skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić gołąbki w liściach winogron? Na początek przygotuj składniki do nadzienia. Możesz wziąć dowolne mięso mielone: wieprzowinę, wołowinę, mieszane. Mam wołowinę. W razie potrzeby rozmroź go wcześniej. Weź dowolny ryż według własnego gustu: długi, okrągły, gotowany na parze, o ile nie został zmiażdżony.
Krok 2:
Ryż opłucz pod bieżącą wodą, aż woda będzie czysta, a następnie gotuj w wodzie do połowy (al dente). Stosunek ryżu do wody powinien wynosić 1:3 - 1: 4. Ryż wrzucić do durszlaka i schłodzić. Ryż powinien być kruchy i nie gotowany.
Krok 3:
Umyj pietruszkę i kolendrę, osusz i drobno posiekaj.
Krok 4:
W misce połącz mięso mielone, ryż i posiekane warzywa. Dodaj zirę, sól i pieprz. Możesz umieścić gotową mieszankę suchych przypraw do mięsa.
Krok 5:
Dokładnie wymieszaj mięso mielone.
Krok 6:
Przygotuj produkty bezpośrednio do dolmy. Marynowane liście winogron są obowiązkowe-nie można ich zastąpić. Możesz użyć dowolnego bulionu: mięsa, kurczaka, warzyw. Lub weź zwykłą przegotowaną wodę.
Krok 7:
Marynowane liście winogron do wyschnięcia.
Krok 8:
Rozłóż jeden liść winogron na płaskim talerzu błyszczącą stroną do dołu i rozłóż. W przypadku dolmy wybieraj tylko całe liście. Odłóż wszystkie rozdarte na bok, będziemy ich potrzebować później.
Krok 9:
Połóż trochę mielonego mięsa na szerokiej części liścia winogron. Wygodniej jest owinąć mięso mielone, po uformowaniu z niego małej owalnej kiełbasy.
Krok 10:
Zwiń arkusz rolką, zaginając boczne krawędzie. Ze względu na kształt liścia bułki nie rozwijają się, a nadzienie nie jest widoczne przez liście. Sprawdź, czy tak właśnie jest.
Krok 11:
Podobnie Zwiń wszystkie inne bułki. Podczas owijania przyłapałem się na myśleniu, że o wiele przyjemniej jest tworzyć gołąbki w liściach winogron niż w kapuście, chociaż trzeba zwinąć wiele takich bułek.
Krok 12:
Z pozostałymi wadliwymi liśćmi ułóż dno i ściany kotła lub garnka z grubym dnem, w którym planujesz gotować dolmę.
Krok 13:
Ułóż zwinięte bułki na wierzchu liści.
Krok 14:
Połóż talerz lub spodek o małej średnicy na rolkach. Zapobiegnie to intensywnemu wierceniu, a także szybkiemu parowaniu wody.
Krok 15:
Wlej przygotowany bulion do garnka, aby całkowicie przykrył gołąbki. Gotuj dolmę na małym ogniu przez około 40-50 minut. Dostosuj dokładny czas gotowania na kuchence. Po 30 minutach od rozpoczęcia gotowania spróbuj wody i w razie potrzeby dodaj sól. Usuń gotowe gołąbki z ognia i pozwól im parzyć przez 10 minut. W tym czasie część bulionu zostanie wchłonięta przez liście, a mięso mielone będzie jeszcze bardziej soczyste.
Krok 16:
Jest nie do opisania pyszny!!!! Smacznego!
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Liście winogron - 0 kcal/100g
- Mielona wołowina - 254 kcal/100g