dżem wiśniowy bez pestek na zimę

pyszny dżem na zimową ucztę!!! Wypróbuj przepis na robienie dżemu w ten sposób. Ze względu na to, że przepis zawiera dużo cukru, gotuje się i staje się nieco grubszy. Bardzo smaczne jest uzupełnienie naleśników lub lodów takim dżemem.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 1 % 1 g
tłuszcze 1 % 1 g
węglowodany 98 % 80 g
222 kcal
IG: 41 / 0 / 59

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować pyszny dżem wiśniowy, odmierz wymaganą ilość i przygotuj cukier. Wybierz jagody dojrzałe, soczyste, bez widocznych uszkodzeń. Usuń wszystkie gałązki i liście. Następnie dobrze spłucz jagody z brudu i spuść całą wodę. Usuń pestki z jagód wiśni. Można to zrobić ręcznie, za pomocą szpilki do włosów lub za pomocą specjalnego narzędzia do usuwania pestek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wiśnie bez pestek są gotowe do zrobienia dżemu. Weź emaliowaną lub szklaną patelnię i włóż do niej jagody. Napełnij wiśnie cukrem, około 2/3 normy i lekko pokrusz, aby cukier był bardziej równomiernie rozprowadzony wśród jagód. Przykryj i odstaw na kilka godzin, aby wiśnie wypuściły sok. Nie używaj naczyń aluminiowych, aby nie doszło do utleniania z soku jagodowego.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gdy jagody wypuszczą sok, podpal rondel, zagotuj i gotuj przez 2-3 minuty. Następnie zdejmij z ognia, przykryj i pozostaw do ostygnięcia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Więc ugotuj dżem jeszcze 2 razy, pozwalając całkowicie ostygnąć w międzyczasie. Po co gotować kilka razy? Jest to konieczne, aby zachować jak najwięcej witamin w dżemie i zagęścić sam syrop. Przed drugim gotowaniem spróbuj dżemu. Jeśli nie ma wystarczającej ilości cukru, możesz dodać trochę więcej. Skoncentruj się na swoich upodobaniach.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na dżem przygotuj słoiki. Umyj je dobrze detergentem i spłucz. Sterylizuj słoiki w wygodny dla Ciebie sposób. Można to zrobić w kuchence mikrofalowej, w piekarniku lub nad wrzącą wodą. Przykryj pokrywki wystarczającą ilością wrzącej wody.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej wrzący dżem do przygotowanej miski. Uwaga! Gorąco! Zamknij pokrywkami. Odwróć słoiki i sprawdź, czy nie ma wycieków. Po odwróceniu zawiń słoiki w ciepły koc i ostudź w ten sposób. Następnie owinąć ciepłym kocem? Jest to konieczne, aby dżem ostygł tak wolno, jak to możliwe. W takim przypadku będzie jeszcze trochę grubszy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Słoiki z dżemem, po schłodzeniu, przechowuj w chłodnym miejscu. Miłego zimowego poczęstunku!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g

Podobne przepisy