryż wrzucić do durszlaka i schłodzić. Ryż powinien być kruchy i nie gotowany.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj pietruszkę i kolendrę, osusz i drobno posiekaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W misce połącz mięso mielone, ryż i posiekane warzywa. Dodaj zirę, sól i pieprz. Możesz umieścić gotową mieszankę suchych przypraw do mięsa.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dokładnie wymieszaj mięso mielone.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj produkty bezpośrednio do dolmy. Marynowane liście winogron są obowiązkowe-nie można ich zastąpić. Możesz użyć dowolnego bulionu: mięsa, kurczaka, warzyw. Lub weź zwykłą przegotowaną wodę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Marynowane liście winogron do wyschnięcia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż jeden liść winogron na płaskim talerzu błyszczącą stroną do dołu i rozłóż. W przypadku dolmy wybieraj tylko całe liście. Odłóż wszystkie rozdarte na bok, będziemy ich potrzebować później.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Połóż trochę mielonego mięsa na szerokiej części liścia winogron. Wygodniej jest owinąć mięso mielone, po uformowaniu z niego małej owalnej kiełbasy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zwiń arkusz rolką, zaginając boczne krawędzie. Ze względu na kształt liścia bułki nie rozwijają się, a nadzienie nie jest widoczne przez liście. Sprawdź, czy tak właśnie jest.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podobnie Zwiń wszystkie inne bułki. Podczas owijania przyłapałem się na myśleniu, że o wiele przyjemniej jest tworzyć gołąbki w liściach winogron niż w kapuście, chociaż trzeba zwinąć wiele takich bułek.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Z pozostałymi wadliwymi liśćmi ułóż dno i ściany kotła lub garnka z grubym dnem, w którym planujesz gotować dolmę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ułóż zwinięte bułki na wierzchu liści.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Połóż talerz lub spodek o małej średnicy na rolkach. Zapobiegnie to intensywnemu wierceniu, a także szybkiemu parowaniu wody.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wlej przygotowany bulion do garnka, aby całkowicie przykrył gołąbki. Gotuj dolmę na małym ogniu przez około 40-50 minut. Dostosuj dokładny czas gotowania na kuchence. Po 30 minutach od rozpoczęcia gotowania spróbuj wody i w razie potrzeby dodaj sól. Usuń gotowe gołąbki z ognia i pozwól im parzyć przez 10 minut. W tym czasie część bulionu zostanie wchłonięta przez liście, a mięso mielone będzie jeszcze bardziej soczyste.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Jest nie do opisania pyszny!!!! Smacznego!

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Liście winogron - 0   kcal/100g
  • Mielona wołowina - 254   kcal/100g

Podobne przepisy