chrupiące udka z kurczaka w piekarniku w karmelu

piękne, przepyszne, opalone, bardzo smaczne! Jeśli wiesz już, jak gotować karmel, przygotowanie tego dania nie będzie trudne. Jeśli nie, czas się nauczyć. Udka z kurczaka z chrupiącą skórką w piekarniku w karmelu wyglądają oryginalnie i apetycznie. Do gotowania potrzebujesz minimum produktów.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 56 % 15 g
tłuszcze 33 % 9 g
węglowodany 11 % 3 g
154 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić chrupiące udka z kurczaka w piekarniku w karmelu? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Weź nogi średniej wielkości. Woda musi być najpierw zagotowana, będzie potrzebna na gorąco.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jeśli udka kurczaka są zamrożone, rozmroź je wcześniej. Zdejmij opakowanie i przenieś je do pojemnika na dolnej półce lodówki na dzień przed gotowaniem. Opłucz nogi pod bieżącą wodą, osusz. Nadmiar wilgoci sprawi, że karmel będzie bardziej płynny. Wbij szpikulec lub wykałaczkę w miąższ nogi w kilku miejscach. Jest to konieczne, aby syrop, który będziemy gotować, lepiej nasączył kurczaka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Aby przygotować syrop, weź mały rondel lub rondel z grubym dnem i wlej do niego cukier i sól. Zagotuj wodę osobno. Podczas przygotowywania karmelu wszystko należy zrobić szybko, więc woda powinna być gotowa. Umieść patelnię na dużym ogniu. Na razie nie musisz przeszkadzać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy wszystkie kryształy ciemnieją, a na brzegach cukier zacznie brązowieć i topić się, podgrzej średnio i zacznij delikatnie mieszać. Aby zapobiec spaleniu karmelu, możesz usunąć patelnię z ognia przez pewien czas mieszając.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie musisz bardzo szybko wymieszać, aby cały cukier się stopił i karmelizował.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ostrożnie, aby się nie poparzyć, wlej wodę, zagotuj. Karmel powinien być brązowy. Gotuj przez 3-4 minuty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przenieś nogi do głębokiej miski. Na wierzch posyp syropem karmelowym. Dobrze wymieszaj. Pozostaw do marynowania na 15-30 minut. Jeśli nogi nie są całkowicie pokryte, wymieszaj je ponownie podczas procesu marynowania.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż udka na blasze do pieczenia lub w naczyniu do pieczenia, możesz przykryć nieprzywierającym pergaminem. Na wierzch posmaruj syropem karmelowym. Jeśli syrop jest zbyt płynny, po marynowaniu odcedź i zagotuj, aż lekko zgęstnieje. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 40 minut. Wybierz dokładny czas i temperaturę według piekarnika.

pierwszy raz ugotowałem nogi według tego przepisu i byłem pewien, że bez przypraw lub przynajmniej czosnku danie mi się nie spodoba. Ale! Dobrze, że nic nie dodałem i zaryzykowałem pozostawienie wszystkiego zgodnie z przepisem. Po wypróbowaniu byłem zachwycony-nogi są bardzo interesujące. Co więcej, pozostają smaczne po schłodzeniu.

w tym przepisie można również gotować skrzydełka z kurczaka i udka.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 158   kcal/100g

Podobne przepisy