skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić chrupiące udka z kurczaka w piekarniku w karmelu? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Weź nogi średniej wielkości. Woda musi być najpierw zagotowana, będzie potrzebna na gorąco.
Krok 2:
Jeśli udka kurczaka są zamrożone, rozmroź je wcześniej. Zdejmij opakowanie i przenieś je do pojemnika na dolnej półce lodówki na dzień przed gotowaniem. Opłucz nogi pod bieżącą wodą, osusz. Nadmiar wilgoci sprawi, że karmel będzie bardziej płynny. Wbij szpikulec lub wykałaczkę w miąższ nogi w kilku miejscach. Jest to konieczne, aby syrop, który będziemy gotować, lepiej nasączył kurczaka.
Krok 3:
Aby przygotować syrop, weź mały rondel lub rondel z grubym dnem i wlej do niego cukier i sól. Zagotuj wodę osobno. Podczas przygotowywania karmelu wszystko należy zrobić szybko, więc woda powinna być gotowa. Umieść patelnię na dużym ogniu. Na razie nie musisz przeszkadzać.
Krok 4:
Gdy wszystkie kryształy ciemnieją, a na brzegach cukier zacznie brązowieć i topić się, podgrzej średnio i zacznij delikatnie mieszać. Aby zapobiec spaleniu karmelu, możesz usunąć patelnię z ognia przez pewien czas mieszając.
Krok 5:
Następnie musisz bardzo szybko wymieszać, aby cały cukier się stopił i karmelizował.
Krok 6:
Ostrożnie, aby się nie poparzyć, wlej wodę, zagotuj. Karmel powinien być brązowy. Gotuj przez 3-4 minuty.
Krok 7:
Przenieś nogi do głębokiej miski. Na wierzch posyp syropem karmelowym. Dobrze wymieszaj. Pozostaw do marynowania na 15-30 minut. Jeśli nogi nie są całkowicie pokryte, wymieszaj je ponownie podczas procesu marynowania.
Krok 8:
Połóż udka na blasze do pieczenia lub w naczyniu do pieczenia, możesz przykryć nieprzywierającym pergaminem. Na wierzch posmaruj syropem karmelowym. Jeśli syrop jest zbyt płynny, po marynowaniu odcedź i zagotuj, aż lekko zgęstnieje. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 40 minut. Wybierz dokładny czas i temperaturę według piekarnika.
pierwszy raz ugotowałem nogi według tego przepisu i byłem pewien, że bez przypraw lub przynajmniej czosnku danie mi się nie spodoba. Ale! Dobrze, że nic nie dodałem i zaryzykowałem pozostawienie wszystkiego zgodnie z przepisem. Po wypróbowaniu byłem zachwycony-nogi są bardzo interesujące. Co więcej, pozostają smaczne po schłodzeniu.
w tym przepisie można również gotować skrzydełka z kurczaka i udka.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 158 kcal/100g