skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak ugotować rosół z jajkiem? Na początek przygotuj wszystkie składniki. Dokładnie umyj i osusz warzywa, jajka, zioła. Obierz ziemniaki i marchewki. Weź przefiltrowaną wodę. Zamiast makaronu możesz wziąć dowolny inny makaron, ryż. Kurczaka obrać, umyć, osuszyć.
Krok 2:
Umieść garnek z wodą na kuchence i zagotuj. Zanurz kurczaka pokrojonego na porcje we wrzącej wodzie i gotuj do miękkości, od czasu do czasu usuwając pianę. Obrane ziemniaki pokroić w kostkę. Dodaj ziemniaki do bulionu, gdy kurczak się ugotuje.
Krok 3:
Podczas gotowania ziemniaków zajmij się smażeniem. Aby to zrobić, pokrój zieloną cebulę.
Krok 4:
Zetrzyj marchewki na średniej lub grubej tarce. W razie potrzeby możesz pokroić go w paski lub paski.
Krok 5:
Rozgrzej patelnię na kuchence. Wlej do niego olej roślinny. Ułóż posiekaną cebulę.
Krok 6:
Smaż cebulę na patelni przez minutę, mieszając. Następnie natychmiast dodaj startą marchewkę.
Krok 7:
Smaż zieloną cebulę z marchewką przez dwie do trzech minut na złoty kolor, mieszając.
Krok 8:
W tym momencie dodaj makaron do garnka z zupą. Jeśli wkładasz ryż lub inne zboża, pamiętaj, aby umyć je pod bieżącą wodą.
Krok 9:
Posiekaj świeży koperek.
Krok 10:
Wbij surowe jajko kurze do miski i ubij widelcem.
Krok 11:
Gdy wermiszel będzie gotowy, dodaj posiekany koperek do zupy. Wlej ubite jajko. Podczas infuzji możesz rozbić strumień jaj we wrzącej wodzie widelcem. W ten sposób płatki jaj w zupie będą wyglądać schludniej i piękniej.
Krok 12:
Na samym końcu dodaj tosty do zupy, wymieszaj wszystko i wyłącz kuchenkę. Pozostaw rosół na około dziesięć minut, na wpół przykrywając garnek pokrywką.
Krok 13:
Wlej gotową zupę z kurczaka z jajkiem i makaronem na talerz i podawaj. Smacznego!
do gotowania lepiej jest użyć filtrowanej lub butelkowanej wody o neutralnym smaku. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Wermiszel - 371 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g